Så väljer du plastikkirurg – 4 tips från specialisten

Så väljer du plastikkirurg – 4 tips från specialisten

2023-09-21 | Skönhet

Det blir allt vanligare att göra plastikkirurgi i Sverige. Därför är det viktigt för patienter att veta risker och förväntningar när de ska besöka en plastikkirurg. Johan Thorfinn, överläkare på Plastikakademin, ger råd i del 1 av “Säker plastikkirurgi”.

Kvinna sitter och googlar på plastikkirurgi på datorskärm

Trots att antalet plastikkirurgiska ingrepp ökar i Sverige idag betyder det inte att det är helt riskfritt. När TV4:s “Kalla Fakta” visades i september 2023 uppdagades det ett stort antal IVO-anmälningar som gjorts mot olika plastikkirurgiska kliniker, där patienter fått livshotande skador eller bestående men. Funderar du på plastikkirurgi? För att ta reda på hur du som patient kan känna dig säkrare har vi intervjuat Johan Thorfinn, docent samt specialist i plastikkirurgi, och överläkare på Plastikakademin i Linköping, som har några bra tips till dig!

Johan Thorfinn, överläkare på Plastikakademin

1. Kolla att plastikkirurgen är registrerad hos Socialstyrelsen

“Som patient kan man kontrollera en plastikkirurg genom att se till att man går till någon som är specialist i plastikkirurgi. Alla specialister i plastikkirurgi i Sverige finns listade eller registrerade hos Socialstyrelsen, så om man vill undersöka om en läkare som utger sig för att vara plastikkirurg verkligen är det kan man mejla och fråga,” säger Johan Thorfinn. Man kan också kontrollera om plastikkirurgen är medlem i Svensk förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP). För medlemskap i SFEP krävs att man har varit specialist i plastikkirurgi i minst fem år, och att man ska ha dokumenterad erfarenhet av estetisk kirurgi. Du kan mejla Socialstyrelsen det fullständiga namnet på utövaren du vill kontrollera på följande mejladress: HOSP@socialstyrelsen.se

2. Kontrollera vilken titel plastikkirurgen använder

Läkare tillhör listan på skyddade yrkestitlar. Att kalla sig specialist i plastikkirurgi går bara om man gått den specialistutbildning som Socialstyrelsen godkänt. “Man ska akta sig för doktorer som kallar sig för ‘estetisk kirurg’ eller liknande,” säger Johan. “Det är bara en omskrivning av titlar som ofta innebär att personen ifråga inte är specialist i plastikkirurgi. Titlar som ‘estetisk kirurg’ och liknande är inte skyddade, utan vem som helst kan kalla sig det.”

3. Ta omdömen om plastikkirurger online med en nypa salt

Att kolla upp recensioner online om kliniken och plastikkirurgen man vill boka tid hos idag är bara en sökning bort. “Det är dock viktigt att läsa allt som skrivs och man ska vara försiktig med recensioner som både är extremt positiva och extremt negativa. Som patient behöver man skaffa sig en egen uppfattning om verksamheten när man besöker kliniken. Dessutom kan det vara bra att gå på konsultation hos mer än en klinik,” säger Johan.

4. Se upp för “garanterade utfall” eller andra löften

En plastikkirurg kan sällan garantera ett utfall eller resultat. Då alla vi individer har olika förutsättningar, och både externa och individuella faktorer spelar in på hur ett ingrepp går, så behöver du och plastikkirurgen gå igenom allt noga så att du har en realistisk bild av vad resultatet kan bli. 

“Plastikkirurgi är inte en verksamhet där man gör samma sak på löpande band. Även enklare åtgärder som till exempel en bröstförstoring måste individanpassas. Får man en känsla av att man inte riktigt blir lyssnad på eller till exempel att plastikkirurgen säger att “du ska ha det här implantatet – det är bäst för dig”, ja det skulle jag personligen själv åtminstone kontrollera med någon annan klinik också,” berättar Johan.

På Vården.se kan du hitta och jämföra plastikkirurger och läsa omdömen innan ditt besök, till exempel om du söker plastikkirurg i Stockholm. Glöm inte Johans tips när du gör din egen bedömning. I del 2 av serien “Säker plastikkirurgi” belyser vi konsultationen hos plastikkirurgen och vad du bör tänka på inför den!


Publicerad: 21 september 2023 kl 13:11
Uppdaterad: 21 september 2023 kl 14:11

Författare:

Skriv kommentar