Om du ska besöka en specialistläkare gäller ofta andra priser än om du till exempel besöker en läkare på din vårdcentral. Hur mycket du betalar för specialistvård varierar beroende på vilken typ av vårdgivare du går till, hur gammal du är, om du har en remiss och om du kommer att vårdas inom den öppna eller slutna specialistvården. Här har vi samlat allt du behöver veta om vad det kostar att få specialistvård.
Hur mycket du betalar för specialistvård beror bland annat på om du går till en helt privat eller regional vårdgivare, om du vårdas inom den öppna eller slutna specialistvården, om du har remiss och hur gammal du är.
Priset för specialistvård varierar beroende på om du går till en helt privat vårdgivare, en regional vårdgivare eller en privat vårdgivare som har avtal med regionen. Går du till en helt privat vårdgivare betalar du hela priset för vården själv.
Priset för att få träffa en specialistläkare varierar från region till region, men ligger mellan 200 och 400 kronor. Söker du vård i en annan region än den du är folkbokförd i får du vården till samma pris som de som är folkbokförda där.
Ibland kan du vilja eller behöva få vård i en annan region än den du är folkbokförd i. Om din läkare skriver en remiss till en specialistmottagning i en annan region står din region för resa och boende. Om du själv söker specialistvård i en annan region står du själv för kostnader för resa och boende.
I de flesta regionerna är öppenvården, det vill säga den vård som inte kräver att du läggs in på sjukhus, kostnadsfri fram till att du fyller 20 år och efter att du har fyllt 85 år. Åldersgränserna skiljer sig lite från region till region.
Om du är missnöjd med priset på vården eller har frågor om avgifter du har betalat kan du kontakta patientnämnden i din region. För att undvika missförstånd kring priser för vården kan du be om information kring priset innan ditt besök eller din behandling.
Om specialistvård
Specialistvård är vård som är inriktad på ett visst område, till exempel hudproblem, hjärtproblem eller ögonsjukdomar. Du kan få hjälp hos specialistvården när du har problem som inte kan hanteras av vårdcentralen, och läkarna som jobbar inom specialistvården är experter på just sitt område.
Vad du betalar för specialistvården beror bland annat på om du går till en privat eller regional vårdgivare, om du vårdas inom den öppna eller slutna specialistvården, om du har remiss eller inte och hur gammal du är.
Skillnad mellan helt privata vårdgivare och vårdgivare anslutna till regionen
Du får själv välja om du vill gå till en regional specialistmottagning, en privat vårdgivare som har avtal med regionen eller en privat vårdgivare som inte är ansluten till regionen.
Du betalar lika mycket hos en privat vårdgivare som har avtal med regionen som hos en specialistmottagning som drivs av regionen.
Om du väljer att gå till en helt privat vårdgivare, det vill säga en vårdgivare som inte har avtal med regionen, betalar du hela vårdkostnaden själv.
Oavsett vilken typ av vårdgivare du väljer har du rätt att på förhand få veta vad det kommer att kosta.
Vad kostar det att gå till en specialistläkare?
Priset för att få träffa en specialistläkare varierar från region till region, men ligger någonstans mellan 200 och 400 kronor. I en del regioner kostar ett besök inom specialistvården lika mycket som ett besök på vårdcentralen, men i många regioner kostar ett besök hos specialistläkare mer.
Om du går till en helt privat vårdgivare, som inte har avtal med regionen, är priserna betydligt högre. Det beror på att du då får stå för hela kostnaden för vården själv. Priserna kan variera mycket mellan olika mottagningar men brukar ligga någonstans mellan 1000 och 3000 kr för ett besök.
Skillnader i pris med eller utan remiss
I en del regioner betalar du ett lägre pris för det första besöket hos en specialistläkare om du är där med remiss från din läkare på vårdcentralen.
Om du får specialistvård i en annan region
Om du söker vård i en annan region än den som du är folkbokförd i betalar du lika mycket som de som är folkbokförda i regionen du söker vård i.
Oavsett om du själv söker vård i en annan region eller om du får en remiss av din läkare till en mottagning i en annan region ska du få vård på samma villkor och till samma pris som de som är folkbokförda i regionen. Däremot behöver du betala resa och boende om du själv söker vård i en annan region.
Om din läkare skriver en remiss till en specialistmottagning i en annan region, till exempel om din region inte erbjuder specialistvården du behöver, betalar din region resa och boende. Det gäller både öppen och sluten specialistvård.
Olika pris för olika åldrar
I de flesta regioner betalar barn och unga inget för specialistvård som inte kräver att du läggs in på sjukhus fram till sin 20-årsdag. Samma sak gäller personer över 85 år.
I vissa regioner gäller andra åldersgränser.
Högkostnadsskydd inom specialistvården
Högkostnadsskyddet finns till för dig som behöver vård ofta. Det är en gräns för hur mycket du ska behöva betala för vård under en period på tolv månader.
Högkostnadsskyddet gäller all vård inom öppenvården, som är den vård som inte kräver att du läggs in på sjukhus. Dit hör också den öppna specialistvården, och för den betalar du högst 1200 kronor under en period på tolv månader. En del regioner har en lägre summa än så.
Högkostnadsskyddet gäller också om du väljer att få specialistvård i en annan region än där du är folkbokförd.
Vad kostar det att bli inlagd på sjukhus?
Olika priser gäller för öppen och sluten specialistvård. Om du blir inlagd på sjukhus och vårdas inom den slutna specialistvården betalar du en avgift som är lagstadgad till högst 110 kronor per dygn. I en del regioner finns det fler gränser för hur mycket du behöver betala för tiden på sjukhus, till exempel om du är inlagd länge.
Om du har synpunkter på priset
Du ska få information om vad specialistvården kommer att kosta innan besök eller behandling. Kontakta patientnämnden i din region om du är missnöjd med eller har frågor om det du har betalat inom vården.
Ett sätt att undvika missförstånd är att alltid be om information om priset innan besök eller behandling. Om du vill ska du kunna få informationen skriftligt.
Vill du boka tid hos din specialistmottagning? Vi har samlat mottagningar med kunniga specialister i Sverige och många av dem kan du boka tid hos direkt online. Här hittar du ett urval av bokningsbara vårdgivare inom specialistvård:
Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.
Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!