P-piller

P-piller för kvinnor har funnits sedan 1960-talet och är idag ett säkert och populärt preventivmedel. De finns olika typer av p-piller, beroende på hur känslig du är för hormonell behandling. P-piller är för de flesta ett bra val av preventivmedel men om du oroar dig för att gömma att ta dem finns det andra alternativ. Om du vill veta mer om p-piller är det här guiden för dig!

p-piller

Vill du boka tid för att få p-piller redan idag? 

Boka en tid redan idag hos någon av de bokningsbara gynekologer, barnmorskor eller vårdcentraler på Vården.se.

Sammanfattning

OmP-piller är preventivmedel för kvinnor. De innehåller hormoner som skyddar mot oönskad graviditet.
MetodP-piller tas i tablettform varje dag efter att ett recept har skrivits ut.
KostnadPriset på p-piller beror på din ålder. För ungdomar upp till 21 år är det gratis. Sedan varierar priset beroende på var du bor.
FördelarFördelarna med p-piller är att det är ett säkert skydd om de tas som de ska. P-piller kan också ge mindre besvär vid mens och PMS.
NackdelarNackdelarna med p-piller är framförallt att vissa får biverkningar och att p-piller inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.
VårdgivareP-piller kan skrivas ut på din vårdcentral av en läkare eller barnmorska. Du kan också få hjälp av en gynekolog eller sexolog på en ungdomsmottagning.

Vad är p-piller?

P-piller är ett preventivmedel i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller blev tillåtet som preventivmedel år 1964. Det finns p-piller med olika sorters hormoner, så att du kan hitta ett alternativ som passar dig.

  • Kombinerade p-piller innehåller hormonerna östrogen och gestagen. 
  • Minipiller innehåller det syntetiska hormonet gestagen och tas vid exakt samma tidpunkt varje dag för att ge ett bra skydd mot graviditet. 
  • Mellanpiller innehåller det syntetiska hormonet gestagen och innehåller mindre hormoner än p-piller, men mer än minipiller. 

Vanliga p-piller ger regelbunden mens, men ger också möjlighet att skjuta på mensen om du vill. Minipiller och mellanpiller ger oregelbunden mens men den kan även upphöra helt.

Det finns också något som heter akut p-piller, eller dagen efter-piller som det också kallas. Det är en slags metod som innebär att du tar ett piller kort efter att du haft oskyddat samlag. Akut piller är inte ett bra alternativ till vanliga p-piller eftersom de ger större biverkningar, och bör endast tas i nödfall. 

Vad händer när man tar p-piller?

Kombinerade p-piller (som är vad man brukar syfta på med p-piller) förhindrar att du får ägglossning. De påverkar även livmoderhalsens sekret på ett sätt som gör att spermier får svårare att nå in i livmodern. Livmoderns slemhinna påverkas och blir tunnare, så att ett befruktat ägg inte kan tas emot.

Finns det p-piller för män?

Det har länge varit tal om p-piller för män och det finns flera olika koncept som testas, med och utan hormoner. Det är dock en bit kvar innan det finns en kommersiell produkt som kan skrivas ut på recept.

Så går det till att skaffa p-piller

Du kan inte få p-piller utan att du har fått ett recept utskrivet av en läkare eller en barnmorska. Boka en tid på en barnmorske- eller ungdomsmottagning. Om du har fått ett recept kan det förnyas med en app i telefonen.

Innan p-piller

Det finns inget krav på att du måste göra en gynundersökning innan du börjar med p-piller men ibland gör man det ändå. Det är viktigt för den som skriver ut p-piller att veta om det finns ärftliga sjukdomar i släkten som kan påverka hur lämpligt det är med p-piller för just dig.

Efter p-piller

Efter att du har börjat ta p-piller är det viktigt att göra ett återbesök efter tre månader. Då är det dags att få receptet förnyat om du är nöjd med hur det fungerat för dig med p-piller. Det recept du får sedan gäller i ett år.

Vid vilken ålder kan man börja med p-piller? 

I Sverige finns det ingen regel som säger hur gammal du måste vara för att börja med p-piller. Det är den som skriver ut p-piller, ofta en barnmorska, som bedömer om det är ett bra preventivmedel och om det finns skäl att skriva ut det till dig.

Hur påverkas man av p-piller? 

P-piller innehåller hormoner som påverkar olika personer på olika sätt. Huvudvärk, mindre blödningar och spända bröst är exempel på vad relativt många drabbas av. Biverkningarna brukar framförallt märkas under några veckor eller månader efter att en behandling med p-piller har påbörjats.

Vad kostar p-piller?

P-piller är gratis tills du har fyllt 21 år. Därefter kan kostnaden se lite olika ut beroende på var i landet du bor och hur gammal du är. 

Fördelar med p-piller

  • P-piller ger ett bra skydd mot oönskad graviditet.
  • P-piller kan minska besvär vid mens och PMS.
  • P-piller kan minska risken för att du drabbas av vissa typer av cancer.
  • Kombinerade p-piller ger regelbunden mens som kan skjutas upp.
  • P-piller kan ha positiv effekt vid akne.

Nackdelar med p-piller

  • Den skyddande effekten minskar om du kräks eller har diarré.
  • Preventivmetoden bygger på att du inte glömmer att ta dina p-piller.
  • P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
  • P-piller kan ge biverkningar och ökad risk för blodpropp.

Vilka biverkningar p-piller kan ge är individuellt. Vissa kan gå upp eller ner i vikt av p-piller. Sexlusten kan påverkas och p-piller kan även leda till nedstämdhet. Det är vanligast att du drabbas av biverkningar när du just börjat med p-piller. De kan sedan gå över av sig själv. Vissa biverkningar, som förhöjd risk för blodpropp, är vanligare när du blir äldre. 

Vem kan hjälpa dig med p-piller?


Publicerad: 22 juni 2022 kl 10:46
Uppdaterad: 10 november 2022 kl 16:00

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Relaterade blogginlägg

Två par fötter i sängen.
Könssjukdomarna ökar – ligg säkert i sommar

Hur har man säkert sommarsex? Vården.se har sammanställt information om vad du bör tänka på i sommar för att skydda dig mot könssjukdomar.

Kvinna ligger utomhus på marken, med benen uppdragna mot magen.
3 enkla knipövningar – så gör man!

Vad är knipövningar och hur gör man? Vården.se listar 3 knipövningar du kan göra för att träna din bäckenbotten!

En hand som håller upp ett preventivmedel
Manligt preventivmedel – vad finns och vad kommer?

Vad finns det för manligt preventivmedel idag och vad kommer ut på marknaden inom en snar framtid? Läs mer här!

4 tips mot mensvärk

Mensvärk drabbar de allra flesta som menstruerar. Vi listar våra bästa tips på hur du lindrar mensvärken när den är som värst.


Vill du boka tid för att få p-piller redan idag? 

Boka en tid redan idag hos någon av de bokningsbara gynekologer, barnmorskor eller vårdcentraler på Vården.se.

Snabba fakta

Om p-piller

  • P-piller ska tas varje dag, gärna vid samma tidpunkt.
  • P-piller kan ge biverkningar men de går oftast över.
  • P-piller är efter kondom det vanligaste preventivmedlet i Sverige.

Viktiga länkar