Hormonspiral

En hormonspiral är ett preventivmedel som placeras i livmodern för att skydda mot oönskad graviditet. Hormonspiralen utsöndrar en låg och konstant dos av hormonet gestagen, som hindrar spermier från att komma in i livmodern. En hormonspiral skyddar dock inte mot könssjukdomar. Läs mer om hormonspiral och hur den fungerar i denna guide!

Vill du boka tid för hormonspiral redan idag? 

Boka tid för att sätta in en hormonspiral redan idag, hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta gynekolog

Hitta barnmorska

Hitta ungdomsmottagning

Sammanfattning

OmHormonspiralen är ett preventivmedel som placeras i livmodern, där den utsöndrar ett hormon som på ett säkert sätt förhindrar en oönskad graviditet.
MetodHormonspiralen förs in via underlivet av en barnmorska eller gynekolog.
KostnadKostnaden för en hormonspiral varierar beroende på var du bor och vilken sorts spiral du väljer. Hormonspiral ingår i högkostnadsskyddet. De flesta typer av preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år.
FördelarFördelarna med hormonspiralen är att den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet, har få biverkningar och kan användas även om du inte tidigare varit gravid eller fött barn.
NackdelarNackdelarna med en hormonspiral är att mensen kan bli oregelbunden eller helt utebli. Vissa upplever biverkningar som nedstämdhet eller minskad sexlust.
VårdgivareDu kan få en hormonspiral insatt hos en gynekolog, barnmorska eller på en ungdomsmottagning.

Om hormonspiral

En hormonspiral är ett preventivmedel som ser ut som ett några centimeter stort T. Spiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog. Genom att hela tiden utsöndra en svag dos av hormonet gestagen påverkas livmodern och livmoderhalsens slemhinnor, som blir tunna och inaktiva. I livmoderhalsen bildas ett tjockt och segt sekret som effektivt hindrar spermier från att komma in i livmodern. Hormonspiral skyddar enbart mot befruktning, och inte mot könssjukdomar.

Så går insättning av hormonspiral till

Innan insättningen

Innan du får hjälp att sätta in en hormonspiral får du komma på ett rådgivningsbesök. Där informerar din barnmorska eller gynekolog dig om hormonspiralen, eventuella biverkningar och hur själva insättningen kommer att gå till. Du kommer också att få svara på frågor om din sjukdomsbakgrund och lämna prover, för att se till att du inte har en könssjukdom eller är gravid. Därefter skriver barnmorskan eller gynekologen ett elektroniskt recept som skickas direkt till ett apotek. När du har hämtat ut hormonspiralen får du komma tillbaka för själva insättningen av spiralen.

Hur går det till att sätta in en hormonspiral?

  1. Du får sitta i en gynstol. Barnmorskan eller gynekologen gör en undersökning där hen känner efter hur livmodern sitter.
  2. Med hjälp av ett så kallat spekulum och en depressor vidgas slidan. Om det behövs används en klotång, för att ändra livmoderns läge för att underlätta insättningen.
  3. Avståndet mellan livmodertappen och livmoderns botten mäts med hjälp av en mätsticka.
  4. Hormonspiralen förs in i livmodern.
  5. Insättningsröret dras ut och barnmorskan eller gynekologen klipper av spiralens trådar några centimeter nedanför livmodertappen. Trådarna används när spiralen ska tas ut.

När du sätter in en hormonspiral kan det göra ont. Vanligtvis går smärtan över snabbt och när spiralen väl sitter på plats ska du inte känna av den.

Efter insättningen

Det är vanligt att känna vad som liknar en molande mensvärk en tid efter du satt in din hormonspiral. Hur länge du känner av smärtan varierar mellan några dagar till några veckor. Du kan lindra värken med smärtstillande tabletter. Om värken fortfarande håller i sig när det har gått två veckor bör du kontakta din barnmorska eller gynekolog.

Biverkningar av hormonspiral

En av fördelarna med hormonspiral är att den har få biverkningar. Det beror på att dosen hormon den utsöndrar är mycket låg. Men vissa får akne eller känner sig nedstämda av hormonspiralen. Kontakta din barnmorska eller gynekolog om du besväras av biverkningar som du kopplar till hormonspiralen.

Kan man tappa sexlusten av hormonspiral?

Vissa upplever en minskad sexlust efter insättning av hormonspiral. För de flesta går det över inom ett halvår efter insättning. Om du upplever att du tappar lusten till sex på grund av din hormonspiral bör du prata med din barnmorska eller gynekolog om andra alternativ.

Samlag efter insättning av hormonspiral

Hormonspiralen kan sättas in vid vilken tidpunkt som helst under din menscykel. Om du sätter in den mer än sju dagar efter sista mensens första dag, är du skyddad mot graviditet tidigast sju dagar efter insättning. Därför bör du använda kompletterande skydd, till exempel kondom, under dessa dagar om du vill vara säker på att inte bli gravid.

Vad kostar en hormonspiral?

Insättningen av hormonspiralen kostar ingenting. Däremot får du betala för själva hormonspiralen. Priset skiljer sig åt beroende på var i landet du bor och vilken sort du får. Hormonspiral ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel.

För dig som är under 21 år är de flesta preventivmedel gratis. Kontakta en ungdomsmottagning för rådgivning.

Fördelar med hormonspiral

  • Hormonspiral ger ett väldigt säkert skydd mot graviditet.
  • Hormonspiralen skyddar under flera år innan den byts ut.
  • Du får oftast mindre eller helt utebliven mens, vilket gör att spiralen passar dig som har problem med rikliga blödningar och svår mensvärk.
  • Hormonspiraler innehåller inte östrogen.
  • Spiralen utsöndrar en låg dos hormon och ger därför få biverkningar.
  • Du kan använda hormonspiral även när du inte tidigare varit gravid eller fött barn.

Nackdelar med hormonspiral

  • En hormonspiral kan ge biverkningar som akne och nedstämdhet.
  • Du kan få en oregelbunden menscykel under de första månaderna efter insättning.
  • Vissa upplever en minskad sexlust.
  • Muskelsammandragningar i slidan kan leda till att din spiral kommer ur position.

När du vill ta ut din hormonspiral

Beroende på vilken hormonspiral du använder kan den sitta kvar i tre till fem år. Därefter ger den inte längre ett säkert skydd mot graviditet, och ska därför bytas ut. Du bokar en tid för uttagning hos en barnmorska eller gynekolog. Om du vill fortsätta använda hormonspiral som preventivmedel kan du sätta in en ny vid samma besök.

Vem kan hjälpa dig med att sätta in hormonspiral?

Kan insättning av hormonspiral utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte sätta in en hormonspiral. Däremot kan du få rådgivning online om hormonspiral och eventuella biverkningar.


Publicerad: 29 juni 2022 kl 13:22
Uppdaterad: 10 november 2022 kl 16:21

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Relaterade blogginlägg

Två par fötter i sängen.
Könssjukdomarna ökar – ligg säkert i sommar

Hur har man säkert sommarsex? Vården.se har sammanställt information om vad du bör tänka på i sommar för att skydda dig mot könssjukdomar.

Kvinna ligger utomhus på marken, med benen uppdragna mot magen.
3 enkla knipövningar – så gör man!

Vad är knipövningar och hur gör man? Vården.se listar 3 knipövningar du kan göra för att träna din bäckenbotten!

En hand som håller upp ett preventivmedel
Manligt preventivmedel – vad finns och vad kommer?

Vad finns det för manligt preventivmedel idag och vad kommer ut på marknaden inom en snar framtid? Läs mer här!

4 tips mot mensvärk

Mensvärk drabbar de allra flesta som menstruerar. Vi listar våra bästa tips på hur du lindrar mensvärken när den är som värst.


Vill du boka tid för hormonspiral redan idag? 

Boka tid för att sätta in en hormonspiral redan idag, hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta gynekolog

Hitta barnmorska

Hitta ungdomsmottagning

Snabba fakta

Om hormonspiral

  • En hormonspiral ser ut som ett några centimeter stort T.
  • Spiralen utsöndrar ett hormon som heter gestagen.
  • Hormonspiralen sätts inne i livmodern och ger ett mycket säkert skydd mot oönskad graviditet.
  • Du behöver byta hormonspiral efter tre till fem år.

Viktiga länkar

Skydd mot graviditet (1177)

Så skyddar man sig mot graviditet (UMO)