Behandling av drogmissbruk

Behandling av drogmissbruk

Om ditt liv påverkas av att du har ett beroende som du inte kommer ur så finns det hjälp att få. Här hittar du mer information om terapi, läkemedel och andra typer av stöd som finns att få vid drogmissbruk. Här har vi sammanställt information om behandling av drogmissbruk.

Vill du boka tid för behandling av drogmissbruk redan idag? 

Boka behandling av drogmissbruk redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta beroendecentrum

Hitta ungdomsmottagning

Sammanfattning

OmBehandling av drogmissbruk syftar till att du ska bli varaktigt fri från droger.
MetodDet finns ett stort antal metoder som kan hjälpa vid drogmissbruk.
KostnadDu betalar normalt ingenting utöver patientavgifter för behandling av drogmissbruk. Det finns kliniker där du kan finansiera behandlingen privat eller genom en försäkring.
FördelarFördelarna med behandling av drogmissbruk är att det kan möjliggöra ett normalt liv istället för ett liv präglat av missbruk.
NackdelarNackdelarna med behandling av drogmissbruk är att det kan vara svårt att få den typ av behandling som just du är i behov av.
VårdgivareTa kontakt med en vårdcentral eller beroendecentrum om du missbrukar droger. Om du är ung kan du även vända dig till en ungdomsmottagning.

Vad innebär behandling av drogmissbruk?

Behandling av drogmissbruk innebär att du får hjälp med att komma ur ett beroende. Det första steget brukar vara att inse att du har ett problem. När du gjort det är du redo att kämpa för att bli fri. Då finns det många olika typer av behandlingar som kan vara aktuella. Din situation och dina förutsättningar brukar ligga till grund för den vård du erbjuds. Vården kan också se olika ut i olika faser. Du kan till exempel bli inlagd och få hjälp att stå ut med abstinens och sedan stöd för att minska risken för återfall när det värsta är över.

Var kan man få hjälp med behandling av drogmissbruk?

Det finns flera olika instanser som erbjuder hjälp om du missbrukar droger. För att få tillgång till alla de resurser som samhället har att erbjuda kan du behöva uppfylla vissa kriterier men det finns också hjälp att få från olika frivilligorganisationer. Beroende på hur gammal du är kan ett första steg vara att vända sig till en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Därifrån kan du sedan lotsas vidare. Det finns även särskilda mottagningar för dig som behöver hjälp med att sluta med droger. Många får hjälp med att komma in på ett behandlingshem via socialtjänsten. Möjligheterna att bli inlagd varierar dock en del, beroende på var du bor.

Hur vet man om man är missbrukare?

Att dra gränsen för vad som är normalt bruk och vad som är missbruk kan vara mycket svårt. Man brukar säga att det är fråga om missbruk om du är beroende eller om ditt nyttjande av en drog försätter dig i svåra eller farliga situationer. När det gäller vissa läkemedel kan ett beroende bli en följd av en medicinskt motiverad behandling. I de fallen måste man göra en individuell bedömning av om du har ett missbruk eller inte. Ofta är det dock ganska uppenbart att det handlar om missbruk om det påverkar dina relationer, din hälsa och ditt arbetsliv.

Hur påverkar droger hjärnan?

Olika droger påverkar hjärnan på olika sätt. Just det faktum att de påverkar hjärnans funktion kan dock sägas vara något som droger har gemensamt. Sen kan effekten vara allt från stimulerande, som när det gäller till exempel amfetamin, eller lugnande och avtrubbande.

Vilka biverkningar finns det med att sluta med droger? 

Att bryta ett beroende kan vara mycket svårt, på grund av abstinenssymtom. Vissa droger ger framför allt psykisk abstinens. Kokain är ett exempel på en sådan drog. Under avvänjningen kan du känna stark ångest, paranoia och depression. Det finns också droger som ger fysiska biverkningar under avvänjningen. Dessa kan vara farliga och avtrappningen bör ske stegvis. Opiater, alkohol och bensodiazepiner är exempel på droger där avtändningen kan ge kraftiga fysiska biverkningar. Här är några exempel på sådana:

Man kan alltså bli mycket sjuk av att sluta med droger. En viktig del vid behandlingen av drogmissbruk är att lindra biverkningarna som uppstår när du upphör att ta en substans som du är beroende av.

Vilka orsaker finns det till behandling av drogmissbruk?

Att bli fri från missbruk kan rädda liv och innebära en enorm förbättring för den som fått vård. Även för närstående och för samhället i stort är det en vinst när någon blir fri från missbruk.

Kan man sluta med droger på egen hand?

Det finns många exempel på drogmissbrukare som slutat med droger utan att få hjälp genom behandling av drogmissbruk. I det läget är det ofta ren viljestyrka som avgör ifall det lyckas. Motivationen behöver vara mycket stark och det är svårare att sluta med droger på det sättet, än att delta i ett program för behandling av drogmissbruk.

Så går en behandling av drogmissbruk till

Metod 

Det finns flera olika metoder som används vid behandling av drogmissbruk. En behandling kan utgå från att missbruket är en sjukdom eller bygga på att du har ett stort eget ansvar för att bli kvitt det. Vilken metod som fungerar beror mycket på hur du är som person och många provar flera behandlingar innan de hittar rätt och kan bli drogfria.

Medicinsk hjälp på ett behandlingshem eller i öppenvårdens regi kan vara ett alternativ för vissa. Då får du läkemedel som syftar till att dämpa abstinenssymtomen. Metadonprogram är ett exempel på en medicinsk behandling av drogberoende. Där ersätter man en stark opiat med metadon, som inte är lika farligt.

Samtalsterapi ingår ofta som en komponent vid missbruksbehandling. Det finns ett flertal psykologiska behandlingsmetoder som kan ha effekt. Många psykologer har specialiserat sig på behandling av drogmissbruk. Gruppterapi är en annan vanlig form av behandling vid drogberoende.

12-stegsbehandling är en beprövad modell där behandlingen delas in i 12 steg. Den börjar med att du inför dig själv erkänner att du har ett drogmissbruk och att du vill göra något åt det.

Närstående kan ha en viktig roll vid behandling av drogmissbruk

Du som är anhörig till någon som genomgår en behandling av drogmissbruk kan behöva stöd. Det sammanhang som den som genomgår behandlingen återvänder till spelar stor roll när det gäller risk för återfall efter behandlingen. 

Innan behandling av drogmissbruk

Behandling av drogmissbruk kan till viss del behöva anpassas utifrån dina förutsättningar och ditt missbruk. Då gör man en utredning av hur ditt missbruk ser ut och vad det beror på. På så sätt kan du få den behandling av drogmissbruk som just du behöver.

För att lyckas med avvänjning är det mycket viktigt att du verkligen bestämt dig för att försöka bli fri från droger innan du påbörjar behandlingen.

Efter behandling av drogmissbruk

Det är viktigt att behandlingen av drogmissbruket följs upp ordentligt och att stödet fortsätter efter det att du inte längre har abstinens.

Vad kostar en behandling av drogmissbruk?

Behandling av drogberoende kan kräva omfattande och långvariga vårdinsatser. Har du en remiss så betalar du endast patientavgifter och för eventuella läkemedel (högkostnadsskyddet gäller). I Sverige är det ganska sällsynt att man betalar för en behandling av drogmissbruk i privat regi, även om det förekommer.

Fördelar med behandling av drogmissbruk

  • Att ta sig ur ett missbruk innebär en stor höjning av livskvalitén.
  • Behandling av drogmissbruk kan rädda liv.
  • Vissa kan ta sig ur beroendet på egen hand men behandling ökar chansen att lyckas.

Nackdelar med behandling av drogmissbruk

  • Det är inte alltid det finns resurser till den vård du skulle behöva.

Vem kan hjälpa dig med behandling av drogmissbruk?

Kan behandling av drogmissbruk utföras av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig att komma fram till om du har ett beroende och med att hitta rätt behandling.


Publicerad: 28 november 2022 kl 14:35
Uppdaterad: 17 maj 2023 kl 10:19

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177

Praktisk medicin

Beroendekliniken

Relaterade blogginlägg

Man pratar med en terapeut
Psykoterapi för HBTQ+ – 4 tips för att hitta rätt terapeut

Identifierar du dig som HBTQ+ person och behöver någon att prata med? Se 4 tips på hur du hittar rätt terapeut. Läs mer här!

Kvinna tittar på mobil i soffan.
4 tips från en psykoterapeut – Så når du störst effekt av din terapi online

Psykoterapeuten Eli Björkstam ger dig fyra tips på hur du rustar upp för ett framgångsrikt terapisamtal online. Läs mer här!

Bild på en regnbågsflagga.
Att komma ut – information och stöd för dig som identifierar dig som hbtqi+-person

Att komma ut som hbtqi+-person kan vara svårt, men det finns bra hjälp att få. Här kan du läsa mer om vilket stöd som går att få.

En person som man bara ser underkroppen på står på en gata
Packers och binders kan underlätta för dig med könsdysfori

Packers och binders är hjälpmedel för dig som lider av könsdysfori. Vården.se förklarar vad det är för något och hur du kan använda det!


Vill du boka tid för behandling av drogmissbruk redan idag? 

Boka behandling av drogmissbruk redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta beroendecentrum

Hitta ungdomsmottagning

Snabba fakta

Om behandling av drogmissbruk

  • Att hamna i drogmissbruk kan vara en tragedi som inte bara du utan även dina närstående drabbas av.
  • Det finns flera metoder för behandling av drogmissbruk.
  • Den viktigaste framgångsfaktorn är att du verkligen bestämt dig för att bli drogfri.

Viktiga länkar

Om skadligt bruk av opiater

Om kokainberoende

Viktiga telefonnummer

Droghjälpen – 020-91 91 91