Hitta vård

Spermadonation

Många ofrivilligt barnlösa kan få hjälp att förverkliga en viktig dröm med hjälp av spermiedonatorer. Att göra en spermadonation är enkelt men det krävs en hel del innan du kan godkännas som spermadonator. Spermierna ska vara av hög kvalitet och du får inte ha några allvarliga ärftliga sjukdomar.

Vill du boka tid för samtal om spermadonation redan idag? 

Boka tid för provtagning och samtal inför spermadonation redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta spermadonation

Sammanfattning

OmSpermadonation är att donera spermier så att någon som lider av ofrivillig barnlöshet ska kunna bli gravid.
MetodSpermadonation innebär att du lämnar spermier på en klinik efter att du har blivit godkänd som donator.
KostnadDu får ca cirka 600 kronor för att göra en spermadonation. 
FördelarDen viktigaste fördelen med spermadonation är att du hjälper någon att kunna bilda familj.
NackdelarNackdelarna med spermadonation är att alla inte blir godkända och att det inte alltid är lätt att få en donator direkt när man vill det.
VårdgivareVänd dig till ett reproduktionscentrum eller en privat klinik om du vill göra en spermadonation eller om du behöver en donator.

Vad är spermadonation?

Spermadonation innebär att en man donerar spermier till en privatklinik, ett reproduktionscentrum som behandlar ofrivillig barnlöshet eller direkt till en individ. 

Vid en normal donation är du som donator anonym med det förbehållet att barnet som vuxen har rätt att få information om sitt ursprung och kan söka upp dig. Du har dock inga skyldigheter gentemot barnet rent juridiskt om du donerat sperma till den offentliga sjukvården. Den som tar emot en spermadonation vet inte vem du är och du vet heller inte vem du donerar till.

Det behövs många donatorer

Omkring 10–15 % av alla heterosexuella par i Sverige lider av ofrivillig barnlöshet. Om det beror på att mannens spermier är av för låg kvalitet är en spemadonation den enklaste lösningen. Även homosexuella par och ensamstående kvinnor har rätt att få spermier donerade. Det finns därför en stor efterfrågan på donatorer i Sverige oavsett om du väljer att donera privat eller genom att vända dig till ett reproduktionscentrum.

Vilka krav måste man uppfylla för att kunna donera spermier?

Vem som får donera spermier beror på sammanhanget. Om du donerar till en reproduktionsmottagning eller en privat klinik i Sverige får du räkna med att följande gäller för att du ska godkännas som donator:

  • du ska vara mellan 23 och 45 år gammal
  • dina spermier får inte vara defekta
  • det får inte finnas allvarliga ärftliga sjukdomar i din släkt
  • du får inte ha en allvarlig smittsam sjukdom vid donationstillfället
  • du behöver vara frisk psykiskt och bedömas kunna ta ett välgrundat beslut om donation
  • du får inte vara missbrukare.

En privat aktör kan ställa fler krav utöver dessa. Det är bara 10–15 % av alla som vill göra en spermadonation som klarar alla urvalskriterier och godkänns som donatorer.

Varför gör man en spermadonation?

Att donera spermier är ett sätt att hjälpa någon att få uppleva något av det viktigaste man kan vara med om i livet. Det kan också finnas andra skäl till varför du vill göra detta. För vissa handlar det om en vilja att reproducera sig fast man kanske inte är i en relation där det är möjligt.

Hur går spermadonation till?

Metod

Om du har blivit godkänd som donator så är att lämna provet bara en liten del av processen. Det sker genom masturbation på kliniken och sädesvätskan uppsamlas i en plastbehållare. Du får inte använda en kondom eftersom de är preparerade med spermiedödande medel. Om du har mindre än en timmes resväg kan du ta provet hemma och bara lämna över det, eftersom spermier överlever ett tag efter utlösning. Det förutsätter dock att det inte är för kallt ute. 

Det är viktigt att tvätta penisen noga inför ett spemaprov eller spermadonation. Det vanliga är att provet undersöks och fryses ner med en teknik som inte skadar spermierna, direkt efter att det lämnats.

Innan spermadonation

När du ansökt om att få göra en spermadonation kommer du att bli intervjuad och du får lämna olika prover. Man testar bland annat för HIV, syfilis och hepatit. Räkna med att proverna tas vid två tillfällen med sex månaders mellanrum. Du lämnar också ett spermaprov som visar dina spermiernas kvalitet.

Du får inte ha sädesuttömning under en period på ca 2–7 dygn innan du gör en spermadonation. Det exakta antalet dagar kan variera. Det viktiga är att du ska lämna provet när du kan förväntas ha rikligt med spermier. Vilket alltså är några dagar efter din senaste utlösning.

Efter spermadonation

Du får inte veta om en donation har lett till en graviditet utan det enda som händer egentligen är att du får betalt.

Kan man få ersättning för spermadonation?

Ersättningen för att donera spermier är omkring 600 kronor per donationstillfälle om det är till ett reproduktionscentrum. Du kan donera spermier flera gånger under ett år. En donator hos reproduktionscentrum får dock inte ge upphov till barn i fler än sex familjer. Ibland kan du även få reseersättning.

Fördelar med spermadonation

  • Spermadonation är en möjlighet att hjälpa någon med en mycket viktig del av livet.
  • Det kan bli en positiv händelse att få kontakt med sitt vuxna barn.
  • Viss ersättning utgår.

Nackdelar med spermadonation

  • Det krävs en hel del för att bli godkänd som donator.

Vem kan hjälpa dig med spermadonation?

Kan spermadonation utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte hjälpa dig i någon högre grad om vill göra en spermadonation.


Publicerad: 17 november 2022 kl 11:53
Uppdaterad: 17 november 2022 kl 11:53

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Gravid.se

1177

Akademiska

LIVIO

Relaterade blogginlägg

Tips på träning under och efter graviditet

Gravid? Stort grattis! Här får du tips på saker att tänka på kring träning under och efter graviditeten, läs mer här!

Ett par som väntar barn.
VR-film som ska bidra till minskad förlossningsrädsla

Barnmorskan Ebba Lagercrantz Hedblad delar med sig av sina kunskaper om förlossningsskräck och berättar om sitt VR-projekt.

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Litet barn pussar på sin gravida mammas mage.
Vad är folsyra och varför är det viktigt när man är gravid?

Folsyra är ett kosttillskott för dig som behöver få i dig mer av ämnet folat. Läs mer om folsyra och varför det är viktigt under en graviditet!


Vill du boka tid för samtal om spermadonation redan idag? 

Boka tid för provtagning och samtal inför spermadonation redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta spermadonation

Snabba fakta

Om spermadonation

  • Genom att donera spermier kan du ge hopp till någon som är ofrivilligt barnlös.
  • För att få donera spermier krävs det att du lämnar prover och godkänns som donator.
  • Spermiedonation sker anonymt men barnet har som myndig rätt att veta vem du är.

Viktiga länkar

Vanliga frågor och svar om spermiedonation