Så hittar du rätt psykolog

Så hittar du rätt psykolog

När du mår dåligt lönar det sig att lägga ner lite tid på att hitta en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker som passar just dig. För att få ett så bra resultat som möjligt av behandlingen är det viktigt att du själv är motiverad och hittar en metod och person som passar dina behov. Vi har samlat information som kan hjälpa dig när du väljer psykolog.

Hitta en psykolog nära dig redan idag!

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara psykologer på Vården.se.

Sammanfattning

OmOm du vill komma i kontakt med en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker kan du välja att gå antingen via regionen eller privat. 
JämförDet kan vara bra att jämföra mottagningar innan du väljer, för att hitta en som passar just dig och dina behov.
PsykologEn bra psykolog känner du dig trygg att prata om dina problem med. Din psykolog ska lyssna på dig och inte döma dig för det du berättar.
BytaOm du inte känner dig nöjd med din psykolog kan det hjälpa att gå till en annan psykolog som passar dig bättre.
FörväntningarDet kan vara bra att vara beredd på att behandlingen kräver tid och ansträngning för att gå åt rätt håll.

Hur väljer man psykolog?

Det finns flera olika alternativ om du vill komma i kontakt med en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker. Du kan antingen gå via regionen eller söka privat.

Om du vill söka hjälp via regionen kan du först vända dig till vårdcentralen. Antingen får du komma i kontakt med en psykolog eller annan vårdpersonal för till exempel samtalsstöd, eller så får du först träffa en läkare som gör en bedömning och/eller skriver en remiss för vidare hjälp. 

Om du har svårare besvär och vill komma i kontakt med den specialiserade psykiatrin direkt kan du i många fall skriva en egenremiss. Då kontaktar du själv mottagningen som du vill gå till först för att få veta hur du ska gå till väga. För psykiatrisk slutenvård, det vill säga psykiatrisk vård som kräver att du blir inlagd, kan du inte skriva egenremiss.

Om du har hittat en privat psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker som du vill gå till, kontaktar du mottagningen direkt. De kan hjälpa dig att boka en tid och berätta hur du gör för att föra över din journal till den nya mottagningen.

Hur hittar jag rätt psykolog?

Det kan kännas krångligt att hitta rätt person att prata med när du mår dåligt, men det lönar sig att hitta någon som passar just dig för att behandlingen ska ge så bra resultat som möjligt.

Beroende på dina besvär kan du gå till en psykolog, psykiatriker eller psykoterapeut. Alla de yrkestitlarna är skyddade och kräver legitimation, men psykiatrikern är den enda som kan skriva ut medicin. Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan de olika yrkesrollerna. 

Du kan söka vård antingen via regionen eller privat. Innan du väljer psykolog kan det vara bra att jämföra olika alternativ, eftersom olika vårdgivare har sina för- och nackdelar. Till exempel har privata psykologmottagningar inte jour- eller akuttider, och det finns sällan läkare på plats. Dessutom är den privata vården inte skattefinansierad, så du betalar hela summan för vården själv och högkostnadsskydd gäller inte. Här kan du läsa mer om vilka priser som gäller för psykiatrin. Däremot kan det vara lättare att få tid på en privat mottagning, eftersom köerna ofta är kortare än till den regionala psykiatriska vården.

Se till att psykologen, psykiatrikern eller psykoterapeuten du går till är legitimerad. Det är Socialstyrelsen som godkänner vårdgivare, och att de är legitimerade innebär att du kan lita på att du får god vård av akademiskt utbildad vårdpersonal. Att vara till exempel auktoriserad, certifierad, diplomerad eller ackrediterad är inte samma sak som att ha legitimation. Om du vill kolla upp att din psykolog, psykiatriker eller psykoterapeut är legitimerad kan du kontakta Socialstyrelsen.

Ett annat sätt att undersöka kvaliteten på en mottagning eller psykolog är att kolla omdömen online innan, om det finns. Det kan finnas på mottagningens företagssida på Google, Trustpilot, mottagningens egen hemsida eller hos oss på Vården.se.

Olika problem behöver olika behandling. Har du ett mer avgränsat problem kan mera handfasta behandlingar såsom kognitiv beteendeterapi, KBT, fungera bra medan andra problem kräver andra behandlingar. Diskutera med din mottagning vad som kan passa dig och dina behov.

Hur är en bra psykolog?

Det kan löna sig att lägga ner lite tid på att hitta en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker som du har bra personkemi med, för att du ska känna dig trygg med att berätta om dina besvär. En bra psykolog är en person som lyssnar på dig när du berättar om dina känslor och svårigheter och som inte dömer dig.

Om du inte känner dig nöjd kan du byta

Om du inte känner dig helt nöjd med din psykolog kan det hjälpa att byta. Tveka inte att söka hjälp flera gånger, ibland kan det kännas olika att söka vård vid olika tidpunkter.

Förväntningar på behandlingen

Ibland kan man ha stora förväntningar på behandlingen och vilja se resultat direkt. När det gäller psykisk hälsa finns inga genvägar eller snabba lösningar och det kan ta tid innan du märker av en positiv förändring. När du väl har hittat rätt behandling och behandlare kommer det att gå mot det bättre, men det kan krävas lite tålamod. Därför är det viktigt att du själv verkligen vill ta tag i dina problem och ditt mående, för det kräver en personlig insats oavsett vilken behandling eller behandlare du sist och slutligen väljer.

Mer information om resurser vid psykisk ohälsa

Hitta en mottagning nära dig

Vill du boka tid hos en psykolog, psykoterapeut eller psykiatrisk mottagning? Nedan hittar du mottagningar i hela Sverige, där du kan få hjälp! 


Publicerad: 3 april 2022 kl 11:19
Uppdaterad: 7 juli 2022 kl 15:47

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177 Vårdguiden (Sammanhållen journalföring)

1177 Vårdguiden (Att kontakta en psykolog eller psykoterapeut)

 

Relaterade blogginlägg

Man pratar med en terapeut
Psykoterapi för HBTQ+ – 4 tips för att hitta rätt terapeut

Identifierar du dig som HBTQ+ person och behöver någon att prata med? Se 4 tips på hur du hittar rätt terapeut. Läs mer här!

Kvinna tittar på mobil i soffan.
4 tips från en psykoterapeut – Så når du störst effekt av din terapi online

Psykoterapeuten Eli Björkstam ger dig fyra tips på hur du rustar upp för ett framgångsrikt terapisamtal online. Läs mer här!

Bild på en regnbågsflagga.
Att komma ut – information och stöd för dig som identifierar dig som hbtqi+-person

Att komma ut som hbtqi+-person kan vara svårt, men det finns bra hjälp att få. Här kan du läsa mer om vilket stöd som går att få.

En person som man bara ser underkroppen på står på en gata
Packers och binders kan underlätta för dig med könsdysfori

Packers och binders är hjälpmedel för dig som lider av könsdysfori. Vården.se förklarar vad det är för något och hur du kan använda det!


Hitta en psykolog nära dig redan idag!

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara psykologer på Vården.se.

Fler resurser

Viktiga länkar

Att kontakta en psykolog eller psykoterapeut (1177 Vårdguiden)