Könsbekräftande behandling/vård

Könsbekräftande behandling/vård

Könsbekräftande vård består av en rad åtgärder och medicinska behandlingar som har som mål att säkerställa att kroppen överensstämmer med den individuella könsidentiteten. Få mer information här!

En person med könsdysfori.

Vill du boka tid för könsbekräftande behandling/vård redan idag? 

Boka könsbekräftande behandling/vård redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta hudläkare/dermatolog

Hitta vårdcentral

Hitta psykolog

Hitta psykoterapeut

Hitta specialist inom allmänkirurgi

Hitta gynekolog

Hitta skönhetsklinik

Hitta logoped

Sammanfattning

OmKönsbekräftande vård är olika åtgärder och medicinska behandlingar som syftar till att kroppen bättre ska stämma överens med könsidentiteten.
MetodMetoden kan variera från person till person. Det finns inte en behandling vid könsdysfori, när könsidentiteten inte överensstämmer med det kön som tilldelades vid födseln, som passar alla. Men några vanliga metoder är hormonbehandling, könsbekräftande operationer och byte av namn/pronomen.
KostnadKostnaden beror på vilken behandling som är aktuell för dig. Vissa könsbekräftande åtgärder kostar inget, vissa kostar lite och vissa är väldigt kostsamma.
FördelarKönsbekräftande behandling/vård kan hjälpa till att minska könsdysfori och det lidande det kan innebära.
NackdelarVissa könsbekräftande behandlingar kan ha permanenta effekter.
En del behandlingar kräver att du fyllt 18 år och att du har genomgått en könsdysforiutredning. Det kan vara kostsamt om du går till en privat mottagning.
VårdgivareKönsbekräftande behandling/vård kan utföras av olika vårdpersonal beroende på vilken metod som används: hudläkare/dermatolog,
vårdcentral, psykolog, psykoterapeut, specialist inom allmänkirurgi, gynekolog, logoped och skönhetsklinik.

Vad är könsbekräftande behandling/vård?

Könsdysfori innebär ett psykiskt lidande som uppstår när kroppen och det upplevda könet inte stämmer överens. Här har vi sammanställt information om könsdysfori.

Könsbekräftande behandling/vård är olika åtgärder och medicinska behandlingar som syftar till att kroppen bättre ska stämma överens med könsidentiteten. Det är vanligt att tala om en transition, som i sammanhanget beskriver den könsbekräftande process som transpersoner kan gå igenom. Ibland används begrepp som könskorrigering och transvård för att beskriva denna process. En transition kan vara social, juridisk och medicinsk. Nedan beskriver vi detta närmare.

Social transition

Social transition innebär att man börjar leva i vardagen som det kön man känner sig som. Under denna transition kan du även utforska hur det är att leva enligt din könsidentitet. Det kan till exempel, men inte enbart, röra sig om att byta namn, be andra att använda det pronomen som man vill bli benämnd som och testa olika kläder/frisyrer. En social transition kräver ingen könsdysforiutredning – utan du kan börja när du känner för det.

Juridisk transition

Juridisk transition är att ändra juridiskt kön. Det som krävs idag för att få göra detta som transperson är: 

 • en genomgången utredning
 • en ställd könsdysforidiagnos
 • att du fyllt 18 år. 

Medicinsk transition

Medicinsk transition innebär att gå igenom olika former av könsbekräftande behandling. Idag finns det olika typer av behandlingar och åtgärder som kan göra kroppen mer lik den upplevda könet och minska könsdysforin. En vanlig typ av könsbekräftande vård är hormonbehandling, som innebär att hormoner tillförs till kroppen genom exempelvis injektioner, tabletter eller plåster. Men man kan även ändra kroppen med hjälp av

 • bröstförstoring
 • förminskning av struphuvud
 • röstkirurgi
 • mastektomi (ett ingrepp där hela bröstet, eller brösten, med hud och oftast även bröstvårtan opereras bort)
 • underlivskirurgi som vaginoplastik (för att skapa en vagina) och penisplastik/falloplastik (för att skapa en penis). 

Men könsbekräftande behandling kan också innefatta åtgärder och hjälpmedel som

 • hårborttagning
 • röstträning
 • binders och binding (linda brösten) 
 • penisimplantat/penisprotes/packer 
 • tucking/gaff (används för att dölja penis med åtsittande underkläder)
 • ändra namn via en namnansökan till Skatteverket
 • peruk. 

Könsdysfori kan kännas på olika sätt för olika personer. Det finns därmed inte en behandling vid könsdysfori som passar alla – utan varje person behandlas individuellt. Det innebär att vilka åtgärder som önska kan variera från person till person. Olika transpersoner har olika behov och önskemål. En del transpersoner genomgår därför alla tre former av transition, medan andra genomgår en, och känner att det är tillräckligt.

Så går könsbekräftande behandling/vård till

Metod 

Tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på vilken behandling eller insats som används. Här har vi samlat några olika åtgärder och behandlingar. 

Börja leva i vardagen som det kön du känner dig

En del saker kan du börja med på en gång, såsom att ändra namn/pronomen i vardagen och klä dig i kläder som du trivs i samt utforska olika uttryckssätt.

Könsbekräftande operationer och andra kirurgiska ingrepp

Vissa åtgärder, som medicinska ingrepp kräver i regel att du genomgått en könsutredning, fått medicinsk diagnos och fyllt 18 år. Det kan till exempel vara

 • kirurgiskt ingrepp för att minska storleken på struphuvudet
 • röstkirurgi
 • mastektomi
 • ansiktskirurgi
 • hysterektomi
 • underlivskirurgi som vaginoplastik (för att skapa en vagina) och penisplastik/falloplastik (för att skapa en penis). 

För att påbörja en utredning för könsdysfori behöver du en remiss. Tiden för utredningen kan variera, men man får ofta räkna med att den tar omkring ett år. Efter diagnosen könsdysfori kan utredningsteamet eller ansvarig läkare remittera vidare för könsbekräftande vård och behandling, ofta till ett team av vårdpersonal som är specialiserade på området. Behandlingen anpassas utifrån individuella behov och önskemål.

Behandling hos logoped

Många transpersoner vill få hjälp av en logoped, en person som utreder och behandlar tal- och språksvårigheter, för att anpassa och utveckla röstläge och röststyrka. Röstträning kan ingå i den könsbekräftande behandling som man kan få efter att diagnosen ställts. Hur behandlingen hos logopeden ser ut kan vara väldigt individuellt – både när det kommer till behandlingens längd och innehåll. Men ofta får du olika röstövningar. 

Stödjande samtal

Transitionen kan vara känslomässigt utmanande att gå igenom. Du kan kontakta en psykolog eller en samtalsterapeut för att få hjälp under processen genom stödjande samtal. Här kan du läsa mer om samtalsstöd och samtalsterapi.

Hårborttagning

En del vill ta bort hårväxt, till exempel i ansiktet för att uppfattas som mer feminin. Detta kan göras på lite olika sätt, men en metod för detta är att använda ljusbaserade eller nålbaserade metoder som gör att hårsäckarna slutar producera hår. För att få ett så bra resultat som möjligt kan man behöva upprepa behandlingen med jämna mellanrum. Om du vill ha hjälp med hårborttagning kan du ta vända dig till en dermatolog/hudläkare

Efter könsbekräftande behandling/vård

Hur man svarar på könsbekräftande behandling kan vara högst individuellt. Men vissa behandlingar har effekter som permanenta, och andra går tillbaka om du avbryter behandlingen eller inte fortsätter. Det är också viktigt att gå på uppföljningar, för att se hur du mår och om behandlingen ger resultat.

Om du har genomgått behandling som inte fått den effekt som du önskar, och som snarare ökat din könsdysfori istället för att minska den – bör du ta kontakt med ditt utredningsteam/vårdkontakt som kan hjälpa dig.

Vad kostar könsbekräftande behandling/vård?

Kostnaden för könsbekräftande behandling/vård kan variera beroende på typ av behandling. I Sverige erbjuds många könsbekräftande behandlingar inom den allmänna sjukvården och kan vara subventionerade av staten, vilket kan minska kostnaden för dig som patient. Om högkostnadsskyddet gäller för behandlingen så betalar du i regel endast patientavgiften (avgiften för läkarbesöket).

Men det kan tillkomma extra kostnader, till exempel om du blir inlagd på sjukhus över natten efter en könsbekräftande operation. Ibland täcker den offentliga vården endast en del av behandlingen, som vid hårborttagning. Då täcks endast borttagningen av hårväxt i ansiktet och på överkroppen.

Om du vill vända dig till en privat klinik, så måste du bekosta vården själv. Priset kan då skilja sig mellan kliniker och beroende på vilken metod som används. Det kan därför vara en god idé att jämföra priserna innan du bokar en behandling hos en privat aktör. Här på Vården.se kan du hitta och jämföra olika vårdgivare som erbjuder olika könsbekräftande behandlingar.

Fördelar med könsbekräftande behandling/vård

 • Könsbekräftande behandling/vård kan hjälpa till att minska könsdysfori och det lidande det kan innebära.
 • Många könsbekräftande behandlingar täcks av högkostnadsskyddet, vilket innebär en mindre kostnad för den enskilde.
 • En del åtgärder kan du göra genast utan att det kostar något, som att testa olika frisyrer och kläder.

Nackdelar med könsbekräftande behandling/vård

 • Det kan vara kostsamt om du går till en privat mottagning.
 • Vissa könsbekräftande behandlingar kan ha permanenta effekter.
 • En del behandlingar kräver att du fyllt 18 år och att du har genomgått en könsdysforiutredning.

Vem kan hjälpa dig med könsbekräftande behandling/vård?


Publicerad: 26 juni 2023 kl 07:10
Uppdaterad: 26 juni 2023 kl 07:10

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor
Kry.se
Transformering.se
Erfarenheter från unga transpersoner samt från barn och unga med intersexvariationer (pdf) Framtagen av Barnombudsmannen

Relaterade blogginlägg

En bild på en kräfta på marken
5 hälsosamma skäl till varför du bör unna dig rikligt med kräftor på kräftskivan 2023!

Att äta kräftor är väldigt populärt i Sverige. Vården.se har därför tagit fram 5 hälsofördelar med att äta kräftor!

En solhatt och badtofflor på stranden.
Reseapoteket – 10 produkter du behöver ha med dig i sommar

Är du rustad för sommaren? Vården.se har samlat 10 produkter från Apotekskollen som alla är ett måste i reseapoteket.

Bild på en regnbågsflagga.
Att komma ut – information och stöd för dig som identifierar dig som hbtqi+-person

Att komma ut som hbtqi+-person kan vara svårt, men det finns bra hjälp att få. Här kan du läsa mer om vilket stöd som går att få.

Barn som leker på en sandstrand
Så skyddar du ditt barn från UV-strålar – 3 saker att tänka på

Bränner du dig ökar risken för bland annat hudcancer och soleksem – detsamma gäller för dina barn. Vården.se rekommenderar vad för solskydd ditt barn bör ha!


Vill du boka tid för könsbekräftande behandling/vård redan idag? 

Boka könsbekräftande behandling/vård redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta hudläkare/dermatolog

Hitta vårdcentral

Hitta psykolog

Hitta psykoterapeut

Hitta specialist inom allmänkirurgi

Hitta gynekolog

Hitta skönhetsklinik

Hitta logoped

Snabba fakta

Om könsbekräftande behandling/vård

 • Antalet unga med könsdysfori som söker sjukvårdens insatser för könsbekräftande åtgärder har ökat kraftigt de senaste åren.
 • Innan du kan få könsbekäftande behandling/vård behöver du gå igenom en utredning, eller en könsdysforiutredning som det också kallas.

Viktiga länkar

Läs mer om könsdysfori (Vården.se)