Hitta vård

Äldretandvård

Det handlar om att få rätt hjälp och stöd med munhälsan i takt med en ökande ålder. Munhälsan påverkar livskvaliteten i allra högsta grad och den kan snabbt försämras till följd av olika hälsoproblem. I Sverige ökar tandvårdsbidraget efter 65 års ålder, och när du fyllt 85 år är det kostnadsfritt med all nödvändig tandvård. Här har vi sammanställt information om äldretandvård – även kallat gerodonti.

Vill du boka tid för äldretandvård redan idag? 

Boka äldretandvård redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta tandläkare

Hitta specialisttandvård

Sammanfattning

OmAtt besöka tandläkaren regelbundet är viktigt även i högre ålder. Risken för en försämrad munhälsa ökar med åldern, och genom äldretandvård kan du förebygga och åtgärda olika besvär som påverkar livskvaliteten.
MetodÄldretandvård innebär undersökning, rengöring och lagning av tänderna. Vid större besvär kan du också behöva specialisttandvård.
KostnadPriset för äldretandvård ser olika ut beroende på vilken mottagning du vänder dig till och vilka åtgärder som krävs. Du får 600 kronor i tandvårdsbidrag årligen efter 65 års ålder.
FördelarFördelarna med äldretandvård är att du kan upprätthålla en god munhälsa, att du får ett högre årligt tandvårdsbidrag efter 65 års ålder och att du efter 85 års ålder kan ha rätt till kostnadsfri tandvård.
NackdelarEn nackdel med äldretandvård är att kostnaderna kan bli höga trots tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd om du har väldigt stora besvär.
VårdgivareDu kan få äldretandvård hos en tandläkare eller genom specialisttandvården.

Vad är äldretandvård?

Att ha en god munhälsa är en grundförutsättning för att kunna tugga, prata, le och skratta. Munhälsan påverkar livskvaliteten i hög grad, vilket betyder att den snabbt kan raseras om du blir sjuk, skör eller beroende av omsorg och stöd. I takt med en ökande ålder är det vanligt att munhälsan blir sämre. Eftersom sjukdomar i tandkött och tänder lätt kan sprida sig till andra kroppsdelar innebär dålig munhygien en desto större anledning till oro för äldre.

Därför försämras munhälsan med åldern

Om du slarvat med munhygienen tidigare i livet är det inte ovanligt att få problem med blottade tandhalsar, karies eller tandlossning. Det kan även ske i samband med medicinering eller till följd av en försämrad allmänhälsa. En mycket vanlig medicinbiverkan är muntorrhet som kan ge en ökad risk för karies. Det kan vara svårt att sköta munhälsan på egen hand när man känner sig svag eller har svårt att stå upp längre stunder. 

Många av Sveriges äldre personer har dessutom lagningar, fyllningar och proteser som kräver extra skötsel. Det är därför mycket viktigt att gå på regelbundna undersökningar hos tandläkaren som äldre.

Tandvård och hjälpmedel som del av annan sjukvårdsbehandling

Tandvård kan ingå i en medicinsk behandling. I så fall skriver en läkare remiss till en tandläkare, och därefter skickar tandläkaren ett underlag till regionen som bedömer om tandvården är väsentlig för din behandling. I dessa fall får du tandvård till samma pris som vanliga sjukvård, och behandlingen ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd.

Så går äldretandvård till

Metod

Äldretandvård kan innebära att du besöker en tandläkare, specialisttandläkare eller tandhygienist för antingen undersökning eller behandling. En tandhygienist kan undersöka, diagnostisera, förebygga och behandla sjukdomar som tandlossning och karies. Tandhygienister ger även råd om egenvård. 

En vanlig basundersökning genomförs av tandläkare som undersöker om du har karies, inflammation, tandlossning eller några andra skador eller problem. Tandläkaren tar också röntgenbilder för att upptäcka sådant som inte går att se med blotta ögat. En tandläkare kan även hjälpa till med exempelvis rotfyllningar, lagningar och utdragning av tänder. Vid större besvär kan du behöva hjälp av en specialisttandläkare – exempelvis om du har svår tandlossning eller behöver käkkirurgi.

Innan tandvårdsbesöket

Om du har några särskilda besvär, till exempel muntorrhet eller tandvärk, är det viktigt att berätta det för tandläkaren inför besöket. På så vis kan du få bästa möjliga hjälp utifrån just dina besvär. Innan besöket är det också bra att fundera på om du har några frågor du vill ställa till tandläkaren eller tandhygienisten.

Efter tandvårdsbesöket

Beroende på om du enbart gjort en basundersökning eller genomgått någon slags tandvårdsbehandling kan du uppleva olika saker efter tandvårdsbesöket. Om du till exempel fått bedövning kan du känna dig avdomnad i munnen under några timmar. Vanligtvis får du även goda råd kring hur du ska sköta din munhälsa i fortsättningen.

Vad gäller för äldre med tandvården – rent prismässigt?

Efter 65 års ålder höjs det årliga tandvårdsbidraget från 300 till 600 kronor. Det räcker ofta gott och väl för att undersöka tänderna åtminstone en gång varje år, antingen på en regionansluten tandläkarmottagning eller privatklinik. 

I Sverige finns även ett högkostnadsskydd för tandvård som kan motverka alltför höga kostnader vid omfattande problem med munhälsan som kräver större åtgärder. Skyddet börjar gälla när referenspriserna för tandvården överstiger 3 000 kronor på ett år. Därefter subventioneras resterande kostnader av Försäkringskassan. De flesta behandlingar hos tandläkaren ingår i högkostnadsskyddet – du kan alltid fråga din tandläkare för säkerhets skull.

Är det gratis med tandvård när man är över 85 år?

Från och med januari 2017 behöver ingen som är 85 år eller äldre – och som bor på exempelvis äldreboende eller behöver mycket hjälp i hemmet – betala patientavgift inom öppen hälso- och sjukvård. Det betyder att du inte behöver betala något alls för nödvändig tandvård, alltså den tandvård du behöver för att kunna äta som vanligt och inte ha ont. 

För att ta del av detta behöver du få ett intyg om nödvändig tandvård av exempelvis en läkare, distriktssköterska eller biståndshandläggare på kommunen.

Fördelar med äldretandvård

  • Genom äldretandvård kan du upprätthålla en god munhälsa och på så vis även hålla uppe livskvaliteten.
  • Från och med året då du fyller 65 år höjs det årliga tandvårdsbidraget från 300 till 600 kronor, vilket räcker gott och väl till åtminstone en undersökning varje år.
  • Om du har stora omvårdnadsbehov och är 85 år eller äldre har du rätt att få nödvändig tandvård helt kostnadsfritt.

Nackdelar med äldretandvård

  • Om du har väldigt stora besvär med munhälsan kan kostnaderna bli väldigt höga trots tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd.

Vem kan hjälpa dig med äldretandvård?

Kan äldretandvård utföras av nätläkare?

Av naturliga skäl går det inte att undersöka tänderna hos en nätläkare. Det är däremot möjligt att få digital rådgivning om munhälsan.


Publicerad: 13 oktober 2022 kl 11:03
Uppdaterad: 13 oktober 2022 kl 11:03

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177.se (tandvård när du är över 23 år)

Folktandvardenskane.se (slopad patientavgift)

Varden.se

Folktandvardenstockholm.se

Tandlakare.se

Vardavaldre.se

Vgregion.se (centrum för äldretandvård)

Vgregion.se (vuxna och äldre)

Relaterade blogginlägg

Tandläkare undersöker en röntgenbild av tänder på en datorskärm
Vad kan du om röntgen inom tandvård?

Känner du till vilka röntgenmetoder man använder inom tandvård? Vi har listat de vanligaste!

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

Undrar du hur högkostnadsskyddet för tandvården ser ut 2023? Vi berättar hur ersättningen fungerar och vad som gäller i år!

En person häller upp munskölj för att skölja munnen.
Därför borde du använda munskölj

Vad är munskölj bra för? Hur sköljer man munnen på bästa sätt? Och vad ska man tänka på när man väljer munskölj? Lär dig allt om munskölj här!


Vill du boka tid för äldretandvård redan idag? 

Boka äldretandvård redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta tandläkare

Hitta specialisttandvård

Snabba fakta

Om äldretandvård

  • Även när du kommer upp i högre ålder är det mycket viktigt att regelbundet låta en tandhygienist eller tandläkare undersöka dina tänder.
  • Ju äldre du blir desto mer tydligt blir det hur väl du skött tänderna i livet – det är inte ovanligt att äldre får problem med blottade tandhalsar, tandlossning och karies.
  • Från och med året då du fyller 65 år får du 600 kronor i statligt tandvårdsstöd årligen.
  • Efter att du fyllt 85 år omfattas du av avgiftsfriheten och behöver alltså inte betala för nödvändig tandvård.

Viktiga länkar

Tandvård som en del av behandling av sjukdom

Tandvård om du har stort behov av omvårdnad

Tandvårdsrädsla hos vuxna