Preventivmedel

Det finns många olika preventivmedel där de flesta ger ett mycket högt skydd mot graviditet, och en del skyddar även mot könssjukdomar. Det är viktigt att de används som det är tänkt för att få bästa möjliga skydd. I den här guiden har vi samlat information om olika preventivmedel för att göra det lättare för dig att hitta en metod som passar just dig.

preventivmedel-kondom

Vill du boka en tid för preventivmedelsrådgivning?

Boka en tid redan idag hos någon av de bokningsbara gynekologer, barnmorskor eller vårdcentraler på Vården.se.

Sammanfattning

OmPreventivmedel skyddar mot graviditet och ibland även könssjukdomar.
MetodDet finns olika preventivmedel, i de flesta fall skyddar de genom att hindra ägglossning eller genom att hindra spermier från att nå livmodern.
KostnadKostnaden varierar beroende på vilket preventivmedel du väljer och hur gammal du är.
FördelarFördelarna med preventivmedel är att du minimerar risken för en oönskad graviditet och risken för att få en könssjukdom.
NackdelarPreventivmedel med östrogen kan ge bieffekter.
VårdgivareDu kan få preventivmedel utskrivet och genomföra eventuell behandling hos en vårdcentral, en barnmorska, gynekolog eller på en ungdomsmottagning.

Vad är preventivmedel?

Preventivmedel är olika metoder som kan användas för att förhindra oönskad graviditet, och ibland könssjukdomar. Det finns olika sorters preventivmedel och det finns alternativ både med och utan hormoner. Om du vill använda preventivmedel är det viktigt att du använder din valda metod korrekt, annars riskerar att bli gravid. 

Preventivmedel med hormoner

Preventivmedel som kommer med hormoner innehåller östrogen, gestagen eller båda, och gör så att du inte får ägglossning. Det bildas också ett sekret i livmoderhalsen som spermier inte kan ta sig igenom. Preventivmedel med hormoner ger ett väldigt högt skydd. 

Biverkningar med hormoner i preventivmedel

Att använda preventivmedel med hormoner kan påverka kroppen på olika sätt. Förändringen kan antingen upplevas som en förbättring eller en försämring. Exempelvis kan hormonerna minska din mensvärk, men också ge oönskade effekter såsom minskad sexlust eller humörsvängningar. Om du haft en blodpropp eller lider av migrän bör du undvika preventivmedel med östrogen.

Preventivmedel utan hormoner

Det finns en del preventivmedel som kommer utan hormoner, såsom kondom, pessar och femidom. De förhindrar spermier från att komma in i livmodern och kallas för barriärmetoder. Kondom och femidom ger även ett bra skydd mot könssjukdomar. Barriärmetoder ger inte ett riktigt lika bra skydd som preventivmedel med hormoner gör.

Förutom preventivmedel finns det metoder som avbrutet samlag och att ha sex under säkra perioder för att förhindra graviditet. Dessa metoder är dock mycket osäkra och risken för att ändå bli gravid är dock mycket större än när du använder preventivmedel. 

En mer drastisk metod är sterilisering. Det är ett säkert alternativ för dig som vet att du inte vill ha (fler) barn. Om du har haft oskyddat sex är akut p-piller ett alternativ för att avbryta en eventuell graviditet. De kallas också för dagen efter-piller. Det finns p-piller av den här typen som kan tas upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag.

Vilka preventivmetoder finns det?

De flesta preventivmedel som finns idag är utvecklade för kvinnor, och det finns många olika metoder. Här är exempel på några av de vanligaste i Sverige: 

  • Hormonspiral ger ifrån sig hormonet gestagen och sätts in i livmodern vart tredje eller vart femte år av en barnmorska eller läkare. 
  • Kopparspiral innehåller inte hormoner men påverkar miljön i slidan så att spermier inte kan överleva. Kopparspiralen sätts in i livmodern av en läkare eller en barnmorska och byts ut efter fem år. 
  • Kondom skyddar bra mot både graviditet och könssjukdomar om den används rätt. Jämfört med andra preventivmedel är skyddet mot graviditet lägre. 
  • P-piller (kombinerade p-piller) är ett litet piller som tas varje dag, och ger ett mycket högt skydd mot oönskad graviditet.
  • Pessar är ett skydd av silikon med spermiedödande medel. Det kan användas flera gånger. Du tvättar det och applicerar spermiedödande medel innan samlag. Pessar hör inte till de säkraste preventivmedlen men kan användas i kombination med annat skydd.
  • Femidom är en invändig kondom som placeras i slidan eller analen före samlag. Precis som en kondom ger den skydd mot både graviditet och könssjukdomar.
  • P-stav placeras av en läkare eller barnmorska under huden på överarmen och byts ut efter tre år. En p-stav hindrar ägglossning utan att tillföra östrogen.

Andra vanliga preventivmedelsmetoder är minipiller, p-plåster, p-spruta och p-ring. Läs mer om olika typer av preventivmedel här! Funderar du över vilket preventivmedel som passar dig bäst? Få hjälp från en av våra barnmorskor eller vårdcentraler samt gynekologer som du hittar här!

Preventivmedel för män

De preventivmetoder som man har kunnat erbjuda män har länge varit antingen sterilisering eller kondom. Det har forskats mycket på p-piller och andra lösningar för män, och förhoppningen är att män inom en framtid också ska kunna använda olika metoder för att förhindra oönskad graviditet. 

Vilket är det vanligaste preventivmedlet?

Vilken preventivmetod som är vanligast beror på vilken åldersgrupp du tillhör. P-piller är mycket vanligt bland kvinnor under 25 år men trenden är att allt fler väljer långtidsverkande preventivmedel. I gruppen unga vuxna är kondom väldigt vanligt, inte minst för att kondom även skyddar mot könssjukdomar.

Så går det till att använda preventivmedel

Det är mycket viktigt att använda preventivmedel enligt anvisning från din barnmorska eller gynekolog. Om du till exempel tar p-piller är det ditt eget ansvar att inte glömma bort att ta ett piller varje dag. En kondom kan gå sönder eller glida av om du är oförsiktig.

Metod 

Att använda kondom eller pessar kräver att du själv kan hantera preventivmedlet i samband med samlag. Med andra metoder är det inte lika mycket att tänka på när du väl har skyddet. Men det är viktigt att ha koll på när ett skydd behöver förnyas.

Innan du väljer preventivmetod

Innan du bestämmer dig för vilket preventivmedel du ska använda är det bra att rådfråga vårdpersonal, såsom en barnmorska eller gynekolog. Olika preventivmedel kan passa olika bra beroende på vad du har för livsstil eller behov. Vårdpersonalen kan vägleda dig utifrån om du vill ha största möjliga skydd eller ett preventivmedel med så få biverkningar som möjligt. 

Efter att du börjat med preventivmedel

När du börjat med ett preventivmedel kan det ta olika lång tid innan du är helt skyddad och kan börja ha sex utan att riskera att bli gravid. Vid p-piller tar det som mest sju dagar innan du kan börja ha sex utan annat skydd. När det gäller andra hormonbehandlingar behöver du också vänta lite en viss tid innan skyddet gäller. Hur lång tid det tar beror dels på vad det är för behandling, men också var i menscykeln du befinner dig. Du kan rådfråga din barnmorska/gynekolog vad som gäller i just ditt fall.

Efter att du satt in en kopparspiral eller hormonspiral kan du uppleva viss värk, likt mensvärk.

Vad kostar preventivmedel?

Preventivmedel kan ingå i läkemedelsförmånen vilket betyder att det är gratis upp till det att du fyllt 21 år. Är du under 26 så är hormonella preventivmedel subventionerade. Hur mycket det kostar beror på vilket preventivmedel du vill använda. Kopparspiral och hormonella preventivmedel kostar en del till en start, men effekten sitter i länge och det kan bli billigare än att använda engångsprodukter. 

Bra att veta är att besöksavgiften för att gå till en gynekolog kan variera, då kostnaden för specialistvård är inte densamma i hela Sverige. Det innebär att det kan kosta olika mycket att gå till en gynekolog och sätta in exempelvis en kopparspiral, beroende på var du bor.

Fördelar med preventivmedel

  • Risken för oönskad graviditet minimeras.
  • Hormonella preventivmedel kan ge mindre mensvärk eller mindre bevär vid PMS.
  • Kondom och femidom ger ett bra skydd mot könssjukdomar.

Nackdelar med preventivmedel

  • P-piller, p-ring och p-plåster kan öka risken för blodpropp och ge andra biverkningar.
  • Ingen preventivmetod är 100 % säker.
  • Urvalet av preventivmedel för män är litet.
  • Preventivmedel måste användas rätt för att ge sitt skydd.
  • Att använda preventivmedel är en kostnad.

Vem kan hjälpa dig med preventivmedel?


Publicerad: 14 juni 2022 kl 16:57
Uppdaterad: 9 november 2022 kl 10:37

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177

RFSU

Min Doktor

Relaterade blogginlägg

Två par fötter i sängen.
Könssjukdomarna ökar – ligg säkert i sommar

Hur har man säkert sommarsex? Vården.se har sammanställt information om vad du bör tänka på i sommar för att skydda dig mot könssjukdomar.

Kvinna ligger utomhus på marken, med benen uppdragna mot magen.
3 enkla knipövningar – så gör man!

Vad är knipövningar och hur gör man? Vården.se listar 3 knipövningar du kan göra för att träna din bäckenbotten!

En hand som håller upp ett preventivmedel
Manligt preventivmedel – vad finns och vad kommer?

Vad finns det för manligt preventivmedel idag och vad kommer ut på marknaden inom en snar framtid? Läs mer här!

4 tips mot mensvärk

Mensvärk drabbar de allra flesta som menstruerar. Vi listar våra bästa tips på hur du lindrar mensvärken när den är som värst.


Vill du boka en tid för preventivmedelsrådgivning?

Boka en tid redan idag hos någon av de bokningsbara gynekologer, barnmorskor eller vårdcentraler på Vården.se.

Snabba fakta

Om preventivmedel

  • Preventivmedel skyddar mot oönskad graviditet.
  • Kondom och femidom, skyddar även mot könssjukdomar.
  • Det finns flera preventivmetoder och det är viktigt att hitta ett som passar dig.

Viktiga länkar