Halslyft

Här har vi sammanställt information om halslyft. Ett halslyft är ett nedre ansiktslyft då man stramar åt huden på halsen och avlägsnar hängande och slapp hud. Det kan antingen genomföras som en del av ett komplett ansiktslyft eller som ett separat ingrepp. Det finns både kirurgiska halslyft som genomförs under lokalbedövning eller narkos, och icke kirurgiska halslyft med trådar eller ultraljudsteknik.

Närbild på en kvinnas hals.

Vill du boka tid för halslyft redan idag? 

Boka halslyft redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta plastikkirurg

Sammanfattning

OmEtt halslyft är ett plastikkirurgiskt ingrepp som stramar åt hud på halsen som blivit slapp till följd av det naturliga åldrandet. Det finns även icke kirurgiska alternativ inom halslyft.
MetodEtt kirurgiskt halslyft kan gå till på olika sätt beroende på dina individuella behov och önskemål.
KostnadPriset för ett halslyft varierar beroende på vilken klinik du vänder dig till och om du väljer ett kirurgiskt eller icke kirurgiskt alternativ. Kostnaden kan hamna någonstans mellan 7 000 och 60 000 kronor.
FördelarFördelarna med halslyft är att din självkänsla kan förbättras och att det finns både kirurgiska och icke kirurgiska alternativ.
NackdelarNackdelarna med halslyft är bland annat att kostnaden kan vara väldigt hög och att läkningsprocessen kan vara lång.
VårdgivareDu kan genomgå ett halslyft med hjälp av en plastikkirurg.

Om halslyft

Det är ett naturligt ålderstecken att huden på halsen blir slapp, rynkig och börjar hänga. Det kan dock påverka utseendet negativt och orsaka komplex hos många. En så kallad kalkonhals orsakas av att både huden och den underliggande muskeln tappar sin vitalitet och spänst till följd av det naturliga åldrandet, och hos vissa kan det bli mer synligt än hos andra. Ärftlighet har nämligen en viss påverkan på fenomenet – det är inte ovanligt att många i samma familj eller släkt utvecklar samma problem med åldern.

Om du upplever att din självkänsla påverkas av detta kan det vara ett lämpligt alternativ att plastikoperera halsen, eller genomgå ett icke kirurgiskt ingrepp som stramar åt huden. En del väljer att genomgå ett komplett ansiktslyft, och då utgör halslyftet en del av en större operation. Det går dock även att genomgå halslyft som ett separat ingrepp.

Finns det risker med halslyft?

Precis som vid all typ av kirurgi finns det risker för såväl infektioner som dålig sårläkning vid ett kirurgiskt halslyft, men det är ovanligt. Många gånger innefattar ett halslyft även fettsugning av hakan, och detta kan i sin tur tillfälligt påverka nerver i området och resultera i ett snett leende. Om du väljer ett icke kirurgiskt alternativ är riskerna av naturliga skäl färre.

Bli av med “kalkonhals” utan operation

Det finns ett par olika alternativ för dig som vill genomföra halslyft utan kirurgi.

HIFU-behandling

Vid HIFU-behandling används ultraljudsteknik för att strama åt huden. Det är en slags laserbehandling för ansiktet som värmer upp det mellersta hudlagret, penetrerar hudcellerna och ökar kollagenproduktionen. Vanligtvis behövs bara en behandling för ett bra resultat, och biverkningarna är dessutom obefintliga. Resultatet förbättras sedan för varje dag och du kan se det slutgiltiga resultatet efter cirka sex månader. Till skillnad från kirurgiska halslyft så är HIFU inte permanent – det håller i upp till cirka ett och ett halvt år. Du kan läsa mer om detta i vår guide om HIFU.

Halslyft med trådar

Det går även att göra ett icke kirurgiskt halslyft med trådar som stimulerar kollagen- och elastinbildningen i huden. Trådarna som används är tunnare än hårstrån och bryts ner av kroppen med tiden, och de förs in i huden med hjälp av särskilda nålar. Effekten är omedelbar, men det slutgiltiga resultatet syns efter ungefär tre månader. Trådlyftet är precis som HIFU inte permanent, utan håller i upp till cirka två år beroende på hudtyp och livsstil.

Hur går ett halslyft till?

Metod

När det gäller kirurgiska halslyft finns det flera alternativ, och själva ingreppet är individuellt anpassat beroende på dina önskemål och förutsättningar. Ingreppet sker under narkos eller lokalbedövning beroende på omfattningen. Här nedanför kan du läsa om fyra potentiella scenarion när det kommer till hur ett kirurgiskt halslyft kan gå till.

Avlägsna fettöverskott

Om problemet huvudsakligen beror på ett fettöverskott kan detta skäras bort kirurgiskt med ett snitt under hakan eller avlägsnas genom fettsugning. Då tar ingreppet ungefär en halvtimme att genomföra. Om din hud har god elasticitet räcker det oftast med en fettsugning. Ett visst lager fett måste dock lämnas kvar eftersom det dels behövs för att få ett naturligt resultat, och dels utgör ett viktigt glidskikt mellan hud och muskel.

Strama åt muskler och avlägsna måttligt fett- och hudöverskott

Om du förutom ett överskott av hud och fett även har slappa, underliggande muskler kan dessa behöva stramas åt. Om överskottet är koncentrerat på mitten av halsen läggs ett snitt under hakan för att strama åt muskler och avlägsna en mindre mängd hud. Denna typ av operation sker ofta i kombination med fettsugning och tar ungefär en timme att utföra.

Strama åt muskler och avlägsna större hudöverskott

Om ditt hudöverskott är fördelat över hela halsen kan ännu en teknik behövas. Då avlägsnas inte bara överskott av hud och fett, utan man använder även en särskild tråd för att hålla upp muskeln och förbättra halsens kontur. Här krävs både ett snitt under hakan och ytterligare ett snitt bakom vardera örsnibb. Denna typ av operation tar cirka 90 minuter att genomföra.

Avlägsna större hudöverskott längs käklinjen och på halsen

Om det finns ett stort hudöverskott både längs käklinjen och på halsen kan flera centimeter hud behöva avlägsnas, samtidigt som man behöver komma åt bättre för att kunna strama åt underliggande muskler. Då krävs det ett längre snitt under hakan, vilket betyder att operationen kan ta ett par timmar att genomföra och att du får större ärr.

Innan halslyft

Innan ett kirurgiskt halslyft får du träffa plastikkirurgen under en konsultation. Då får du fylla i en hälsodeklaration och tillsammans med kirurgen gå igenom dina förutsättningar och önskemål. Efter en analys av utgångsläget och en klinisk undersökning får du information om vilka behandlingsalternativ som finns.

Efter halslyft

Efter ett halslyft som genomförts som separat ingrepp får du vanligtvis åka hem samma dag. Du får stanna ett par timmar på kliniken efter operationen, och på vissa kliniker får man ligga med en kylmask på ansiktet som ska motverka blåmärken och svullnad. Efter en vecka tas stygnen bort under ett återbesök. Under ett par veckor efter operationen får du använda ett kompressionsförband dygnet runt som håller huden på halsen i rätt läge, och därefter kan du behöva använda förbandet enbart på natten under ungefär en månads tid.

Vad kostar ett halslyft?

Vad halslyft har för pris varierar beroende på om du väljer en icke kirurgisk eller kirurgisk metod. Kostnaden ser givetvis även olika ut beroende på vilken klinik du väljer. Ett halslyft med trådar har ett genomsnittligt pris runt 18 000 kronor medan en HIFU-behandling kostar cirka 7 000 kronor. Ett kirurgiskt halslyft kan i sin tur kosta upp emot 60 000 kronor.

Fördelar med halslyft

  • Genom ett halslyft kan du strama åt huden på halsen, få ett ungdomligare utseende och på så vis förbättra din självkänsla.
  • Det finns både kirurgiska och icke kirurgiska alternativ för dig som vill genomgå ett halslyft.

Nackdelar med halslyft

  • Ett kirurgiskt halslyft kan kosta uppemot 60 000 kronor.
  • Om du genomgår ett icke kirurgiskt halslyft är resultatet inte permanent.
  • Om du genomgår ett kirurgiskt halslyft är läkningsprocessen ganska lång.

Vem kan hjälpa dig med halslyft?

Kan halslyft utföras av nätläkare?

Ett halslyft kan inte genomföras av en nätläkare.


Publicerad: 6 november 2022 kl 22:27
Uppdaterad: 9 augusti 2023 kl 13:56

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Beautyclinicinkinna.se

Norrakliniken.se

Eliteclinic.se

Specialistläkarhuset.se

Nordiskakliniken.se

Snabbarad.com

Beutly.com

Relaterade blogginlägg

Plastikkirurg ritar på mage för bukplastik under en konsultation
4 smarta tips för en lyckad konsultation med en plastikkirurg

Ska du på konsultation hos plastikkirurg? Vi har samlat tips från specialisten om vad du ska tänka på!

Kvinna sitter och googlar på plastikkirurgi på datorskärm
Så väljer du plastikkirurg – 4 tips från specialisten

Funderar du på plastikkirurgi? Då har vi samlat tipsen för dig när du ska välja plastikkirurg - direkt från specialisten!

Kvinna som får injektionsbehandling.
Hur vet jag om sjuksköterskan är legitimerad när jag ska göra en skönhetsbehandling?

Varför är det viktigt att legitimerad vårdpersonal utför skönhetsbehandlingar? Svaret på detta och mycket mer hittar du i vårt blogginlägg, här på Vården.se.

Akademikliniken – 30 år av att driva utvecklingen av skönhetsbranschen

Akademikliniken är Nordens ledande klinik inom plastikkirurgi. Vården.se fick möjlighet att träffa grundaren Jan Jernbeck. Ta del av hela intervjun här!

Innehåll från Akademikliniken

Vill du boka tid för halslyft redan idag? 

Boka halslyft redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta plastikkirurg

Snabba fakta

Om halslyft

  • Med åldern är det naturligt att huden tappar sin elasticitet så att du får påsar av slapp hud på halsen – så kallad kalkonhals.
  • Halslyft är ett plastikkirurgiskt ingrepp som stramar åt och ger mer definierade käk- och halslinjer, och på så vis ett ungdomligare utseende.
  • Ett kirurgiskt halslyft kan genomföras under lokalbedövning eller narkos. Vissa kliniker erbjuder även HIFU eller PDO som möjliggör halslyft utan kirurgi.
  • I kombination med halsplastik kan även fettsugning av hakan genomföras.

Viktiga länkar

Läs fler guider om skönhet (Vården.se)
Läs mer om HIFU (Vården.se)