Gallsten
Kvinna med gallsten som håller om magen i smärta

Gallsten

Gallsten är en sjukdom som drabbar 25-50 procent av befolkningen, innebär att det bildas kristaller och gallstenar i gallblåsan.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med gallsten på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
Vad är gallsten?

Gallsten är ett relativt vanligt besvär som oftast inte är farligt, men kan göra väldigt ont. Läs mer.

Vad är gallsten?

Gallsten är ett relativt vanligt besvär som oftast inte är farligt, men kan göra väldigt ont. Risken att drabbas av gallsten ökar med åldern. Gallstensbesvär är också vanligare hos kvinnor än män. De flesta som har gallsten upplever inga besvär alls och blir inte heller opererade för detta. Men ibland kan gallsten orsaka besvär och smärta. Vid  gallstensattacker är det vanligt med plötslig smärtan under revbenen på höger sida som kommer i omgångar.

Hur bildas gallsten?

Gallstenar bildas i gallblåsan. Gallsten uppstår när halten av gallsalter och andra ämnen i gallan blir så hög att det bildas små kristaller (gallstenar). De allra flesta upplever inte några symtom, då gallstenar ofta passera obemärkt genom tarmen. Men ibland händer det att stenarna fastnar och blockerar flödet till tarmen. Då kan du drabbas av ett gallstensanfall, vilket kan ge plötslig och intensiv smärta.

Hur känns gallsten?

Gallsten behöver inte ge symtom, men vanligt symtom vid gallstensbesvär är:

Smärtan kan även vara mer dov och ihållande.

Hur länge varar ett gallstensanfall?

Ett gallstensanfall kan vara i några minuter till flera timmar.

Varför får man gallsten?

Galla bildas i levern och transporteras sedan via gallgångarna till gallblåsan och vidare till tolvfingertarmen. Gallan behövs för att bryta ner fettet i maten. Om det uppstår obalans i gallans sammansättning bildas små kristaller, gallstenar. Stenarna kan fastna och blockerar flödet till tarmen, vilket kan medföra att du får ont.

Vanliga underliggande orsaker till gallsten är:

  • fetma
  • graviditet (risken för gallsten ökar i samband med graviditet men besväret brukar försvinna efter förlossningen)
  • diabetes
  • höga blodfetter
  • konsumtion av fet mat, ägg, äpplen eller gurka
  • intag av vissa mediciner
  • ärftlighet för gallstenssjukdom.

Kvinnor drabbas generellt oftare av gallstensbesvär än män. Risken för att drabbas av gallsten ökar även med åldern.

Vad kan jag göra själv vid gallsten?

Om du tidigare har upplevt gallbesvär och känner igen symptomen kan du använda receptfria läkemedel som är smärtstillande.

För att förebygga gallsten kan du till exempel:

  • motionera regelbundet
  • undvika fet och rökt mat
  • äta mindre portioner och regelbundet
  • undvika stora måltider med mycket fett på kvällen
  • undvika smärtstillande läkemedel med kodein.

Det kan också vara bra att gå ner i vikt, då övervikt och fetma är en riskfaktor för gallsten.

Vad ska man inte äta när man har gallsten?

Det kan vara bra att undvika att äta mat som du misstänker gör att du får ont. Vilken mat du bör undvika kan skilja från person till person. Rekommendationen är ofta att undvika mat som är:

  • fet
  • stekt
  • rökt
  • kolesterolrik mat (som ägg).

Hur blir man av med gallsten?

Gallsten ger inte alltid symtom. Många gånger upptäcks gallsten av en slump vid en undersökning. Om gallstenarna inte är till besvär så krävs ingen behandling. Men gallstenar som ger symtom behöver behandlas, ofta med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID). Du kan också få råd om livsstilsändringar.

Gallstenarna undersökas vanligen med ultraljud eller magnetröntgen. Ibland kan man behöva behandla gallsten med ett kirurgiskt ingrepp. Då tar man antingen bort gallstenarna eller gallblåsan. Det finns också medicin som minskar risken för gallsten bildas.

Vad innebär en gallstensoperation?

Ibland kan du behöva opereras. Det kan bli aktuellt om du till exempel har gallstenar som inte kan behandlas med läkemedel. Vid en gallstensoperation tar man bort gallblåsan med de gallstenar som finns i den. Oftast opereras du med så kallad titthålsteknik, vilket innebär att du blir opererad inuti magen, utan att kirurgen behöver öppna upp den. Det går bra att leva utan gallblåsan. Din lever kommer kunna tillverka tillräckligt med galla för att smälta din mat.

Diagnos vid gallsten

Gallsten diagnostiseras ofta med ultraljud. Du kan även behöva genomgå en fysisk undersökning och provtagning. Läkaren kan då fastställa om smärtorna i magen beror på gallsten eller gallvägsbesvär.

Du bör söka akut vård om du har:

  • smärtsamma och intensiva magsmärtor
  • upplever en plötslig och akut smärta i höger sida av magen
  • gallsten och hög feber
  • tecken på gulsot (gulfärgade ögonvitor, mörk urin).

Vem kan hjälpa dig vid gallsten?

Kan gallsten behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd och hjälpa dig att bedöma dina symtom. Vid svåra besvär kan du bli remitterad till en mottagning för provtagning, ultraljudsundersökning och fysisk undersökning.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!