Hud >
Omläggning av sår

Omläggning av sår

Det är viktigt att sköta om sår för att de ska läka så bra som möjligt. Många mindre sår kan du själv rengöra och lägga om, medan större sår kräver vård hos vårdcentral eller sjukhus. Det finns olika typer av sår, exempelvis skrubbsår, skärsår, sticksår och bitsår. Utan rengöring och omläggning av sår finns det risk för problem, bland annat infektioner.

Vill du boka tid för omläggning av sår redan idag? 

Boka omläggning av sår redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta allmänläkare

Sammanfattning

OmOmläggning av sår syftar till att läka ett sår.
MetodOmläggning av sår görs med plåster eller kompress tillsammans med kirurgtejp eller gasbinda.
KostnadPriset för omläggning av sår är detsamma som ett vanligt besök inom primärvården. Kostnaden varierar mellan olika regioner.
FördelarFördelarna med omläggning av sår är att såret läker snabbare och bättre. Risken för infektion och överdriven ärrbildning minskas.
NackdelarNackdelen med omläggning av sår är att förbandet kan vara svårt att hålla rent och torrt.
VårdgivareOmläggning av sår kan utföras hos vårdcentral, allmänläkare eller akutmottagning.

Om omläggning av sår

Såromläggning utförs för att ett sår ska läka så snabbt och bra som möjligt. Syftet är främst att skapa en miljö runt såret som underlättar sårläkningen, att minska risken för att såret blir infekterat och att minska smärta och obehag hos den som fått ett sår. Det finns olika typer av sår, till exempel skrubbsår, skärsår, sticksår och bitsår. Mindre sår kan du i många fall själv ta hand om. Tänk på att vara noggrann även vid mindre sårskador, för att minska risken för infektioner och andra problem. Ibland kan du behöva söka hjälp även för små sår. Större sår ska alltid undersökas av sjukvårdspersonal.

Så görs en omläggning av mindre sår

Även mindre sår kan blöda ordentligt. Håll om möjligt kroppsdelen som såret sitter på i högläge, och tryck en kompress mot såret. Var sedan noga med att tvätta såret innan du täcker det med ett plåster eller en kompress.

När det gäller mindre sår, räcker det ofta att använda ett plåster. Använd gärna särskild sårtejp, den gör att sårkanterna hålls ihop bättre vilket minskar infektionsrisken och eventuell ärrbildning.

Är såret lite större kan du sätta en kompress över det. Du kan använda vanlig kirurgtejp för att fästa kompressen. 

Omläggning av större sår

Kontakta en vårdcentral eller akutmottagning om du har fått ett större sår. Ring 112 om blödningen inte ger med sig. Precis som med mindre sår är det viktigt att få stopp på blödningen och att rengöra såret. Om vävnaden kring såret är kraftigt skadad kommer läkaren att skära bort den. Läkaren kontrollerar även om det uppstått skador på bland annat nerver. Sårkanten kommer därefter i de flesta fall att sys, limmas eller tejpas ihop. Slutligen sätts sårtejp och ett förband över såret.

Hur ofta ska man lägga om ett sår?

Det är viktigt att hålla förbandet rent och torrt. Såret ska inte läggas om mer än nödvändigt då det kan göra att läkningen tar längre tid. Förbandet kan tas bort när det har bildats en sårskorpa och såret ser fint ut. Hur ofta såret ska läggas om varierar beroende på vilken typ av sår det gäller, men en riktlinje är en till två gånger i veckan. Din läkare ger dig specifika instruktioner innan du lämnar sjukhuset eller vårdcentralen.

Vad ska man göra om ett sår varar?

Blir området runt såret rött, svullet och ömt är såret troligen infekterat. Ofta kan man se var i infekterade sår. I dessa fall ska du tvätta såret ett par gånger om dagen. Låt sedan såret lufttorka innan du sätter på ett nytt, rent förband. Om besvären fortsätter eller förvärras, exempelvis genom att du får feber, ska du kontakta en vårdcentral. Vid behov får du antibiotika mot infektionen.

Vid omläggning av infekterade sår är det lämpligt med förband i ett material som tar upp vätska, exempelvis hydrofiberförband.

Metod 

Metoden vid omläggning av sår varierar beroende på sårets storlek, vilken typ av sår det gäller och om såret är torrt eller kraftigt vätskefyllt. Gemensamt för alla sår är att de måste rengöras och därefter tas omhand på ett lämpligt sätt, exempelvis med plåster eller förband. Större sår behöver ofta sys innan det läggs om. Slutligen kan det behövas läkemedel, exempelvis antibiotika, efter att omläggningen av såret är färdigt.

Innan omläggning av sår

Inledningsvis ska såret alltid tvättas grundligt. Skrubbsår och andra mindre sår har i många fall jord, småsten och annan smuts i sig som behöver tvättas bort för att undvika infektion. Tvätta först dina händer, sedan området kring såret och till sist såret. Tvål och rinnande vatten fungerar bra att tvätta såret med. Om det sitter kvar smuts i såret kan du använda en fuktig kompress och en pincett. Upplever du kraftig smärta från såret kan du använda bedövningssalva som du hittar receptfritt på apoteket.

Efter omläggning av sår

Oavsett om du själv eller en läkare lagt om ditt sår, är det viktigt att hålla det aktuella området torrt och rent. Har du fått ditt sår omlagt på vårdcentral eller sjukhus, måste du följa läkarens instruktioner kring sårvård och byte av förband. Hur snabbt och bra ett sår läker beror både på din ålder och livsstil. Huden hos äldre människor läker långsammare jämfört med yngre. Rökning och dålig mat påverkar sårläkningen negativt. Det finns även en del sjukdomar som påverkar läkningen, bland andra diabetes.

Omläggning av sår efter operation

Efter en operation får du ett sår som antingen sys eller häftas ihop. Innan du lämnar sjukhuset får du information kring sårvård av din läkare. Du får bland annat veta hur mycket du kan röra dig och hur länge stygnen ska sitta i. I övrigt sköts omläggning av sår efter operation på samma sätt som övriga sår. Det innebär att förbandet ska hållas rent och torrt. Vill du duscha kan du klä in förbandet med speciella påsar som finns att köpa på apoteket. 

Vad kostar omläggning av sår?

Omläggning av sår får du hjälp med inom primärvården. Det kostar som ett vanligt läkarbesök hos din vårdcentral eller akutmottagning.

Fördelar med omläggning av sår

  • Bättre sårläkning.
  • Minskad risk för infektioner.
  • Med bedövning gör det inte ont.
  • Minskad ärrbildning.

Nackdelar med omläggning av sår

  • Det kan vara svårt att upptäcka förändringar i såret utan att ta av förbandet.
  • Förbandet kan vara svårt att hålla rent och torrt.

Vem kan hjälpa dig med omläggning av sår?

Kan omläggning av sår utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte genomföra omläggning av sår.


Publicerad: 6 september 2022 kl 19:05
Uppdaterad: 12 oktober 2022 kl 10:12

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177 – Små sår 

1177 – Stora sår 

1177 – Operationssår 

Vårdhandboken

Relaterade blogginlägg

Bild på barn med vit tröja
Åldersgräns på hudvårdsprodukter – för att skydda barn och ungdomars hy

En social press har funnits bland barn och ungdomar att använda hudvårdsprodukter som inte är lämpliga för deras ålder. Nu kan det vara stopp på det.

5 tips på hur du själv lindrar eksem!

Lider du av eksem? Den 14 september är det Internationella dagen för atopiskt eksem, och Vården.se har samlat 5 tips för hur du själv kan lindra dina besvär!

Daniel Paris om att leva med psoriasis

Psoriasis orsakar röda och kliande utslag på huden. Influencern och programledaren Daniel Paris berättar om sina egna erfarenheter av att leva med psoriasis.

Så solar du säkert enligt Dr. Mikael

Vår alldeles egna soldoktor, Dr. Mikael, besvarar vanliga frågor om hur man solar säkert i sommar.


Vill du boka tid för omläggning av sår redan idag? 

Boka omläggning av sår redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta allmänläkare

Snabba fakta

Om omläggning av sår

  • Sår läker bättre och snabbare i en fuktig miljö.
  • Det är viktigt att tvätta såret noggrant innan det läggs om.
  • Omläggning av mindre sår kan du ofta göra själv.
  • Vid större sår ska du söka vård vid vårdcentral eller sjukhus.

Viktiga länkar

Läs mer om sårskada (Vården.se)
Läs mer om infekterat sår (Vården.se)