Därför ska du skaffa formgjutna öronproppar

Därför ska du skaffa formgjutna öronproppar

2022-10-25 | Öron Näsa Hals

Att det är viktigt att skydda hörseln är något de flesta är medvetna om. Men har du koll på formgjutna öronproppar? Vården.se förklarar hur det går till att skaffa formgjutna hörselskydd, och varför du bör överväga att investera i ett par.

Våra öron är ett viktigt och känsligt organ, och redan i tidig ålder lär sig de flesta att skydda öronen från höga ljud. Ändå är det många som slarvar med att använda hörselskydd, och både tinnitus och nedsatt hörsel är fortfarande vanligt. Det finns en rad olika sorters hörselskydd i form av proppar och kåpor, men de gör ofta ljudupplevelsen dålig. Hörselskydd som är otympliga, obekväma eller blockerar nödvändiga ljud kan leda till att man inte vill använda dem. Att skaffa formgjutna öronproppar, som är helt anpassade efter dina egna öron, kan därför vara en investering för dig och din hörsel!

Vad är formgjutna öronproppar?

Formgjutna öronproppar är individuellt tillverkade hörselskydd i in-ear-modell, som är anpassade efter just dina öron. Propparna är vanligtvis gjorda i silikon, och kan anpassas utifrån dina behov med hjälp av dämpningsfilter. Till exempel kan du få filter som är skräddarsydda för

  • vistelse i bullriga arbetsmiljöer
  • exponering av hög musik
  • jakt
  • sömn
  • simning.

3 fördelar med formgjutna öronproppar

  1. Perfekt passform för dina öron

Eftersom de formgjutna öronpropparna är utformade efter just dig sitter de perfekt i dina öron – utan att skava eller trycka.

  1. Skyddar öronen utan att blockera viktiga ljud

Formgjutna öronproppar skyddar dina öron genom att stänga ute buller och brus – utan att försämra din upplevelse av tal eller andra relevanta ljud.

  1. Anpassningsbara för olika situationer och miljöer

Med hjälp av olika dämpningsfilter kan du anpassa dina hörselskydd för olika situationer, miljöer och ljudnivåer. Du kan köpa till flera olika filter och enkelt byta dem själv. Det finns också möjlighet att sätta in hörlurar i öronpropparna, för maximalt skydd och bra ljudkvalitet.

Formgjutna öronproppar – steg för steg

Såhär går det till att skaffa formgjutna öronproppar:

  1. En audionom gör en avgjutning av dina öron och hörselgångar med hjälp av silikonmassa som sprutas in i örat. 

När silikonmassan har stelnat (efter 4-5 minuter) plockas den ut ur örat och utgör då en mall för hur dina öronproppar ska se ut.

  1. En ototekniker designar och gjuter dina öronproppar utifrån dina silikonavtryck.

Idag används vanligtvis en 3D-skanner för att skanna in avtrycken i en dator, där öronpropparnas design förfinas. Därefter tillverkas öronpropparna med hjälp av en 3D-skrivare.

  1. Du väljer vilket/vilka dämpningsfilter du vill ha till dina formgjutna hörselskydd.

Det är dämpningsfiltret som kontrollerar hur mycket ljud örat utsätts för och gör att din hörsel skyddas mot buller, samtidigt som du uppfattar tal bättre. 

Vem kan hjälpa dig med formgjutna hörselskydd?

För att skaffa formgjutna öronproppar ska du boka tid hos en legitimerad audionom, som tillsammans med en ototekniker tar fram skräddarsydda hörselskydd för just dina behov.

Källor

Eartech (Formgjutna hörselskydd) 

Eartech (Tillverkning av formgjutna hörselskydd)

1177 

SafeEar


Publicerad: 25 oktober 2022 kl 09:26
Uppdaterad: 25 oktober 2022 kl 09:26

Författare:

Skriv kommentar