Vaxpropp
Närbild på ett öra som undersöks.

Vaxpropp

Öronvax bildas naturligt inuti öronen men ibland kan öronvaxet forma en propp och täppa igen hörselgången.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med vaxpropp på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Vaxpropp

Om vaxpropp
  • En vaxpropp kan uppstå när öronvaxet inuti örat har svårt att rinna ut.
  • Vaxproppar orsakas oftast av fysiska omständigheter som hörapparater, hörlurar, öronproppar eller att du petat i örat med en bomullspinne.
Vad är vaxpropp?

I öronen bildas det hela tiden öronvax för att hålla hörselgångarna rena. Öronvaxet kan ibland forma en propp som täpper igen hörselgången. Läs mer.

Vad är vaxpropp?

Inuti båda öronen sitter körtlar som har i uppgift att bilda vax. Öronvaxet är till för att hålla öronen rena, och transporteras sakta ut tillsammans med bakterier och smuts. Ibland kan vaxet bilda proppar – så kallade vaxproppar – vilket kan orsaka olika besvär.

En vaxpropp är inte farlig men kan göra ont och kännas obehaglig. Du kan behandla vaxproppar med särskild öronvaxborttagning från apoteket eller genom att spola öronen rena med vatten. I vissa fall behöver du hjälp av sjukvården för att få bort vaxproppen.

Hur känns en vaxpropp?

När du drabbats av en vaxpropp kan du känna av ett eller flera av följande symtom:

  • Hörseln blir sämre.
  • Du har lock för örat.
  • Örat känns svullet.
  • Du känner dig yr.
  • Du hör ett susande ljud.
  • Du har en kliande känsla eller smärta i hörselgången.
  • Du hostar – vilket beror på att proppen kommer åt särskilda nerver.

Ett annat tecken på vaxpropp är att du endast drabbas av lock för örat när du har duschat. Det beror i så fall på att vatten fastnar mellan vaxproppen och trumhinnan.

Hur ser en vaxpropp ut?

En vaxpropp är helt enkelt en större klump av öronvax som täpper igen hörselgången. Den har en orange- eller brunaktig färg och seg konsistens.

Varför får man vaxpropp?

Öronvaxet ska långsamt rinna ut ur öronen och ta med sig bakterier och smuts. Ibland kan dock vaxet få en för trög konsistens vilket i sin tur kan vara orsaken till att en vaxpropp bildas. En del människor har segare öronvax, och därför finns det personer som får vaxpropp lättare än andra.

Vissa saker kan göra det svårare för öronvaxet att komma ut, och detta kan också orsaka vaxpropp. Det kan handla om att du använder öronproppar, hörlurar, hörapparater eller att du petar dig med bomullspinnar i hörselgången. Det finns även andra saker som ökar risken för vaxpropp:

  • Att du har segt öronvax naturligt.
  • Att du har trånga eller vindlande hörselgångar.
  • Att du är äldre.
  • Att det har runnit in vatten i ditt öra.

Hur får man bort en vaxpropp själv?

Som vuxen kan du testa att behandla vaxproppen själv hemma. Det finns receptfria läkemedel på apoteket som kan mjuka upp vaxproppen och hjälpa öronvaxet att rinna ut.

Det är också viktigt att försöka förebygga vaxpropp genom att undvika att använda bomullspinnar i öronen, eller att peta med något annat överhuvudtaget. Detta kan skada örat, öka vaxproduktionen eller vara en bidragande faktor till inflammation.

Kan man spola öronen själv?

Det går att rensa öronen själv med vatten. Innan du använder läkemedel kan du testa en vaxpropphuskur där du helt enkelt spolar örat rent med hjälp av ljummet vatten, och en gummiballong med pip som kan köpas på apotek. Det är viktigt att vattnet du använder är fingervarmt, annars finns det risk att du blir yr. Följ instruktionerna noga.

Kom också ihåg att vaxpropp hos barn inte bör behandlas med receptfria läkemedel. Om det inte hjälper att spola öronen med vatten rekommenderas det att ni besöker en vårdcentral.

Behandling vid vaxpropp

Du kan vända dig till närmaste vårdcentral för att få hjälp att bli av med en vaxpropp. Där får du berätta om symtomen innan en sjuksköterska eller läkare tittar i ditt öra med ett otoskop. När vaxproppen är konstaterad finns det olika metoder för att bli av med den. Antingen används en öronsug, ett särskilt instrument eller så spolas det drabbade örat med fingervarmt vatten.

Hur lång tid tar det att lösa upp en vaxpropp?

Det varierar från person till person hur lång tid det tar att lösa upp en vaxpropp genom att spola öronen med vatten. En läkare eller sjuksköterska kan låta dig ligga med lite vatten i örat i cirka 15 minuter innan de spolar rent, och då tar behandlingen oftast bara en kort stund.

Diagnos vid vaxpropp

Om du tror att du har vaxpropp kan du först prova att behandla själv hemma och se om det hjälper. Om besvären inte försvinner är det en god idé att boka tid på en vårdcentral för att få en diagnos och eventuell behandling. Du bör också alltid söka vård om:

  • Du misstänker att ett barn har vaxpropp.
  • Du har fått försämrad hörsel.
  • Om örat kliar och läcker var.

Vem kan hjälpa dig vid vaxpropp?

Kan vaxpropp behandlas av nätläkare?

För att diagnostisera och behandla vaxpropp krävs det en fysisk undersökning av en sjuksköterska eller läkare. En nätläkare kan inte hjälpa dig om du har besvär med vaxpropp.

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
24 augusti 2023 kl 14:48
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!