En kvinna som står med ryggen mot en man och håller sig för huvudet.

PMS

PMS är vanligt hos fertila kvinnor och inträffar vanligtvis innan mens. Symtomen varierar och märkas av fysiskt och känslomässigt.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med pms på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm

Snabba fakta om PMS

Viktiga länkar
Vad är PMS?

Premenstruellt syndrom (PMS) är fysiska och psykiska besvär som uppkommer innan mens. Läs mer.

Vad är PMS?

Premenstruella spänningar (PMS) innebär olika psykiska och fysiska besvär. Besvären kan variera från gång till gång och i olika stor omfattning. PMS uppstår mellan ägglossning och mens och avtar några dagar efter att mensen kommit igång. Det drabbar fertila kvinnor och ungefär tre av fyra har någon gång känt av det. 3–5 % har så pass svåra besvär att det påverkar livet väsentligt. PMS behöver vanligtvis inte behandlas med läkemedel, men kan bli aktuellt om du lider av den svårare graden av PMS som kallas PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Du kan göra mycket på egen hand för att må bättre om du har PMS.

PMS symtom

  • irritation och lättretlighet
  • nedstämdhet
  • oro
  • humörsvängningar
  • lättare att gråta
  • svullen mage
  • ömma bröst
  • huvudvärk
  • akne
  • trötthet
  • illamående
  • svullna händer
  • svullna fötter
  • hungrig och sötsugen.

PMS orsak

Det är inte helt klarlagt varför PMS uppstår, men en orsak tros vara att vissa kvinnor reagerar mer än andra på de hormonella förändringar som pågår när de har fått ägglossning. Då minskar hormonet östrogen samtidigt som hormonet progesteron ökar. Den minskade mängden östrogen bidrar bland annat till att nivåerna av vårt må bra-hormon serotonin sänks. För att bli symtomfri måste progesterontillverkningen utebli, vilket händer om en kvinna inte har någon ägglossning. Därför känner man inte av PMS under graviditet. Besvären upphör helt efter den sista mensen (menopaus).

När har man PMS?

PMS inträffar vanligen en vecka innan mens och försvinner tre till fyra dagar in på mensen. Beroende på menscykelns längd och hur pass stor känslighet man har när det gäller hormonpåverkan kan vissa känna av besvär redan efter ägglossningen. PMS kan förvärras av stress och när större hormonförändringar sker, som vid pubertet och efter graviditet.

Vad är PMDS?

PMDS (PMDD på engelska) betyder premenstruellt dysforiskt syndrom och ger svårare symtom än vid PMS. Vid PMDS kan man må så dåligt att tankar på självmord eller självskadebeteende dyker upp. Man kan även bli aggressiv. Om du känner igen dig i fem av kriterierna i symtomlistan, varav minst ett symtom bland de fyra första, är det möjligt att du har PMDS. PMDS drabbar 3–5 % av alla fertila kvinnor och påverkar livskvalitén väsentligt.

Egenvård vid PMS

Här är några tips på saker som du kan göra för att lindra besvären med PMS:

  • Träna eller promenera. Fysisk aktivitet ökar serotoninnivån och du får endorfiner, vilket gör att du mår bättre.
  • Undvik stress och utöva gärna mindfulness, meditera eller yoga.
  • Se till att du sover tillräckligt.
  • Ät bra.
  • Minska gärna på koffein, alkohol och rökning då detta kan förvärra symtomen.
  • Skriv ner vilka dagar du har PMS och på vilket sätt den påverkar dig. När du håller koll på dina PMS-symtom kan du lättare planera ditt liv och aktiviteter runt det.

Behandling vid PMS

Beroende på hur pass omfattande dina besvär är kan du prova på samtalsterapi, antidepressiva läkemedel som innehåller escitalopram eller kombinerade p-piller. Det kan även finnas andra läkemedel som kan hjälpa. Fråga din läkare eller gynekolog vad de rekommenderar utifrån dina besvär. Naturläkemedel har ingen bevisad effekt, men vissa upplever att de blivit hjälpta av det. Det gäller i synnerhet naturläkemedel eller tillskott som ökar serotoninnivån i kroppen eller som balanserar progesteronhalten.

PMS diagnos

Om du har svåra PMS- eller PMDS-besvär som påverkar ditt liv kan du söka hjälp på din vårdcentral. Där kan du få samtalsterapi eller receptbelagda läkemedel.

Vem kan hjälpa dig vid PMS?

Kan PMS behandlas av nätläkare?

Du kan få hjälp med din PMS av nätläkare eftersom ingen gynekologisk undersökning behöver göras för att fastställa diagnos.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!