Nässpray

Beroende på dina symtom (rinnsnuva eller nästäppa) och den bakomliggande orsaken till dessa finns det olika sorters nässpray med varierande innehåll eller läkemedel. Vid långvarig användning finns det en risk att du blir beroende av nässpray, och därför kan du även få tips kring avvänjning här. Här har vi sammanställt information om nässpray, hur det används och när det kan hjälpa dig. 

Vill du få rådgivning om nässpray redan idag? 

Boka tid för rådgivning om nässpray redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se.

Hitta vårdcentral

Sammanfattning

OmNässpray är ett receptfritt läkemedel som lindrar nästäppa vid till exempel förkylning, allergi eller inflammation i näsans slemhinnor. Du använder olika sorters nässpray beroende på orsaken till nästäppan.
MetodNässpray sprayas in i vardera näsborre enligt instruktionerna du får i förpackningen.
KostnadNässpray har olika pris beroende på var du köper det, vilket märke du väljer och vilken sort du behöver.
FördelarFördelarna med nässpray är att det kan lindra nästäppa och allergiska besvär, och att det är mycket enkelt att få tag på.
NackdelarNackdelarna med nässpray är att du inte kan använda den avsvällande sorten mer än 10 dagar i rad, och att det kan vara svårt att avvänja dig från nässpray om du utvecklat ett beroende.
VårdgivareDu kan få rådgivning kring nässpray på en vårdcentral.

Om nässpray

Nässpray är ett enkelt sätt att snabbt få lindring när du lider av nästäppa. Det hjälper nästan omedelbart och underlättar din andning när du är täppt i näsan vid förkylning. Det finns även nässprayer mot allergi och inflammation som innehåller andra ämnen och hjälper mot både snuva och nästäppa. Nässpray går att köpa receptfritt och är alltså väldigt enkla att få tag på, men trots detta är det viktigt att tänka på hur de används. Vissa nässprayer kan nämligen orsaka beroende och vara svåra att sluta med.

Hur fungerar nässpray?

Det finns olika typer av nässpray som används vid olika typer av besvär.

Avsvällande nässpray

När du är förkyld kan du använda avsvällande nässpray som effektivt drar ihop blodkärlen och reducerar svullnad i näsans slemhinnor. Det kan också lösa upp segt snor som blockerar näsborrarna.

Nässpray med antihistamin

När du är allergisk mot något kan du behöva använda nässpray mot rinnsnuva och nästäppa. Då kan du använda nässpray med antihistamin som blockerar ämnet som orsakar dina allergiska besvär – histamin. Denna typ av nässpray fungerar enbart om din snuva och nästäppa beror på allergi, inte förkylning.

Kortisonnässpray

När du är allergisk kan du få en inflammation i slemhinnorna inuti näsan, och då kan nässpray med kortison hjälpa eftersom det dämpar inflammationen. Det kan också vara lämpligt att använda denna typ av nässpray vid bihåleinflammation.

Nässpray med olja

Det finns nässprayer med smörjande egenskaper som kan användas av dig som har torra slemhinnor i näsan. Du kan antingen köpa oljebaserad nässpray på apoteket eller testa att smörja in insidan av näsan själv med vanlig olivolja eller liknande.

Nässpray för barn

Barn ska inte använda samma typ av nässpray som vuxna. Därför finns det särskilda nässprayer för barn som är skonsammare.

Nässpray med koksaltlösning

Ett alternativ som passar barn och gravida är nässpray med koksaltlösning. Den höga salthalten i lösningen hjälper till att dra ur vätska från svullna slemhinnor. Problemet med koksaltlösning är att det är väldigt milt, och alltså inte fungerar avsvällande som andra sprayer. Ibland räcker det helt enkelt inte med koksaltlösning för att bli av med nästäppan.

Vad händer om man tar för mycket nässpray med avsvällande effekt? 

Efter en viss tids användning av avsvällande nässpray så vänjer sig slemhinnan vid läkemedlet och effektiviteten börjar successivt avta. Samtidigt försämras kroppens egen förmåga att dra ihop näsans blodkärl vilket leder till att du får tillbaka nästäppan när du slutar använda nässprayen. På den vägen uppstår lätt ett beroende av nässpray eftersom du kan känna att du helt enkelt behöver sprayen för att kunna andas genom näsan. Denna risk gäller enbart för avsvällande nässpray – kortisonnässpray har inte alls samma beroendeframkallande effekt och kan användas upp till en månad i sträck.

Hur ofta kan man ta nässpray med avsvällande effekt?

Du ska inte använda avsvällande nässpray mer än 10 dagar i följd. För att undvika den negativa spiralen med konstant användning av nässpray rekommenderas det att du tar en paus på minst lika många dagar innan du börjar använda det igen.

Avsvällande nässpray under graviditet

Många får besvär med nästäppa till följd av svullna slemhinnor i näsan under graviditeten, och då kan det hjälpa att använda avsvällande nässpray ibland. Det är dock viktigt att följa anvisningarna och helst bara se det som en sista utväg.

Hur tar man nässpray?

Metod

Nässpray kommer i en liten flaska av glas eller plast med en spraykork högst upp. Använd sprayen enligt följande instruktioner:

  1. för in toppen så att spetsen riktas diagonalt bakåt och uppåt. Använd gärna högra handen för den vänstra näsborren och vänstra handen för högra näsborren
  2. spruta in en jämn stråle av läkemedlet och andas på samma gång in genom näsan.

Innan du tar nässpray

Innan du tar nässpray är det en god idé att först snyta dig, ifall det går. Skaka sedan lätt på flaskan och ta bort den skyddande korken på toppen. Om det är första gången du använder nässprayen – eller om det gått en längre tid sedan du använde det senast – rekommenderas det att du först sprayar ett par gånger i luften för att se till att strålen blir jämn.

Efter du tagit nässpray

Efter att du tagit nässpray finns det inget särskilt du behöver göra. Om du är förkyld och tagit avsvällande nässpray lär du snart känna stor skillnad, och kanske även behöva snyta dig eftersom snoret lösts upp. Även kortisonnässpray och allerginässpray ger snabb effekt.

Hur slutar man med nässpray?

Det kan kännas tufft att sluta med nässpray om du använt det mer än 10 dagar i rad eftersom slemhinnan vant sig och därför svullnar upp så fort du inte använder sprayen. För att bli av med ett nässpraysberoende rekommenderas det att du slutar tvärt. Du får då helt enkelt stå ut med att vara täppt i näsan under några dagar innan det blir bättre.

Om du däremot inte står ut kan du istället trappa ner användningen genom att byta till avsvällande nässpray för barn, och försöka att bara använda den någon gång om dagen. Efter någon vecka slutar du även helt med barndosen. Ett annat alternativ är att ersätta din avsvällande nässpray med kortisonnässpray eftersom det har viss avsvällande effekt men inte är lika beroendeframkallande. Behandla med det under några veckor innan du börjar trappa ner eller slutar helt.

Vad kostar nässpray?

Nässpray har olika pris beroende på var du köper sprayen, men också vad du väljer för märke och sort. Det genomsnittliga priset ligger någonstans mellan 20 och 100 kronor.

Fördelar med nässpray

  • Om du är förkyld kan avsvällande nässpray hjälpa dig att andas bättre.
  • Nässpray mot allergi minskar dina allergiska besvär och kan förbättra livskvaliteten.
  • Nässpray är enkelt att få tag på och finns i flera olika sorter.

Nackdelar med nässpray

  • Avsvällande nässpray kan inte användas mer än 10 dagar i följd.
  • Det kan vara svårt att sluta med nässpray om du utvecklat ett beroende.

Vem kan hjälpa dig med rådgivning kring nässpray?

Kan en nätläkare ge rådgivning kring nässpray?

En nätläkare kan ge rådgivning om du är osäker på vilket nässpray du ska använda, men också om du utvecklat ett beroende och vill sluta.


Publicerad: 28 oktober 2022 kl 11:29
Uppdaterad: 28 oktober 2022 kl 11:29

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Nasspray.se

Mabra.com

1177.se

Kronansapotek.se

Superstorken.se

Terveyskyla.fi

Relaterade blogginlägg

Därför ska du skaffa formgjutna öronproppar

Vården.se listar fördelar med formgjutna öronproppar, och lär dig allt om hur det går till att få hjälp med skräddarsydda hörselskydd!

Testa din hörsel online hos Audika

Har du funderat på hur bra du hör? Då kan du göra ett enkelt hörseltest online, för att få en första indikation på om du bör söka hjälp hos en hörselklinik.

Innehåll från Audika.
Skydda din hörsel på sommarens festivaler

Det är viktigt att skydda sin hörsel i högljudda miljöer. Hos en audionom kan du få hjälp med bra öronproppar och andra hjälpmedel, till exempel hörapparater.

Innehåll från Lyhörd AB
Behöver du hjälp av en audionom?

En audionom hjälper personer i alla åldrar med att ordinera och prova ut hörhjälpmedel.

Innehåll från HÖRAB

Vill du få rådgivning om nässpray redan idag? 

Boka tid för rådgivning om nässpray redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se.

Hitta vårdcentral

Snabba fakta

Om nässpray

  • Det finns olika sorters nässpray som kan hjälpa när du är täppt i näsan och snuvig.
  • Det är vanligast att behöva använda nässpray vid förkylning, men nästäppa kan också bero på någon slags allergi eller att du är gravid.
  • Avsvällande nässpray reducerar svullnad i näsans slemhinnor och löser upp segt snor vid förkylning. Det finns även nässpray mot allergi och inflammation.
  • Om du använder avsvällande nässpray mer än 10 dagar i rad finns det risk att utveckla ett beroende eftersom slemhinnorna svullnar mer när du slutar använda det.

Viktiga länkar

Nästäppa och snuva

Nässpray – så undviker du beroende