Missfall
Två personer sitter på en soffa, och den ena tröstar den andra.

Missfall

Missfall innebär att en graviditet upphör av sig själv, innan fostret har vuxit färdigt. Missfall sker före graviditetsvecka 12.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med missfall på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Fertilitet plus
Immunologisk utredning vid missfall
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
Immunologisk utredning vid missfall
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
Immunologisk utredning vid missfall
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
Immunologisk utredning vid missfall
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
Immunologisk utredning vid missfall
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
Immunologisk utredning vid missfall
Östermalm, Stockholm

Snabba fakta om Missfall

Viktiga länkar
Viktiga telefonnummer

1177, Sjukvårdsrådgivning via 1177 Vårdguiden

Vad innebär missfall?

Missfall innebär att graviditeten avbryts av sig själv innan fostret har vuxit färdigt. Läs mer.

Vad innebär missfall?

Missfall innebär att en graviditet avbryts av sig själv, innan fostret har vuxit färdigt. Det blir alltså inget barn av graviditeten. Enligt den medicinska definitionen är det endast ett missfall om graviditeten avslutas före vecka 22. Efter vecka 22 är fostret så pass utvecklat att det har en liten chans att överleva och då handlar det istället om en för tidig förlossningsstart. Man kan då sätta in behandling för att försöka få fostret att fortsätta utvecklas och överleva. Om fostret då ändå inte överlever brukar man istället för missfall använda termen fosterdöd.

Det finns även olika typer av missfall:

Fördröjt missfall

Fördröjt missfall innebär att graviditeten avslutas utan att du märker det. Fördröjt missfall kan upptäckas vid en ultraljudsundersökning eller genom att du så småningom – ibland flera veckor efter själva missfallet – får en blödning.

Sena missfall

Missfall efter vecka 12 är ovanligt och benämns då som ett så kallat sent missfall. Efter vecka 22 talar man om fosterdöd snarare än missfall.

Upprepade missfall

Det kallas för upprepade missfall om du har haft tre eller fler missfall med samma partner.

Hur vet man om det är missfall?

Vid missfall kan du känna ett eller flera av följande symtom:

  • Blödning från slidan som ofta består av slem och tunn vätska och ibland även blodklumpar.
  • Smärta i magen och/eller underlivet som ofta är krampliknande och påminner om kraftig mensvärk. Smärtan kan även kännas av i ländryggen.

Dessa symtom behöver dock inte innebära att du har fått missfall utan ofta beror de på andra saker. Längre ner på sidan kan du läsa om hur och när du bör söka vård för dina symtom.

Ett annat tecken på avstannad graviditet kan vara att symtom som bröstspänningar och illamående, som är vanligt i början av graviditeten, plötsligt försvinner.

Varför får man missfall?

Många gånger finns ingen tydlig förklaring till varför en kvinna får missfall men forskning har visat att vanliga orsaker är kromosomavvikelser eller andra utvecklingsproblem hos fostret. Även olika infektioner kan ge upphov till missfall.

Hur vanligt är missfall?

Missfall är vanligt och upp till hälften av alla graviditeter avslutas på det sättet.

När minskar risken för missfall?

Det vanligaste är att missfallet inträffar tidigt i graviditeten och då oftast före vecka 12.

Utredning och behandling vid missfall

För att kunna fastställa att du drabbats av ett missfall får du ofta genomgå en gynekologisk undersökning med hjälp av vaginalt ultraljud. Ofta behövs ingen behandling vid ett tidigt missfall (före vecka 12) men ibland kan kroppen behöva hjälp med att avlägsna de sista resterna från graviditeten. I sådant fall behandlas du antingen medicinskt med hjälp av tabletter eller så genomförs en så kallad skrapning av livmodern under ett kortare kirurgiskt ingrepp.

Om du och din partner har drabbats av upprepade missfall kan det ibland behövas en utredning för att om möjligt fastställa orsaken och försöka förhindra ytterligare missfall. Vid en sådan utredning undersöks bland annat livmodern, ägg och spermier. Vid sena missfall brukar även livmoderhalsen undersökas och ibland kan denna behöva förstärkning vid en ny graviditet i form av ett band som man fäster runt livmoderhalstappen.

Om du önskar bli gravid igen efter ett missfall anpassar sig kroppen ofta snabbt och normalt sett får du ägglossning igen några veckor efter missfallet. Det är däremot inte ovanligt att du påverkas psykiskt negativt av ett missfall och att du kan känna behov av att träffa exempelvis en psykolog eller psykoterapeut för att få hjälp att bearbeta upplevelsen.

Vad kan jag själv göra om jag fått missfall?

Får du en blödning tidigt under graviditeten, som varar under några veckor tillsammans med mensliknande smärtor, har du sannolikt fått ett missfall. För att vara säker på att du inte längre är gravid kan det dock vara bra att göra ett graviditetstest.

Om du väl har fått missfall finns det tyvärr inte mycket som vården kan göra. Däremot finns det några saker som kan vara bra att tänka på så länge du blöder, eftersom du då är mer känslig för infektioner i livmodern än annars. För att försöka undvika infektioner bör du därför, så länge du blöder, undvika att bada, använda tampong/menskopp eller ha penetrerande sex. Efter ca en månad är kroppen vanligtvis helt återställd.

Det går inte helt att förebygga missfall, men för att öka dina chanser att bli gravid och i möjligaste mån undvika missfall finns det ändå några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Undvik alkohol, koffein, rökning och droger
  • Ta folsyra som vitamintillskott
  • Om du lider av kraftig övervikt kan du försöka gå ner i vikt
  • Försök att undvika läkemedel i största möjliga mån (läs bipacksedeln eller fråga din läkare eller apotekspersonal om du är osäker på eventuella biverkningar som kan påverka graviditeten)

Vissa kroniska sjukdomar kan också innebära en ökad risk för missfall och därför är det alltid bra att rådgöra med din läkare före och under graviditeten.

När och var ska jag söka vård?

Ibland kan det vara svårt att veta när du bör söka vård och inte. Här följer därför några råd kring var och när du bör söka vård om du upplever symtom som tyder på att du fått missfall.

I första halvan av graviditeten söker du vård på en akutmottagning eller en gynekologisk mottagning. Efter graviditetsvecka 22+0 söker du vård på en förlossningsavdelning. Om du är osäker på om du ska söka vård kan du alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177. Där kan du också få hjälp med var du ska söka vård.

Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod det kommer, hur länge du har varit gravid och hur du mår i övrigt. Ofta behöver du inte alls söka vård för mindre blödningar.

Vid följande symtom bör du söka vård omgående:

  • Kraftig blödning
  • Blödning, samtidigt som du får ont i ena sidan av, eller långt ner, i magen
  • Blödning samtidigt som du mår allmänt dåligt, exempelvis om du känner dig väldigt trött eller matt

Vid följande fall bör du också kontakta vården, men det är vanligtvis inte lika brådskande och det räcker ofta om du söker vård inom de närmsta dagarna:

  • Mindre blödning efter upprepade missfall
  • Upprepade småblödningar första halvan av graviditeten
  • Mindre blödning eller blodig flytning efter samlag första halvan av graviditeten
  • Mindre blödning i vecka 12-22

Beroende på dina symtom och var i graviditeten du befinner dig (se information ovan), kan du få hjälp av följande vårdgivare:

Vid akuta besvär bör du alltid uppsöka akutmottagning.

Kan en nätläkare hjälpa dig som (eventuellt) drabbats av missfall?

Om du upplever symtom som tyder på missfall kan du vända dig till en nätläkare, som kan göra en första bedömning och hänvisa dig vidare om hen bedömer att det finns vidare behov av vård.

Känslomässigt stöd

Det är inte ovanligt att du som drabbats av ett missfall känner dig nedstämd eller i behov av känslomässigt stöd. Om du behöver hjälp med detta kan du vända dig till följande vårdgivare:

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Folke Flam, Docent, Cevita Care GynStockholm.

Källor:

1177 Vårdguiden (Om missfall)

1177 Vårdguiden (Om blödningar under graviditeten)