HPV – vad är det och varför är det farligt?
HPV sprids genom hud- och slemhinnekontakt och är mycket vanligt, 4 av 5 smittas någon gång i livet. Oftast läker infektionen av sig själv, men vissa HPV-varianter kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer om de inte upptäcks och behandlas i tid.
HPV kan orsaka
- Nästan all livmoderhalscancer.
- Analcancer, svalgcancer samt cancer i vulva och vagina.
- Kondylom, en könssjukdom som ger vårtor i underlivet.
Vill du veta mer? Läs mer om HPV och cellprov.
HPV vaccinet – nyckeln till att stoppa viruset
HPV-vaccinet är det bästa skyddet mot de farligaste virusvarianterna. Forskning visar att HPV-infektioner, kondylom och allvarliga cellförändringar har minskat kraftigt i de vaccinerade åldersgrupperna sedan vaccinationen infördes i Sverige.
Genom att fler vaccinerar sig kan vi minska smittspridningen och på sikt utrota HPV helt.
Gratis HPV-vaccin i Sverige
HPV-vaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och är gratis för barn i årskurs 5. Vaccinet ges tidigt för att ge optimalt skydd innan risken för att bli smittad av HPV uppstår.
- Alla barn och ungdomar upp till 18 år har rätt till gratis HPV-vaccination.
- Kvinnor och transpersoner med livmoderhals (födda 1999 och senare) har erbjudits vaccin sedan 2010.
- Män och transpersoner utan livmoderhals (födda 2009 och senare) har erbjudits vaccin sedan 2020.
Många vuxna saknar HPV-skydd
Trots att yngre generationer har ett starkt skydd finns det fortfarande vuxna som inte har vaccinerat sig. Utan vaccin är risken högre att smittas och utveckla HPV-relaterade sjukdomar. Om fler vaccinerar sig kan vi på sikt utrota livmoderhalscancer i Sverige. Det är därför viktigt att du vaccinerar dig om du ännu inte gjort det.
Gratis HPV-vaccin för unga vuxna
Just nu erbjuder Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) gratis HPV-vaccin för kvinnor och transpersoner med livmoder födda mellan 1994 och 1999. Kampanjen är en del av Sveriges arbete för att utrota livmoderhalscancer och pågår till sommaren 2025.
Därför ska du vaccinera dig nu
- Vaccinet är gratis fram till sommaren 2025.
- Ger ett starkt skydd mot HPV-relaterad cancer och cellförändringar.
- Ju fler som vaccinerar sig, desto närmare är vi att utrota HPV.
Kan jag vaccinera mig trots att jag inte får gratis vaccin?
Ja! Oavsett ålder och kön rekommenderas du att vaccinera dig. Om du inte omfattas av vaccinationsprogrammet behöver du betala för vaccinet själv. Priset varierar beroende på region och mottagning – kontrollera vad som gäller där du bor.
Så går HPV-vaccinationen till
Om du är berättigad till gratis vaccin får du ofta en inbjudan via post eller digital brevlåda. Har du inte fått en inbjudan kan du kontakta din vårdcentral eller vaccinationsmottagning.
HPV-vaccinet ges i överarmen med en tunn nål. Antalet doser beror på din ålder
- Är du mellan 9–14 år: Gäller två doser.
- Första dosen ges vid första vaccinationstillfället.
- Andra dosen ges minst sex månader senare.
- Är du 15 år och äldre: Gäller tre doser.
- Första dosen ges vid första vaccinationstillfället.
- Andra dosen ges 1–2 månader senare.
- Tredje dosen ges 4–5 månader efter den andra.
För bästa skydd är det viktigt att ta hela vaccinationsserien enligt rekommendationerna.
Skydda dig själv och andra
HPV kan orsaka allvarliga sjukdomar, men genom vaccinering kan vi stoppa spridningen och på sikt utrota viruset. Just nu finns en unik chans att få gratis HPV-vaccin – men bara under en begränsad tid.
Om du är född mellan 1994 och 1999 och ännu inte har vaccinerat dig har du möjlighet att göra det nu. Skydda dig själv och bidra till en HPV-fri framtid för dig själv och kommande generationer!
Läs mer och boka tid hos en vårdgivare nära dig via Vården.se – Boka tid för HPV och cellprov
Källor
Folkhälsomyndigheten Frågor och svar om humant papillomvirus (HPV) och vaccination
Cancerfonden Var med och utrota livmoderhalscancer
Regionala Cancercentrum i Samverkan Sverige på god väg att utrota livmoderhalscancer
Region Stockholm Kampanj om vaccination mot HPV
International HPV Reference Center Utrotning av HPV och livmoderhalscancer