Flatlöss
En rumpa med svarta spetstrosor.

Flatlöss

Flatlöss är små parasiter som livnär sig på blod, trivs bäst i könshåret. Det vanligaste symtomet på flatlöss är intensiv klåda.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med flatlöss på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna

Snabba fakta om Flatlöss

Vad är flatlöss?

Flatlöss är små, blodsugande parasiter som trivs i könshåret. Läs mer.

Vad är flatlöss?

Flatlöss är små hudparasiter som livnär sig på blod. Flatlusen trivs bäst i könshåret, men kan även bosätta sig i annan grövre kroppsbehåring, som exempelvis under armarna, i ögonbryn, ögonfransar och i skägg. Flatlöss sprider inga sjukdomar, men orsakar däremot intensiv klåda och kan därför vara mycket obehagliga att drabbas av.

Hur ser flatlöss ut?

En flatlus är mellan 1–2 millimeter lång och går sällan att se med blotta ögat utan ett förstoringsglas. De skiljer sig från huvudlusen i att de är kortare och bredare. Flatlusen har även en mer rundad form och brukar till utseendet liknas vid en liten krabba. Flatlössens ägg ser ut som väldigt små droppar som kan sitta på den nedre delen av hårstrået.

Hur vet man att man har flatlöss?

Det tydligaste symtomet på flatlöss är intensiv klåda. Klådan kommer mellan 2–4 veckor efter att du har blivit smittad, men om du har haft flatlöss förut brukar symtomen komma tidigare än så. Du kan ibland, med hjälp av ett förstoringsglas, se löss eller ägg. Eftersom flatlöss suger blod genom att bita dig kan de efterlämna små blåa utslag på kroppen.

Hur får man flatlöss?

Det vanligaste sättet att drabbas av flatlöss är vid sexuellt umgänge. Du kan också få flatlöss genom nära kroppskontakt på andra sätt med någon som är smittad. Flatlöss smittar även genom handdukar och sängkläder.

Kan man få flatlöss via toaletten?

Du kan inte få flatlöss via en toalettstol.

Vad gör man vid flatlöss?

Om du har drabbats av flatlöss är det bra att kontrollera att ingen annan i din familj eller andra personer du har varit i nära kontakt med har blivit smittade. Tvätta alla kläder, handdukar och sängkläder i 60 grader och försök att inte klia då det kan leda till en infektion. För att lindra klådan finns kylbalsam och salvor och krämer med hydrokortison att köpa receptfritt på apoteket.

Hur behandlas flatlöss?

Flatlöss behandlas med parasitdödande medel som du kan köpa receptfritt på apoteket. Följ bruksanvisningen noggrant. Genom behandling med läkemedel dör både löss och ägg, och därefter får du själv plocka bort dem. Gör om behandlingen efter en vecka för att säkerställa att alla löss och ägg har dött.

Påbörja aldrig en behandling utan att antingen har sett lössen själv eller fått diagnosen av en läkare. Klåda är ett vanligt symtom och andra orsaker än flatlöss kan ligga bakom.

När bör man söka vård?

Vänd dig till en vårdcentral eller ungdomsmottagning om du misstänker att du har flatlöss. Ungdomsmottagningar i olika län kan skilja sig åt gällande vilka åldrar de är öppna för, men vanligtvis tar de emot dig som är mellan 12–23 år. Vid en undersökning tittar läkaren i ditt könshår och kan därefter snabbt ställa en diagnos.

Du bör även uppsöka vården om du har flatlöss i ögonbryn och/eller ögonfransar, är gravid och har fått flatlöss eller om du har testat receptfri behandling som inte hjälper.

Vem kan hjälpa dig vid flatlöss?

Kan flatlöss behandlas av nätläkare?

För att säkerställa att du har flatlöss krävs en fysisk undersökning.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!