Matförgiftning innebär att man blir sjuk av mat man har ätit. Du får man ofta ont i magen, spyr, har diarré och kan även få feber.
Du kan få matförgiftning om du ätit mat som innehåller någon typ av bakterie, gift, parasit eller virus. De vanligaste symtomen är illamående och kräkningar samt diarré, smärtor i magen och feber.
Det finns tre typer av matförgiftning.
Infektion – är den vanligaste typen av matförgiftning. Den orsakas av att levande mikroorganismer fastnar på tarmväggen. Beroende på vilken typ av virus eller bakterie som orsakar matförgiftningen kan det ta alltifrån ett dygn till flera veckor innan symtomen uppstår. Om du blir matförgiftad genom infektion kan du smitta andra.
Intoxikation – en annan typ av matförgiftning är intoxikation. Den uppstår när bakterier förökar sig i maten och bildar gifter. Detta kan hända om maten får stå framme länge i temperaturer mellan ca 8 °C och 60 °C. Intoxikation kan även orsakas av naturliga gifter som kan bildas i mat. Om du blir matförgiftad genom intoxikation kan du inte smitta andra.
Toxiko-infektion – en toxiko-infektion sker när vissa bakterier bildar gifter i tarmen utan att fastna på tarmväggen.
De vanligaste symtomen på matförgiftning är:
Matförgiftning orsakas av att du äter livsmedel som innehåller bakterier, virus, parasiter eller gifter. Du kan bli matförgiftad av antingen infektion eller intoxikation. Vanliga orsaker till matförgiftning är:
Beroende på vilken bakterie eller virus du har fått i dig är inkubationstiden olika lång. Många som blir drabbade av matförgiftning får symtom inom ett par timmar medan det ibland kan ta flera dagar eller till och med veckor. Exempelvis salmonella brukar ge symtom efter några dagar medan listeria kan ge symtom först efter veckor.
Symtomen vid magsjuka och matförgiftning är snarlika och därför kan det vara svårt att veta vad som ligger bakom. Om du har ätit något som du misstänker kan vara orsaken till dina symtom är matförgiftning den troliga orsaken, liksom om många som ätit på exempelvis samma restaurang blir drabbade.
Om du blir matförgiftad genom infektion kan du smitta andra. Blir du däremot matförgiftad genom intoxikation kan du inte smitta andra. Om du är matförgiftad är det alltid bäst att undvika kontakt med andra. Använd egen handduk och laga inte mat eller rör livsmedel som andra ska äta.
Matförgiftning uppstår vanligtvis när livsmedel inte har hanterats på rätt sätt. Det du själv kan göra för att undvika matförgiftning är att:
Om du drabbas av matförgiftning är det viktigt att ersätta den vätska som kroppen förlorar. Vätskeersättning är ett bra sätt att snabbt få i sig vätska. Symtomen brukar gå över inom ett dygn och annan behandling är sällan nödvändig.
Om du har blivit matförgiftad bör du, som vid annan magsjuka, stanna hemma två dygn efter att symtomen har gått över. Släng även all mat som du varit i kontakt med vid tidpunkten innan och under insjuknandet. Det är även bra att rengöra toaletten noggrant.
Vid matförgiftning behöver du sällan söka vård utan symtomen går vanligtvis över inom ett dygn. Om symtomen däremot inte går över bör du vända dig till en vårdcentral eller akutmottagning. Det är extra viktigt att söka vård om:
En nätläkare kan ge råd vid matförgiftning och ge tips om hur du återställer vätskebalansen. Vid en svårare matförgiftning som inte går över av sig själv kan en fysisk undersökning krävas.
Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.
Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!