Pollenallergi
Kvinna som lider av allergi.

Pollenallergi

Pollenallergi är överkänslighet mot pollen, vanligtvis hos björk, gräs och gråbo. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med pollenallergi på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Pollenallergi

Om pollenallergi
  • Pollenallergi är en vanlig allergi hos tonåringar och vuxna.
  • Björk, gräs och gråbo är de vanligaste sorterna att vara allergisk mot.
  • Pollen sprids med vinden och orsakar därför besvär hos pollenallergiker.
  • Om receptfria läkemedel inte hjälper finns behandling att få.
Viktiga länkar

Pollenallergi
(Apoteket.se)

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi är överkänslighet mot pollen. Läs mer.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi är allergi mot pollen, och är en mycket vanlig allergi hos tonåringar och vuxna som varje vår och sommar drabbas av olika besvär. De vanligaste sorterna att vara allergisk mot är björk och gräs, men även gråbo är vanligt att reagera på.

Vilka symtom är vanliga vid pollenallergi?

De vanligaste symtomen vid pollenallergi är:

  • rinnsnuva och nästäppa
  • nysningar
  • klåda i näsan
  • röda, rinnande ögon
  • trötthet
  • rethosta och andnöd.

Läs mer om hur du kan lindra din rethosta här!

Blir man trött av pollenallergi?

Pollenallergi påverkar ofta hela kroppen och trötthet är därför ett vanligt symtom vid pollenallergi.

Vad orsakas pollenallergi av?

Om du är allergisk betyder det att du är överkänslig mot ett ämne. Därför reagerar kroppen på olika sätt när du kommer i kontakt med det specifika ämnet. De flesta reagerar på pollen från björk, gräs och gråbo, vilka alla har pollen som sprids med vinden. Därför finns pollenet konstant i luften, vilket gör det svårt att undvika.

 

Vad hjälper mot pollenallergi?

Om du är allergisk mot pollen finns en mängd receptfria läkemedel och antihistamintabletter du själv köper på apoteket. Med rätt läkemedel blir en pollenallergiker ofta helt symtomfri.

Om du lider av pollenallergi finns en del saker du kan göra för att undvika pollen. Du ska bland annat försöka undvika att vara aktiv utomhus, ha fönstret öppet eller hänga kläder på tork under de timmarna på dagen som pollenhalterna är som högst. Under natten och tidigt på morgonen är halterna vanligtvis lägre än mitt på dagen.

Du bör även undvika att ta in växter med pollen, undvika att vara nära djur som varit utomhus och kan ha fått pollen i pälsen samt försöka ha koll på pollenprognoser för att förbereda dig så gott du kan.

Hur behandlas pollenallergi?

Om receptfria läkemedel inte hjälper finns behandling att få. Behandlingen kallas allergen immunterapi och kan liknas vid en vaccination. Du får då svaga doser av ämnet du är allergisk mot via sprutor in i kroppen eller i form av tabletter. Behandlingen brukar pågå under en längre tid.

Hur vet man om man har pollenallergi?

Om du är allergisk mot pollen brukar symtomen tala sitt tydliga språk vid pollensäsong. Om du är osäker på om det är pollen som orsakar dina problem kan du vända dig till en vårdcentral. Där får du göra ett blodprov eller pricktest som visar om det är pollen eller någonting annat som orsakar dina besvär.

När och var ska du söka vård?

En pollenallergiker behöver sällan vård då receptfria läkemedel i de flesta fall tar bort besvären. Om läkemedel däremot inte hjälper, eller du har besvär året om, kan det vara bra att vända sig till en vårdcentral. Detsamma gäller om ett litet barn visar tecken på pollenallergi.

Vem kan hjälpa dig vid pollenallergi?

Kan pollenallergi behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd om hur du själv ska göra och vilka läkemedel som är lämpliga vid pollenallergi. Om symtomen inte lindras av receptfria läkemedel kan en fysisk undersökning vara nödvändig.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!