Hitta vård

Kopparspiral

En kopparspiral är ett bra preventivmedel för dig som vill ha ett bra skydd mot oönskad graviditet utan hormoner. Du behöver inte göra något när spiralen väl är på plats och slipper de biverkningar som preventivmedel med hormoner kan ge. I den här guiden har vi samlat allt du behöver veta om du funderar på att sätta in en kopparspiral. 

Vill du boka tid för kopparspiral redan idag?

Boka insättning av kopparspiral redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta barnmorska

Hitta gynekolog

Sammanfattning

OmKopparspiral är ett preventivmedel som ger bra skydd i fem år.
MetodEn kopparspiral förs in i livmodern där den påverkar miljön så att spermierna inte kan befrukta ägget.
KostnadKopparspiral är ett subventionerat preventivmedel som är gratis, åtminstone tills du fyllt 21 år.
FördelarFördelarna med kopparspiral är att den ger ett högt skydd med få biverkningar. Du behöver inte komma ihåg något för att skydda dig när spiralen väl är insatt.
NackdelarVissa upplever obehag i samband med att spiralen sätts in och den kan ge lite rikligare blödningar än vanligt vid mens.
VårdgivareLäkare och barnmorskor kan sätta in en kopparspiral.

Vad är en kopparspiral?

En kopparspiral är ett preventivmedel som inte innehåller några hormoner och som inte påverkar ägglossningen. Spiralen sätts in i livmodern och påverkar miljön i livmodern och förhindrar på så sätt befruktning. 

Den ser ut som ett litet “T” , är gjord av plast och har en koppartråd som är lindad runt “skaftet”. Två tunna trådar går ut från spiralen, för att det ska vara lättare att ta ut den.

Så fungerar en kopparspiral

En kopparspiral innehåller små mängder kopparjoner som utsöndras kontinuerligt. De påverkar äggens och spermiernas funktion så att du inte kan bli gravid. Den koppar som utsöndras stannar inte i kroppen utan försvinner med blodet vid menstruation. 

En kopparspiral kan sättas in närsomhelst under menscykeln och fungerar även akut efter oskyddat samlag, om den sätts in inom fem dygn. Du ska inte ha en kopparspiral längre än 5 år. Efter den tiden byter du till en ny kopparspiral eller till en annan preventivmetod om du så önskar.

Hur påverkas man av kopparspiral?

En kopparspiral innehåller inte hormoner och ger därför inte fysiska och psykiska symtom på samma sätt som preventivmedel med hormoner kan ge. Du kan däremot blöda mer och få mer mensvärk. 

Varför blöder man mer med kopparspiral?

Man bedömer att det ökade blodflödet vid mens som en kopparspiral ibland kan föra med sig är en naturlig respons från kroppen på det främmande föremålet.

Kan man känna en spiral vid samlag?

Det är mycket sällsynt att din partner känner trådarna som går ut från spiralen, även om du själv ibland kan känna dem med fingrarna. Om du eller din partner skulle känna trådarna och tycka att det känns obehagligt, kan du kontakta en gynekolog.

Så går det till att sätta in en kopparspiral

Metod 

Kopparspiralen sätts in med hjälp av ett inmatningsrör av en läkare eller barnmorska medan du sitter i en gynekologstol. Slidan kan behöva vidgas med ett särskilt instrument i samband med att kopparspiralen förs in. Det kan kännas obehagligt under den korta tid det tar, men det är också vanligt att inte uppleva några nämnvärda besvär när kopparspiralen sätts in.

Innan insättning av kopparspiral

Det är en bra idé att boka in ett rådgivningssamtal innan du bestämmer dig för vilken preventivmetod du ska använda. Att sätta in en kopparspiral är ett förhållandevis enkelt ingrepp, men ibland rekommenderar man att ta smärtstillande tabletter innan ingreppet, om du oroar dig för att det ska göra ont. På en del mottagningar erbjuds lokalbedövning.

Efter insättning av kopparspiral

Det är vanligt att få mensvärksliknande smärta under de första dagarna efter insättningen av en kopparspiral. Du kan också få flytningar med inslag av blod under de närmsta veckorna efter insättningen av kopparspiralen. Om du fortsätter ha ont, eller om blödningarna inte går över, bör du kontakta en gynekolog. 

Vad kostar kopparspiral?

Vad det är för pris på kopparspiral beror på hur gammal du är och var du bor. Räkna med att det är gratis fram tills du fyllt 21 år, ibland längre än så. Även om själva spiralen är gratis så kan vissa regioner ta ut en avgift för själva besöket.

Kopparspiral fördelar

  • Kopparspiral ger ett bra skydd mot oönskad graviditet.
  • Kopparspiral skyddar länge utan att du behöver tänka på den.
  • Kopparspiral har färre biverkningar än hormonbehandlingar.

Kopparspiral nackdelar

  • Kopparspiral kan ge rikligare blödningar.
  • Vissa upplever ett visst obehag i samband med att spiralen sätt in.

Att ta ut kopparspiral ger inte heller biverkningar men kan ge blödningar och kännas obehagligt på samma sätt som vid insättningen av spiralen.

Vem kan hjälpa dig att sätta in en p-stav?


Publicerad: 28 juni 2022 kl 15:28
Uppdaterad: 10 november 2022 kl 16:03

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177

UMO

RFSU

Healthline.com

Relaterade blogginlägg

Två par fötter i sängen.
Könssjukdomarna ökar – ligg säkert i sommar

Hur har man säkert sommarsex? Vården.se har sammanställt information om vad du bör tänka på i sommar för att skydda dig mot könssjukdomar.

Kvinna ligger utomhus på marken, med benen uppdragna mot magen.
3 enkla knipövningar – så gör man!

Vad är knipövningar och hur gör man? Vården.se listar 3 knipövningar du kan göra för att träna din bäckenbotten!

En hand som håller upp ett preventivmedel
Manligt preventivmedel – vad finns och vad kommer?

Vad finns det för manligt preventivmedel idag och vad kommer ut på marknaden inom en snar framtid? Läs mer här!

4 tips mot mensvärk

Mensvärk drabbar de allra flesta som menstruerar. Vi listar våra bästa tips på hur du lindrar mensvärken när den är som värst.


Vill du boka tid för kopparspiral redan idag?

Boka insättning av kopparspiral redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta barnmorska

Hitta gynekolog

Snabba fakta

Om kopparspiral

  • Kopparspiral är en säker och praktisk preventivmetod med få biverkningar.
  • Kopparspiralen utsöndrar kopparjoner men inga hormoner.
  • En relativt vanlig biverkning är ökad blödning vid mens.

Viktiga länkar

Preventivmedel (Vården.se)