PMS kan ge både kroppsliga och psykiska besvär före mens. För många går det att leva med, även om det känns tungt vissa dagar.
PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) brukar slå hårdare mot måendet. Du kan känna att du blir en annan person en period varje månad. Ofta handlar det mer om starka känslor och att du får svårt att fungera i jobb, studier eller relationer.
Vill du läsa mer om själva tillståndet och vanliga besvär? Då passar vår fördjupning om PMS.
Du behöver inte sätta en diagnos själv. Men du kan komma långt genom att se mönstret tydligt.
Kommer besvären tydligt före mens och lättar när mensen börjar eller strax efter?
Tappar du funktion (orkar inte jobba, isolerar dig, hamnar i konflikter) under de här dagarna?
Känns det som att måendet blir oproportionerligt starkt jämfört med vad som händer runt dig?
Har du flera olika besvär samtidigt, inte bara ett (till exempel både irritation, nedstämdhet och sömnproblem)?
Om du känner igen dig i att besvären återkommer cykliskt och påverkar livet mycket, kan det vara läge att ta hjälp.
En symtomdagbok gör det lättare att få rätt hjälp. Den hjälper också vården att skilja PMS/PMDS från annat som kan ge liknande besvär, som till exempel depression eller sköldkörtelproblem.
Gör så här:
Välj en app eller ett enkelt dokument i mobilen.
Skatta ditt mående varje dag (0–10) för humör, oro/ångest, irritation och energi.
Skriv kort om sömn, stress och om du får mensvärk eller huvudvärk.
Markera första mensdagen tydligt.
Fortsätt i minst två menscykler.
Ta med dagboken när du söker vård. Den blir ofta din bästa “karta”.
Sök hjälp om du märker att besvären påverkar din vardag. Det kan handla om att du börjar undvika människor, får svårt att sköta jobbet, eller att relationer tar stryk varje månad.
Du kan börja här:
vårdcentral om du vill ta första steget och få en bred bedömning.
gynekolog om du vill prata mer om menscykel, hormoner och preventivmedel.
Du kan också boka en tid direkt och se mottagningar nära dig via hitta vård för PMS.
Sök vård akut om du får självmordstankar, känner att du riskerar att skada dig själv, eller om ångesten blir överväldigande.
Det finns några tankefällor som gör att många drar sig för att söka hjälp.
“Det är bara mens, jag ska stå ut.”
“Alla har PMS, så det här är normalt.”
“Om jag bara skärper mig blir det bättre.”
“Vården kan ändå inte göra något.”
Om besvären begränsar ditt liv, räcker det som skäl för att ta kontakt. Du behöver inte bevisa att du mår “tillräckligt dåligt”.
När måendet svänger kan det bli missförstånd. Du kan minska konflikter genom att prata när du mår bättre, inte mitt i den tuffaste perioden.
Testa det här upplägget:
Berätta att besvären är cykliska och ungefär när de brukar komma.
Säg vilka situationer som blir svårast (till exempel kritik, stressiga sociala saker, sömnbrist).
Kom överens om en enkel plan: mer återhämtning, färre diskussioner om stora beslut, och tydliga pauser vid bråk.
Be om stöd som känns konkret, som att få hjälp med mat, barn eller att skala bort krav.
Om du ofta får stark oro eller nedstämdhet kan du också läsa mer om ångest som ett närliggande tema, särskilt om känslorna blir svåra att hantera.
Det finns behandlingar och stöd som kan hjälpa, och vården brukar anpassa efter hur dina besvär ser ut. Ofta börjar man med att:
gå igenom din symtomdagbok
utesluta andra orsaker till att du mår dåligt
prata om stress, sömn och livssituation
diskutera olika behandlingsalternativ om besvären är tydliga och återkommande
Om du vill ha samtalsstöd kan du också hitta hjälp via psykolog, till exempel för strategier kring känsloreglering, stress och relationer.
Din symtomdagbok (minst 2 cykler).
Datum för senaste mens och ungefärlig cykellängd.
Preventivmedel du använder eller har testat tidigare.
Läkemedel och kosttillskott du tar.
Tidigare psykisk ohälsa (om det finns) och hur den sett ut över tid.
Dina viktigaste mål: “Jag vill kunna jobba”, “Jag vill slippa bråka”, “Jag vill känna igen mig själv”.
Det gör besöket mer träffsäkert och sparar tid.
Det här är generell hälsoinformation baserad på granskade medicinska källor. Innehållet ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.