Nässelutslag
En person kliar sig på benet.

Nässelutslag

Nässelutslag är ofarliga utslag som uppkommer snabbt

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med nässelutslag på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Nässelutslag

Om
  • Nässelutslag är oftast ofarliga och snabbt övergående.
  • Nässelutslag brukar klia.
  • Orsaken kan vara allergi, sjukdomar, överkänslighet eller fysikaliska faktorer.
Viktiga länkar
Vad är nässelutslag?

Nässelutslag, eller nässelfeber, är utslag som uppstår plötsligt och som oftast försvinner inom ett par dagar. Läs mer.

Vad är nässelutslag?

Nässelutslag kallas även för nässelfeber. Det är upphöjda utslag (så kallade kvaddlar) som kan klia och vara mycket besvärande. Storleken kan variera från någon millimeter till flera centimeter. Besvären kan uppstå över hela kroppen men de är av övergående natur.

Man brukar tala om tre huvudtyper av nässelutslag:

  • Allergiska nässelutslag, som är väldigt vanliga.
  • Icke allergiska nässelutslag, som kan bero på infektioner.
  • Fysikaliska nässelutslag utlöses av fysikaliska faktorer, som kroppsansträngning eller kyla. Nässelutslag kan vara extra besvärligt i ansiktet eftersom de då hamnar i blickfånget och är svåra att skydda.

Du kan lindra nässelutslag på flera sätt, men de behöver sällan behandlas av läkare. Om du ofta får nässelutslag kan det dock finnas anledning att utreda vad de beror på. Samma sak gäller om du drabbats av nässelutslag och får besvär som inte försvinner snabbt.

Nässelutslag som vuxen och barn

Det är relativt vanligt att få nässelutslag som vuxen. Man brukar säga att 15–20 % av alla vuxna har drabbats av nässelutslag någon gång i livet. Nässelutslag hos barn är också relativt vanligt, och då bör man alltid undersöka om det är allergiska utslag.

Vad är sjukdomen urtikaria?

Urtikaria är ett annat namn på nässelutslag, eller nässelfeber.

Hur länge har man nässelutslagen?

Man talar om akut och kronisk urtikaria, beroende på hur länge utslagen dröjer sig kvar. Akut urtikaria försvinner inom några dagar, medan kronisk urtikaria innebär att du har utslagen i minst sex veckor. Det är inte lika vanligt som akut urtikaria.

 

Diagnos vid nässelfeber

Om du har en stark reaktion med fler besvär än nässelutslag bör du söka hjälp direkt. Enbart utslagen i sig är dock ofarliga och går oftast över snabbt, även utan behandling. Har du återkommande nässelutslag är det en bra idé att försöka ta reda på vad de har för underliggande orsak.

Hur ser en allergisk reaktion ut?

Vid en allergisk reaktion med nässelutslag är klåda oftast det första tecknet på att du har kommit i kontakt med något du är allergisk mot. Utslagen uppträder snabbt och kan på kort tid täcka en ganska stor del av huden.

En svårare reaktion kallas för allergisk chock eller anafylaxi och då kommer även andra och mer allvarliga besvär, ibland samtidigt med nässelutslagen, ibland lite senare. Var uppmärksam på om det svullnar inne i munnen och om det känns svårt att andas. Då måste du söka hjälp direkt genom att ringa 112.

Hur ser nässelutslag ut?

Nässelutslag är i sig ett symtom på något annat, till exempel en allergisk reaktion. Men det kan vara bra att veta vad som karaktäriserar nässelutslag, så att du kan skilja dem från andra typer av utslag. Några symtom att hålla utkik efter:

  • Upphöjda utslag som kommer plötsligt.
  • Utslagen är ljusröda eller hudfärgade.
  • Klåda som börjar redan innan nässelutslagen uppträder.
  • De vanligaste formerna av nässelutslag är snabbt övergående.

Varför får man nässelutslag?

Det är vanligt att nässelfeber beror på en allergisk reaktion. Det kan till exempel vara ett getingstick eller i samband med att du exponeras för ett ämne som du är extra känslig för. Du kan även få urtikaria av ett läkemedel du inte tål så bra.

Är du överkänslig mot värme eller köld så kan det ge nässelutslag. Det är ett exempel på fysikaliska nässelutslag, det vill säga nässelutslag som utlöses av fysikaliska orsaker. Andra exempel på fysikaliska orsaker till nässelutslag är fysisk ansträngning och beröring eller annan kontakt mot huden.

Alkohol kan i vissa fall utlösa nässelutslag, till exempel vin. En orsak till nässelutslag kan också vara stress eller en underliggande sjukdom. Det är inte alltid man lyckas ta reda på vad nässelutslag beror på.

Nässelutslag efter förlossning – är det vanligt?

Det är relativt vanligt att få nässelutslag som gravid eller i samband med en förlossning. Det beror på hormonförändringar.

Hur kan man själv lindra nässelutslag?

För att lindra nässelutslag finns det flera sätt att gå till väga. För vissa hjälper det med receptfria läkemedel som innehåller antihistaminer för att lindra nässelutslag, eller krämer med kortison. Om du drabbas av nässelutslag då och då, och vet vad det beror på, bör du först och främst försöka undvika den utlösande faktorn. Det gäller oavsett om det är en allergi mot ett specifikt ämne eller stress som gör att du får nässelutslag.

Hur behandlar man nässelutslag?

Om egenvård inte räcker för att lindra dina nässelutslag kan du få ett receptbelagt läkemedel utskrivet. Är det första gången du söker hjälp för besväret kan det hända att man först provar med ett läkemedel och sedan ett annat, beroende på hur bra det fungerar. Behandling vid nässelutslag kan också handla om andra typer av vårdinsatser. I allvarligare fall av allergisk reaktion är nässelutslag ofta det minsta bekymret. Du kan till exempel få svårt att andas på grund av en allergisk reaktion som även ger dig nässelutslag. Då sker en behandling akut med adrenalin.

Vem kan hjälpa dig vid vid nässelutslag?

Kan nässelutslag behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan se om det är nässelutslag och skriva ut eller förnya recept. Du kan också få en remiss för allergiutredning från en nätläkare.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!