Retainer

Om du ska ta bort din tandställning behöver du använda en retainer som en avslutande del av din behandling. En retainer kan vara i form av en avtagbar plastskena eller en metalltråd bakom tänderna, och hjälper tänderna att behålla rätt position. Om du inte använder din retainer kan tänderna flytta på sig. Här är allt du behöver veta om retainers. 

avtagbar retainer

Vill du boka tid för tandreglering redan idag?

En retainer ingår som en del av behandlingen för tandreglering. Här kan du hitta våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se som kan hjälpa dig med tandreglering. 

Sammanfattning

OmEn retainer är en slags plastskena eller metalltråd som personer som haft tandställning behöver använda för att upprätthålla resultatet av behandlingen. 
MetodDu får antingen en retainer i form av metalltråd, avtagbar skena eller en kombination av båda. Det är tandläkaren som bestämmer vilken sorts retainer som passar bäst efter just din tandreglering. 
KostnadEn retainer ingår i priset för tandreglering. Om du vill veta mer om kostnaden för tandreglering kan du läsa vår guide om tandställning. 
FördelarFördelarna med en retainer är bland annat att den hjälper dina tänder att behålla rätt position efter tandreglering och att den inte syns. 
NackdelarEn nackdel med retainer är att du behöver använda den i många år, ibland livet ut, för att behålla ett lyckat resultat. 
VårdgivareDu får en retainer av din tandläkare i samband med att du tar bort din tandställning.

Vad är en retainer?

En retainer används för att upprätthålla resultatet efter att man haft tandställning. Du kan få en retainer i form av en avtagbar plastskena eller en metalltråd som fästs på tänderna. En retainers syfte är att hjälpa tänderna behålla sin position när tandställningen tas bort.

Om du inte använder din retainer riskerar tänderna att gå tillbaka till den position de hade innan tandregleringen. 

Retainer – så går det till

Innan du får en retainer

Man kan säga att användningen av en retainer är den sista delen av en tandreglering. Den första är själva tandställningen, och den sista är retainern. En retainer ges enbart till personer som genomgått en tandreglering med tandställning, och är en avgörande del för att uppnå en fullt lyckad tandreglering. En retainer ges till dem som genomgått tandreglering med räls men även med så kallad invisalign reglering.

Metod

Det finns olika retainers och det är tandläkaren som bestämmer vilken som är mest lämplig efter just din tandreglering. 

Fastlimmad tråd
De flesta som haft tandställning får en retainer i form av en fastlimmad metalltråd bakom tänderna. Tråden sträcker sig mellan 4-6 tänders baksida och kan sitta livet ut, så länge den inte ger besvär. Ibland väljer tandläkaren att kombinera en fastlimmad tråd med en avtagbar retainer. 

Avtagbar retainer 
En avtagbar retainer kan vara en plastskena eller en slags retentionsplåt, och används vanligtvis under nattetid. Under det första åren efter du tagit ut din tandställning behöver du använda din avtagbara skena varje natt, men användet brukar kunna minskas till 1-2 gånger i veckan efter det. 

Efter att du fått din retainer 

Det är viktigt att hålla koll på din retainer så att inget lossnar eller går sönder. Om din retainer skulle ha lossnat bör du kontakta din tandläkare snarast – annars riskerar dina tänder att flytta på sig. 

Skötsel av retainer 
Det är viktigt att rengöra sin retainer noggrant varje dag. En metalltråd gör du enklast rent genom att använda en mindre tandborste runt metalltråden och med hjälp av tandtråd. Har du en avtagbar skena bör du borsta den efter varje användning med tandborste, tvål och ljummet vatten.

Hur länge ska man ha retainer?
Det är olika hur länge man behöver ha sin retainer. En metalltråd bakom tänderna kan sitta kvar i många år, ibland livet ut, så länge den inte skapar några övriga besvär. 

Avtagbara retainers används i regel varje natt under det första året. Därefter bör du följa din tandläkares rekommendation. En bra tumregel kan vara att om skenan inte helt sitter på plats eller om den spänner, har den använts för lite.

Vad kostar retainer?

En retainer ingår i priset för tandreglering. Om du vill veta mer om vad en tandreglering innebär, eller vill veta vad en behandling kan kosta, kan du läsa vår guide om tandställning. 

Vad är fördelarna med retainer?

  • Retainern hjälper dina tänder att behålla ett lyckat resultat efter tandställning.
  • Den syns inte då den ofta sitter på baksidan av tänderna, eller är av genomskinlig plast.
  • Du som har en avtagbar retainer kan använda den mer sällan efter 1–2 år.
  • En retainer ingår i priset för tandreglering.

Vad är nackdelarna med retainer?

  • Om du inte är noggrann med att använda din retainer riskerar dina tänder att flytta på sig till sin ursprungliga position.
  • Du behöver använda din retainer i många år efter det att du tagit bort din tandställning.
  • Du behöver rengöra din retainer efter varje användning.

Vem kan hjälpa dig med retainer?

Vill du boka tid för tandreglering redan idag?

En retainer ingår som en del av behandlingen för tandreglering. Här kan du hitta våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se som kan hjälpa dig med tandreglering. 


Publicerad: 2 juni 2022 kl 13:50
Uppdaterad: 17 april 2023 kl 16:59

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Folktandvården – Västra Götalandsregionen 

Karolinska Institutet

Solna Dental

Relaterade blogginlägg

Tandläkare undersöker en röntgenbild av tänder på en datorskärm
Vad kan du om röntgen inom tandvård?

Känner du till vilka röntgenmetoder man använder inom tandvård? Vi har listat de vanligaste!

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

Undrar du hur högkostnadsskyddet för tandvården ser ut 2023? Vi berättar hur ersättningen fungerar och vad som gäller i år!

En person häller upp munskölj för att skölja munnen.
Därför borde du använda munskölj

Vad är munskölj bra för? Hur sköljer man munnen på bästa sätt? Och vad ska man tänka på när man väljer munskölj? Lär dig allt om munskölj här!


Vill du boka tid för tandreglering redan idag?

En retainer ingår som en del av behandlingen för tandreglering. Här kan du hitta våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se som kan hjälpa dig med tandreglering. 

Snabba fakta

Om retainer

  • Retainer är en del av behandlingen för tandreglering. 
  • Användningen av retainern kan trappas ner efter det första året. Rådfråga din tandläkare vad som gäller för just dig.
  • Om du har fått en avtagbar retainer kan det vara bra att ha med den till varje besök hos tandvården.