Emotionsfokuserad terapi (EFT): så väljer du terapeut steg för steg

Boka emotionsfokuserad terapi (EFT) redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se.
Emotionsfokuserad terapi (EFT) är en samtalsbehandling där du jobbar aktivt med känslor. Du tränar på att förstå reaktioner och behov. Du hittar också nya sätt att hantera svåra lägen.
EFT används både individuellt och i parterapi. I parterapi ligger fokus ofta på trygghet och kontakt i relationen.
Om du vill läsa mer om vanliga skäl att söka hjälp kan du också se ångest och depression.
Välj om du söker individuell EFT eller EFT som parterapi.
Bestäm om du vill gå via regionen eller privat.
Kontrollera legitimation och yrkestitel innan du bokar.
Boka ett första samtal och ställ frågor om upplägg och kostnad.
Utvärdera efter några gånger och byt om det inte känns rätt.
Börja med att sätta ord på vad du vill ha hjälp med. Det gör valet enklare.
Välj individuell terapi om du vill jobba med mående, stress eller återkommande känslomönster.
Välj parterapi om ni fastnar i samma konflikter eller tappar närhet och trygghet.
Om ni söker hjälp som par kan du också läsa om relationsproblem.
Du kan ofta söka psykologisk behandling på två sätt.
Via regionen: börja ofta via en vårdcentral eller en regional e-tjänst.
Privat: boka direkt hos en mottagning och betala själv.
Regler och kostnader kan skilja sig mellan regioner. Fråga vad som gäller där du bor innan du startar.
Vill du jämföra alternativ kan du titta på vårdcentral (för första kontakt) eller psykolog (för att se olika mottagningar).
Orden “terapeut” och “samtalsterapeut” kan betyda olika saker. Därför tjänar du på att kontrollera titel och legitimation innan du bokar.
Gör så här:
Be om personens fullständiga namn och yrkestitel.
Fråga om personen är legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut.
Kontrollera uppgifterna via Socialstyrelsens register (HOSP) eller genom att kontakta Socialstyrelsen.
Om du vill börja med en tydlig vårdkoppling kan du jämföra och boka via psykolog.
Ett första samtal handlar ofta om kartläggning och mål. Du kan förbereda dig med frågor som gör valet enklare.
Arbetar du med EFT för individ, par eller familj?
Hur brukar en session se ut i praktiken?
Hur lång är en session (till exempel 45–60 minuter)?
Hur ofta ses vi i början?
Vad kostar det, och vad gäller vid avbokning?
Hur följer vi upp om behandlingen hjälper?
Skriv gärna ner 2–3 situationer där du vill reagera annorlunda. Det gör starten tydligare.
Det är vanligt att du behöver några samtal för att känna efter. Samtidigt ska du känna dig trygg och respekterad.
Tecken på att du är på rätt spår kan vara:
Du förstår dina känslor lite bättre.
Du får nya sätt att hantera svåra lägen.
Du vågar prata om sådant du annars undviker.
Om det inte känns bra kan du be om ett avslutande samtal och byta behandlare. Det är okej.
Om du vill komma igång snabbt kan du jämföra mottagningar och boka tid via Vården.se. Börja gärna med att se vilka som erbjuder besök hos psykolog.
Vill du jämföra behandlingsformer kan du också läsa om KBT.
Sök vård akut om du får självmordstankar, planer på att skada dig själv, eller om du känner att du inte kan hålla dig säker. Ring 112 om det är akut.
Det här är generell hälsoinformation baserad på granskade medicinska källor. Innehållet ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.
Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.
Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!
Emotionsfokuserad terapi är en behandlingsform där dina känslor är i centrum.
Emotionsfokuserad terapi är för många ett bra alternativ vid till exempel ångest eller depression.
Hitta fler guider om psykisk hälsa (Vården.se)
Arbeta aktivt med dina känslor med EFT (Psykologtidningen.se)
Emotionsfokuserad terapi är en behandlingsform där dina känslor är i centrum.
Hitta fler guider om psykisk hälsa (Vården.se)
Arbeta aktivt med dina känslor med EFT (Psykologtidningen.se)

Att upptäcka förändringar i kroppen kan väcka oro, och tanken på cancer kan kännas skrämmande. Läs mer om cancer här.

Hyperhidros orsakar överdriven svettning, ofta utan koppling till någon aktivitet.

ANNONS