Hitta rätt psykolog: så väljer du steg för steg

Copyright © 2026 Vården Online Sverige AB

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara psykologer på Vården.se.
Du hittar oftast rätt psykolog när du matchar kompetens, arbetssätt och kemi.
Kompetens: psykologen ska ha erfarenhet av det du söker för (till exempel ångest, depression eller stress).
Arbetssätt: du ska förstå upplägget (till exempel KBT) och känna att det passar dig.
Kemi: du ska känna dig trygg nog att vara ärlig, även när det känns jobbigt.
Vill du jämföra alternativ direkt? Hitta och jämför psykolog nära dig.
Välj väg utifrån hur du mår just nu.
Om du har tankar på att skada dig själv eller någon annan, eller mår så dåligt att du inte känner dig säker: sök vård akut via psykiatrisk akutmottagning eller ring 112.
Om du behöver hjälp att veta vart du ska vända dig: ring 1177 för rådgivning.
Om du vill ha planerad hjälp: börja ofta via vårdcentral eller boka privat.
När du väljer psykolog: kontrollera att personen är legitimerad psykolog.
Så gör du:
Be psykologen berätta vilken legitimation hen har.
Kontrollera i Socialstyrelsens register (HOSP) om du vill dubbelkolla.
Tips: ord som “certifierad”, “diplomerad” eller “ackrediterad” kan låta tryggt, men betyder inte automatiskt legitimation.
Det blir lättare att välja om du formulerar ett mål i en mening, till exempel:
“Jag vill kunna sova bättre och sluta fastna i oro.”
“Jag vill få hjälp att hantera panikattacker.”
“Jag vill förstå varför jag kraschar av stress och hitta hållbara strategier.”
Fråga sedan psykologen:
“Jobbar du ofta med det här?”
“Hur brukar en behandling se ut för någon i min situation?”
“Hur märker vi att det går åt rätt håll?”
Du behöver inte kunna terapimetoder i förväg. Men du ska få en plan som känns tydlig.
Bra att få svar på:
Hur ofta ses vi och hur länge?
Är det individuellt, grupp eller digitalt?
Får jag hemuppgifter mellan gångerna?
När gör vi en avstämning om det hjälper?
Om du vill ha en tydlig, strukturerad metod kan KBT vara ett alternativ att fråga om.
Det här minskar risken för missförstånd.
Be om:
Pris per besök och ungefärligt antal besök.
Avbokningsregler.
Hur journalföring fungerar och hur du kan få en sammanfattning om du byter.
Det är vanligt att känna sig nervös i början. Men efter några gånger ska du ofta känna minst en av följande saker:
Du förstår bättre vad ni jobbar med.
Du känner dig tryggare med psykologen.
Du har fått något konkret att testa mellan besöken.
Om du inte känner det: säg det högt och be om en justering. Om det fortfarande inte fungerar kan du byta.
Boka tid hos psykolog.
Om du söker samtalsbehandling hos annan yrkesgrupp kan du även jämföra psykoterapeut.
Det här är generell hälsoinformation baserad på granskade medicinska källor. Innehållet ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.
Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.
Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!
Att kontakta en psykolog eller psykoterapeut (1177 Vårdguiden)
Att kontakta en psykolog eller psykoterapeut (1177 Vårdguiden)

Att upptäcka förändringar i kroppen kan väcka oro, och tanken på cancer kan kännas skrämmande. Läs mer om cancer här.

Hyperhidros orsakar överdriven svettning, ofta utan koppling till någon aktivitet.