Hud >
Åldersgräns på hudvårdsprodukter – för att skydda barn och ungdomars hy

Åldersgräns på hudvårdsprodukter – för att skydda barn och ungdomars hy

2024-03-26 | Hud

En social press har funnits bland barn och ungdomar att använda hudvårdsprodukter som inte är lämpliga för deras ålder. Nu kan det vara stopp på det: Apotek Hjärtat inför åldersgräns på 15 år på utvalda produkter och ingredienser, och andra apotek kommer troligtvis följa deras exempel. Men varför är detta ett aktuellt ämne? 

Bild på barn med vit tröja

Att ungdomar allt oftare använder hudvårdsprodukter är ingen hemlighet. I dagens samhälle styrs ofta värderingarna, och inte minst utseendeideal, av sociala medier och det är lätt att snubbla över steg för steg-guider på hur man uppnår den perfekta hyn. Detta leder till en ökad användning av avancerade hudvårdsprodukter hos allt yngre individer. Men i början på mars gick SVT ut med en varning från hudläkare om att det finns risk för barn att få kroniska hudåkommor och sjukdomar när de använder produkter med ämnen som påverkar cellförnyelsen – på hud som inte är fullt utvecklad.

Vilka ämnen inom hudvård får åldersgräns?

Apotek Hjärtat är först ut med att sätta åldersgräns på vissa produkter. De har gått ut med att sätta åldersgräns på hudvårdsprodukter som innehåller: 

  • AHA-syra (till exempel glykol-, mandel-, mjölk- och citronsyra)
  • BHA-syra (salicylsyra)
  • Vitamin A (retinol och retinylestrar)
  • Vitamin C
  • Enzympeeling
  • Mekaniska peelingar med fysiska korn

Vad är åldersgränsen för att köpa viss hudvård?

Hos Apotek Hjärtat behöver du uppfylla någon av följande kriterier för att kunna köpa en produkt med något av ovanstående ingredienser:

  • Ska ha fyllt 15 år
  • Har dina föräldrars godkännande
  • Ha ett hudtillstånd som gör att du behöver använda vissa produkter. I dagsläget är det inte tydligt hur detta säkerställs i praktiken.

Varför infördes åldersgräns på vissa hudvårdsprodukter?

I mars 2024 gick Apotek Hjärtat ut med att de skulle införa åldersgräns på 15 år på utvalda, avancerade hudvårdsprodukter. Apoteken är tydliga med att det främsta skälet är hälsoaspekterna. “Huden hos barn och ungdomar är känslig och genomgår stora förändringar”, skriver Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande, “Det är viktigt att unga individer får lära sig att ta hand om sin hud på ett sunt och skonsamt sätt, utan att luta sig mot avancerade produkter.”

Förhoppningen är att fler ungdomar lär sig att ta hand om sin hud på ett mer naturligt sätt och därigenom förhindra eventuell skada. 

Källor

SVT

Apotek Hjärtat


Publicerad: 26 mars 2024 kl 19:57
Uppdaterad: 26 mars 2024 kl 19:57

Författare:

Skriv kommentar