Tandställning

Tandreglering, eller ortodonti, kan behövas om tänderna sitter snett eller för trångt samt om det finns ett bettfel. Då används oftast tandställning. Det finns även de som väljer att få tandreglering av estetiska skäl för att exempelvis få en jämn tandrad eller räta upp sina tänder. Idag väljer de flesta tandreglering av just estetiska skäl.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Tandställning
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

52 Träffar
Sortera på
(54)
Öppet måndag från 07:00

Tre Tandläkare

Siktgatan 2, Vällingby
(65)
Öppet onsdag från 09:00

Ektorps Tandläkare

Ektorpsvägen 4, Nacka
(6)
Öppet måndag från 08:00

Tandea Södermalm

Högbergsgatan 93, Stockholm
(26)
Öppet måndag från 08:00

Din Tandläkare i Solna AB

Hotellgatan 3, 5 tr, Läkarhuset i Solna Centrum, Solna
(31)
Öppet torsdag från 10:00

Tandläkare Yasser Kayyali

Drottninggatan 20-22, Helsingborg
(12)
Öppet måndag från 07:00

Folktandvården Ortodonti Handen

Handenterminalen 3, Haninge
(17)
Öppet måndag från 08:00

Hornsgatans Tandvård

Hornsgatan 88, Stockholm
(10)
Öppet måndag från 08:00

Tandläkare Helena Gustavsson

Kungsgatan 29, Stockholm
(8)
Öppet lördag från 09:00

Botkyrka Dental

Storvretsvägen 4, Tumba
(9)
Öppet måndag från 07:30

City Dental

Drottninggatan 27, Stockholm
(10)
Öppet torsdag från 08:30

Tandläkare Annika Ireblad

Holmvägen 1, Upplands Väsby
(10)
Öppet måndag från 08:00

Tandläkarna Frankander - Klinik 21

Hantverkargatan 21, Stockholm
(7)
Öppet måndag från 08:00

Hagakliniken

Hagalundsgatan 30, Solna
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Tandställning

När behövs tandreglering/tandställning?

Om tänderna sitter snett, för trångt eller påverkar hur man biter ihop kan man behöva reglera tänderna så att man får ett bra bett. Detta är viktigt för att kunna tugga. Tandreglering, eller ortodonti, avhjälper inte endast bettfel utan görs även av estetiska skäl, man vill få en jämn tandrad, och är den vanligaste orsaken till att man utför tandreglering.

Tandställningsfel och bettfel är vanligt hos barn och ungdomar, och ungefär en tredjedel har problem som kräver reglering. Tänderna är lättare att flytta under tiden de växer, därför är det vanligast att man får tandställning som barn. Men tänderna rör på sig lite hela tiden, och problem kan uppstå även vid vuxen ålder som kräver reglering.

För barn är tandreglering kostnadsfritt om behandlingen anses befogad, annars får man själv stå för kostnaden.

Problem med att bita ihop

Att tänderna är sneda eller sitter för trångt beror oftast på att käken är för stor eller för liten. Tänderna i överkäken möter då inte tänderna i underkäken på ett korrekt sätt vilket gör att det kan bli svårt att tugga och bita av. Är det enstaka tänder som är vridna kan det bero på att tänderna tagit fel väg när de växer ut.

Normalt sticker framtänderna på överkäken ut lite framför tänderna på den undre käken. Variationer på detta är överbett, underbett och djupt bett.

Behandling med tandställning

Tandläkare kan åtgärda enklare fel, om det krävs mer kunskap och utrustning får man remiss till en tandläkare som är specialist inom ortodonti.

Innan behandlingen påbörjas görs en undersökning med hjälp av röntgen, fotografier av bett och ansikte och modeller gjorda efter avgjutningar av tänderna. Detta för att avgöra vilken typ av behandling man ska få.

Vanligast är att man får tandställning. Har man stora problem som inte kan regleras på vanligt sätt kan käkoperation bli aktuellt. Tandställningens funktion är att ändra tändernas läge genom att försiktigt ge dem ett statiskt mekaniskt tryck, vilket går mycket långsamt. Tänderna kan flyttas upp till en millimeter i månaden. Det gör att behandlingen kan ta upp till två år, ibland ännu längre.

Om man har en trång käke är det viktigt att ge plats åt tänderna. Detta kan man göra genom att använda en tandställning som fästs på insidan av tandraden och i kindtänderna. Ibland behöver man även få en eller flera tänder borttagna, vilket inte kommer synas efter att behandlingen är avslutad. Ska man dra ihop tänderna limmas små plattor av metall eller keramik på utsidan av tänderna och genom dem dras en metalltråd som justeras allt eftersom.

Efterbehandling med plastskena

Tänderna rör sig hela livet därför kan man använda en plastskena eller limma på en ståltråd på insidan av tandraden efter avslutad behandling, för att uppnå ett varaktigt resultat.

Att ha tandställning gör inte ont, men man kan uppleva tryck och ömhet i tänderna när man justerar tandställningen och några dagar därefter.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.