VR-film som ska bidra till minskad förlossningsrädsla

VR-film som ska bidra till minskad förlossningsrädsla

2023-06-12 | Barn och Gravid

I det senaste avsnittet av podcasten Vårddjungeln kan du lyssna på ett avsnitt med fullt fokus på förlossningsrädsla. Barnmorskan Ebba Lagercrantz Hedblad delar med sig av sina kunskaper om förlossningsskräck och berättar om sitt VR-projekt, som ska hjälpa förlossningsrädda!

Ett par som väntar barn.

Är du rädd för att föda barn? Du är inte ensam! Att känna oro eller vara rädd inför en förlossning är vanligt. Så vanligt att det sägs att en av fem kvinnor känner rädsla för att föda. Förlossningsrädslan kan se väldigt olika ut, och variera i svårighetsgrad. Rädslan kan handla om många olika saker. Ofta finns det en oro för att bli skadad eller att barnet ska skadas på något sätt.

“ Dels är man rädd för sin egen hälsa, att man ska fara illa själv eller att barnet ska fara illa, att det ska göra ont, att man inte ska bli bemött på ett bra sätt, känna sig övergiven eller att det medicinskt ska inträffa någon komplikation att spricka, eller att det händer något dramatiskt”, berättar Ebba.

Ebba Lagercrantz Hedblad har i sitt yrke mött flera kvinnor som lidit av förlossningsrädsla. Ett första steg är att förstå vad som orsakar rädslan, vilket ofta framgår i förlossningsbrevet, och därefter bemöta oron på bästa sätt. För detta finns olika resurser att tillgå.

“Det kan till exempel vara att man pratar mycket om det under graviditeten med ens barnmorska, eller så får man en remiss till speciella samtalsenheter på förlossningen så får man en specialiserad samtalsterapi för just förlossningsrädsla, förklarar Ebba. 

Förlossningsrädsla kan finnas hos både den gravida och dennes partner

Många kanske tror att det bara är den gravida som kan lida av förlossningsrädsla, men så är inte fallet – rädslan kan även finnas hos den gravidas partner. 

“Det finns ganska lite forskning på förlossningsrädda partners. Men det lilla man vet är att deras rädsla ser ungefär ganska lika ut som kvinnornas rädsla, men också kanske en liten förväntning om att man ska vara den där stöttande som ska vara den orädda. Att det kan bli lite dubbel rädsla då man är rädd för det hon är rädd för, men också rädd för att man inte ska klara sitt förväntade uppdrag”, menar Ebba. 

Filmade sin egen förlossning – ska hjälpa människor med förlossningsrädsla

För några månader sedan filmade Ebba Lagercrantz Hedblad sin egen förlossning med en VR-kamera på huvudet, något som har uppmärksammats i media. VR-filmen ska visa hur en vaginal förlossning går till och hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla. VR, eller Virtual Reality som det står för används redan idag inom terapi för behandling av fobier. I Vårddjungeln beskriver hon tankarna med VR-projektet, som fått god respons.

“Så det jag tänker är att kvinnor som har en förlossningsrädsla kan få se i ett lugnt skede hur en förlossning kan se ut. Det kan vara allt ifrån att bara se hur en förlossningssal ser ut och sitta på en pilatesboll och prata med lustgas – allt sånt där som man faktiskt inte vet. För har man inte fött barn själv eller varit en anhörig så är det så svårt att föreställa sig. Dels tänker jag att det kan hjälpa deras rädsla, men även de kvinnor som inte har någon rädsla men som bara är nyfikna”, avslutar Ebba. 

Lyssna på hela avsnittet av Vårddjungeln med Ebba Lagercrantz Hedblad här!

Källor
1177
Dagens Nyheter


Publicerad: 9 juni 2023 kl 08:57
Uppdaterad: 12 juni 2023 kl 09:47

Författare:

Skriv kommentar