Närsynthet
En tjej som lider utav närsynthet tittar på en bärbar dator.

Närsynthet

Närsynthet är något som 25–35 % av alla vuxna drabbas av. Närsynthet behöver dock inte vara något större problem. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med närsynthet på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Vårda Ögon Stockholm
Konsultation inför ögonlaser (med LASEK)
Norrmalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Konsultation inför ögonlaser (med LASEK)
Norrmalm, Stockholm
Novius Ögonklinik, Stockholm
Konsultation hos ögonläkare
Östermalm, Stockholm
Novius Ögonklinik, Stockholm
Konsultation hos ögonläkare
Östermalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Konsultation inför ögonlaser (med LASEK)
Norrmalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Konsultation inför ögonlaser (med LASEK)
Norrmalm, Stockholm
Vad är närsynthet?

Vid närsynthet har du svårt att se på långt håll, men har inga problem när du tittar på något på nära håll. Läs mer.

Vad är närsynthet?

Närsynthet, som även kallas myopi, är ett synfel som många har. Det innebär att du ser sämre än normalt på långt håll. Bilden blir suddig när du tittar på något på avstånd medan du ser bättre på nära håll. Närsynthet bedöms på en skala där < 3,0 D räknas som låg närsynthet och där > 6,0 D är hög närsynthet.

Barn föds sällan med närsynthet men kan utveckla det i åttaårsåldern. Du kan ha närsynthet och samtidigt ha grå starr eller vara astigmatiker (det betyder att du har ett brytningsfel).

Falsk närsynthet är vad man brukar kalla närsynthet som beror på att ögonen är överansträngda. Till skillnad från vanlig närsynthet beror inte falsk närsynthet på ögats form.

Symtom på närsynthet

Det kan vara svårt att veta ifall du är närsynt eftersom förändringen går långsamt. Om du är närsynt kan du uppleva symtom som att du:

  • ser suddigt på långt avstånd
  • kisar för att se skarpare
  • ser bättre på nära håll än på långt håll
  • lätt blir trött i ögonen och får huvudvärk.

Vad beror närsynthet på?

Vid närsynthet är ögat för långt i förhållande till sin brytkraft. Hornhinnans krökning kan också orsaka närsynthet, om den är för stark. Det finns en ärftlig faktor när det gäller uppkomst av närsynthet. Man brukar säga att det är 30–60 % risk att ett barn blir närsynt om båda föräldrarna är det.

Det är stora variationer mellan olika länder när det gäller prevalens av närsynthet. I delar av Asien är den omkring 90 %, vilket anses kunna bero på tidig skolstart och närarbete långt innan ögat växt klart.

Inducerad myopi är vad man kallar närsynthet som orsakats av biverkningar från mediciner eller högt blodtryck. Nattmyopi är en form av närsynthet som kan drabba dig under dåliga ljusförhållanden.

Egenvård vid närsynthet

Kan närsynthet försvinna?

Närsynthet försvinner inte men det är vanligt att en pågående försämring upphör när ögat har växt klart. Det sker i 20-årsåldern.

Det finns en del faktorer som kan öka risken för närsynthet. Läsning och närarbete framför en skärm, framförallt i unga år, anses kunna påverka ögats form. Otillräcklig dagsljusexponering tros också kunna vara en bidragande faktor vid närsynthet.

Det kan alltså finnas en poäng i att begränsa den tid barn ägnar åt aktiviteter som innebär att de tittar på något på nära håll. Men även se till så att de får ordentligt med dagsljus. Vitamin A är särskilt viktigt för ögonen. De flesta får i sig tillräckligt med vitamin A vid normal kost, annars finns det kosttillskott att köpa.

Hur tränar man bort närsynthet?

Barn kan träna sin syn, upp till en viss ålder. Som vuxen finns det en del övningar du kan göra för att vila ögonen och undvika kramper och falsk närsynthet. Vissa hävdar att det även går att träna bort vanlig närsynthet, men i dagsläget finns det inget vetenskapligt stöd för att det fungerar.

När det gäller falsk närsynthet är en grundregel som gäller för barn att de bör titta lika mycket på saker på långt håll som på sådant de har nära. Vid falsk närsynthet kan det hjälpa att ta paus efter en timmes skärmtid och att öva på att fokusera på sådant som är långt borta.

Behandling vid närsynthet

Det enklaste sättet att korrigera närsynthet är att bära glasögon eller kontaktlinser som har rätt styrka utifrån hur närsynt du är. En optiker ser till så att du får ett recept på rätt synkorrigering. Om du har dålig syn på både långt och kort håll behöver du kontaktlinser eller glasögon som är progressiva.

Laserbehandling och operation vid närsynthet

Närsynthet kan åtgärdas med laser. Då avlägsnar man en del av hornhinnan. Ingreppet går snabbt men du kan vara känslig för starkt ljus dagarna efter behandlingen. Det är också möjligt att ta bort ögats lins helt och hållet och ersätta den med en ny. Eller att placera en tunn lins ovanpå din egen, som en permanent kontaktlins. Dessa ingrepp kallas för RLE- respektive ICL-metoden.

Diagnos vid närsynthet

Om du upplever att du är närsynt så finns det hjälp att få och du bör ta kontakt med en optiker. Om du tror att du kan ha en ögonsjukdom eller om det gäller en första synundersökning för ett barn under sju år så är det en ögonläkare ni ska besöka.

Vem kan hjälpa dig vid närsynthet?

Kan närsynthet behandlas av nätläkare?

Du kan undersöka synen online men ett samtal med en nätoptiker ersätter inte en vanlig synundersökning.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 09:53
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!