4 smarta tips för en lyckad konsultation med en plastikkirurg

4 smarta tips för en lyckad konsultation med en plastikkirurg

2023-09-22 | Skönhet

När du ska på konsultation hos en plastikkirurg finns det några saker som är bra att veta så att du får rätt hjälp. Johan Thorfinn, överläkare på Plastikakademin, ger dig några tips i del 2 av serien “Säker plastikkirurgi”.

Plastikkirurg ritar på mage för bukplastik under en konsultation

Viktiga saker att tänka på vid konsultation hos plastikkirurgen

När du har valt vilken klinik och plastikkirurg du vill gå till, så bokar du in din första konsultation. Men vad ska du förbereda inför konsultationen? Vad ska du vara aktsam på under själva besöket? För att besvara dessa frågor har vi intervjuat Johan Thorfinn, docent samt specialist i plastikkirurgi, och överläkare på Plastikakademin i Linköping.

Johan Thorfinn, överläkare på Plastikakademin

1. Läs på – men kom ihåg att plastikkirurgen är expert

Det är bra att vara påläst inför sin första konsultation på sidor som beskriver vad ingreppen innebär. Ett exempel är Plastikguiden, sidan som Johan Thorfinn startade så att patienter kan hitta information och få svar på vanliga frågor inom plastikkirurgi. “Det finns en risk med att ta del av saker som skrivs enbart på patientforum och liknande,” förklarar Johan. “Patienter som har erfarenhet av plastikkirurgi är oftast lekmän och deras råd kan vara felaktiga. Endast en specialist i plastikkirurgi kan ge en korrekt bedömning av behandlingar.”

2. Konsultationen ska bygga på en medicinsk undersökning

Du ska känna dig bekväm och att läkaren inte stressar konsultationen. Den bygger nämligen på en medicinsk grund när läkaren undersöker dig och planerar ingreppet. “Om man till exempel ska göra en bukplastik så är det viktigt att plastikkirurgen klämmer, känner och tittar på magen för att få en uppfattning om både hur magen ser ut, men också för att kontrollera om patienten till exempel har delade magmuskler. Detsamma gäller bröstoperationer – då ingår det i undersökningen att man känner på brösten för att se om det kan finnas tecken på knölar eller något annat avvikande, innan man bestämmer om det är lämpligt med ett estetiskt ingrepp,” säger Johan.

3. Var ärlig som patient för ett säkert beslut

Du som patient måste vara ärlig och uppge sanningsenlig information. Det kan handla om till exempel:

  • din vikt
  • din längd
  • om du röker
  • dina allergier
  • vilka mediciner du tar/har tagit.

Du måste också kunna ge en kortfattad beskrivning av din sjukhistoria, till exempel om du har några kroniska sjukdomar och vilka operationer du har gjort tidigare i livet. “Det är viktigt att inte undanhålla information i tron om att det gör det lättare att få igenom en operation,” förklarar Johan. “Det kan tvärtom i värsta fall leda till att plastikkirurgen fattar felaktiga beslut och utsätter dig som patient för onödig eller till och med livsfarliga risker.” 

4. Du måste få en tydlig genomgång av risker och resultat – inga överdrivna löften

Det finns flera risker med plastikkirurgiska ingrepp, till exempel:

  • Blödningar/blåmärken
  • Infektioner
  • Ärr

På konsultationen ska du få en ordentlig genomgång om vad ingreppet innebär, från början till slut. “Du som patient bör ställa frågor kring riskerna så att man inte spelar ner dem. Det gäller också för dig att ha en realistisk syn på slutresultatet, och du ska dra öronen åt dig om du kommer till en läkare som till 100 % kan lova ett visst utfall.” Då plastikkirurgi innebär en operation som genomförs på levande vävnader, finns det alltid en viss osäkerhet i utfallet som både patienten och läkaren behöver vara medvetna om och acceptera, enligt Johan. En plastikkirurg kan därför sällan garantera ett exakt resultat.

I del 3 av serien “Säker plastikkirurgi” tar vi upp vad du kan förvänta dig av ett ingrepp. Hur blir resultatet? Vad är riskerna? Det och mer i sista delen!


Publicerad: 22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad: 22 september 2023 kl 09:40

Författare:

1 Kommentar

2023-10-06

Ann-Christin skrev:

Intresserad av att veta mer om olika behandlingar..

svara

Skriv kommentar