Skydda din hörsel på sommarens festivaler

Skydda din hörsel på sommarens festivaler

Innehåll från Lyhörd AB
2022-06-22 | Öron Näsa Hals

Nu står sommaren och festivalsäsongen för dörren. Det är en härlig tid, men det är viktigt att komma ihåg att skydda sin hörsel i den högljudda miljön. Här får du veta mer om vad du ska tänka på och vad du som redan har en hörselnedsättning kan få hjälp med hos en audionom.

Varför ska man skydda sin hörsel?

Hörseln är ett av våra viktigaste sinnen som hjälper oss att ta in omvärlden och kommunicera med andra. Därför är det viktigt att skydda den.

– Hörsel är en otroligt viktig del av våra sinnen, säger Pennie Hertzman, audionom på Lyhörd. Nedsatt hörsel kan leda till konsekvenser som social isolering och utanförskap.

Det är olika hur känslig hörsel man har. Vissa får skador från bara ett tillfälle med höga ljud, andra har mer tåliga öron som klarar av det mesta. Men när du väl har fått en hörselnedsättning går den inte att bota. Då måste du istället använda hjälpmedel som till exempel hörapparater.

– Det är viktigt att skydda sin hörsel från höga ljud och buller, säger Pennie Hertzman. Det är bättre att skydda sig än att chansa på att hörseln håller.

Olika typer av hörselskydd

Hörselskydd kan rädda dig från hörselnedsättningar och det finns många olika typer att välja bland.

– Det finns många olika hörselskydd på marknaden idag, allt från enkla öronproppar till mer avancerade, personbeställda som är anpassade för just dina öron, berättar Pennie på Lyhörd. De personbeställda kostar lite mer men finns i olika filter beroende på vad för slags buller du vill skydda dig från. De är dessutom formgjutna efter dina öron.

Även enklare öronproppar ger ett bra skydd, men om du ofta utsätts för höga ljud är bra hörselskydd en bra investering. Du kan ha som tumregel att om det inte går att prata med varandra som vanligt och göra sig hörd är ljudnivån för hög. Då bör du använda hörselskydd.

Öronpropp i öra

Du som har en hörselnedsättning är särskilt känslig

Om du redan har en hörselnedsättning sedan tidigare är det ännu viktigare att skydda sin hörsel i högljudda miljöer.

– Ett redan skadat öra är extra känsligt för ytterligare bullerskador, säger Pennie Hertzman på Lyhörd. Det är viktigt att inte förvärra sin situation och att skydda det man har kvar.

Även om en hörselnedsättning kan kompenseras med hjälp av till exempel hörapparater kan det aldrig jämföras med att ha normal hörsel.

Hos en audionom kan du få hjälp

Oavsett om du letar efter bra hörselskydd inför sommarens festivaler eller om du redan har en hörselnedsättning som behöver kompenseras kan du få hjälp av audionomerna på Lyhörd.

– Hos oss kan man få hjälp med både hörapparater och hörselskydd, berättar Pennie Hertzman. Hörapparater finns i många olika storlekar och tekniknivåer. När man väljer hörapparater tittar man på många faktorer, men framför allt livsstil, för att hitta rätt hörapparat för just dina behov.


Publicerad: 6 juli 2018 kl 08:48
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 15:54

Skriv kommentar