När ska du söka vård för förlossningsskador efter förlossning?
Efter en förlossning kan underlivet kännas annorlunda ett tag. Här får du hjälp att avgöra när du kan avvakta, när du ska boka bedömning och vilka tecken som alltid ska tas på allvar.

Copyright © 2026 Vården Online Sverige AB

Efter en vaginal förlossning kan underlivet kännas ömt, svullet och “annorlunda”. Det brukar minska i takt med att kroppen läker. Samtidigt vill du inte gå för länge med besvär som faktiskt går att behandla.
Vill du läsa mer om själva tillståndet och vanliga typer av skador? Läs vår fördjupning om förlossningsskador.
Du har rätt att fånga upp besvär tidigt. Därför spelar eftervårdsbesöket stor roll. Där kan du prata om hur du mår, hur eventuella bristningar har läkt och hur bäckenbotten (musklerna som stöttar urinblåsa, livmoder och tarm) fungerar.
Ta med en kort lista med det du vill hinna med. Det kan vara lätt att glömma i stunden.
Skriv ned när besvären började och vad som triggar dem.
Notera om du får läckage vid hosta, skratt eller träning.
Skriv upp om du känner tyngd, buktning eller skav.
Fundera på hur sex och närhet fungerar just nu, om du vill ta upp det.
Om du känner att du inte får gehör, eller om besvären påverkar din vardag, kan du boka en ny bedömning.
Du behöver inte “stå ut” bara för att du nyligen har fött barn. Boka en bedömning om du känner igen dig i något av det här:
Du läcker urin eller avföring och det inte tydligt går åt rätt håll.
Du har svårt att tömma tarm eller blåsa, eller behöver krysta mycket.
Du känner tyngd, buktning eller att “något är på väg ned” i slidan.
Du får smärta i underlivet som gör det svårt att sitta, gå eller vara aktiv.
Du får ont vid samlag eller undviker sex på grund av obehag.
Du har domningskänsla, nedsatt känsel eller en tydlig “vidhetskänsla” som stör dig.
Du oroar dig för att något inte stämmer, även om du har svårt att sätta ord på det.
Ett bra första steg brukar vara vårdcentral eller barnmorskemottagning. Vid behov kan du få remiss vidare, till exempel till gynekolog eller bäckenbotteninriktad fysioterapeut.
Vissa tecken kan tyda på infektion (att bakterier har orsakat en inflammation (svullnad och värme i kroppen) i såret) eller att läkningen inte går som den ska. Sök vård samma dag om du får:
Tilltagande smärta i sårområdet, särskilt om den plötsligt blir värre.
Illaluktande flytning eller vätska från såret.
Rodnad, tydlig svullnad eller värme runt stygnen.
Feber eller frossa tillsammans med sårsmärta.
Blödning som ökar igen efter att ha minskat.
Sök vård akut om du får kraftig blödning, svår smärta som du inte står ut med, andnöd, bröstsmärta eller om du plötsligt blir svag eller svimfärdig.
Många väntar för länge, för att det känns privat eller skamligt. Du hjälper vården att hjälpa dig när du beskriver konkret.
Testa att formulera dig så här:
“Det här påverkar min vardag på jobbet/hemma.”
“Jag undviker promenader/träning för att jag är rädd att läcka.”
“Jag behöver planera toalettbesök och det stressar mig.”
“Jag har ont vid sex och det påverkar min relation.”
“Jag känner en tyngd som blir värre framåt kvällen.”
Du kan också be om att få en tydlig plan: vad ni tror att besvären beror på, vad nästa steg blir och när du ska höra av dig igen.
Du kan få hjälp på flera nivåer, beroende på hur du mår och vilka besvär du har.
Börja med barnmorskemottagning eller vårdcentral om du behöver en första bedömning.
Boka tid hos gynekolog om du har tydliga underlivsbesvär, smärta, tyngdkänsla eller misstanke om felläkning.
Fråga efter fysioterapeut med inriktning kvinnohälsa om du behöver stöd med bäckenbotten och återgång till aktivitet. Du kan också läsa mer om urininkontinens om läckage är ditt huvudproblem.
Om du har långvariga besvär eller mer komplexa symtom kan du behöva en specialistmottagning via remiss.
Vill du snabbt hitta rätt vård nära dig? Du kan boka tid via hitta gynekolog eller börja med läkarbesök på vårdcentral.
Du ska inte självdiagnostisera, men du kan ofta minska obehag och stötta läkningen.
Vila i sidoläge när du kan, särskilt om du känner tyngd.
Håll sårområdet rent med ljummet vatten och byt binda ofta.
Rör dig lugnt och ofta, hellre korta stunder än “allt eller inget”.
Testa mjuka knip (bäckenbottenträning) om det känns okej, och sluta om det gör ont.
Undvik att pressa vid toalettbesök; prata med vården om du blir förstoppad.
Be om hjälp hemma så du får återhämtning på riktigt.
Om du får mer ont, börjar lukta illa från såret eller får feber: sök vård samma dag.
Det är vanligt att känna oro, särskilt om du har haft en bristning eller lång läkning. Du kan ta upp det på eftervårdsbesöket, eller boka en separat tid. Du kan få hjälp både med smärta och med hur du kommer tillbaka i trygg takt.
Om du vill prata om sex, lust och smärta med någon som är van vid frågorna kan en sexolog vara ett bra stöd, ofta i samarbete med gynekolog eller fysioterapeut.
Det här är generell hälsoinformation baserad på granskade medicinska källor. Innehållet ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.
1177 – Bristningar vid förlossning — Gradering av bristningar (grad 2–4), sfinkterskada, levatorskada och riskfaktorer
Socialstyrelsen – Erbjud gynekologisk undersökning vid eftervårdsbesöket — Tidsfönster för eftervårdsbesök (6–16 veckor) och fokus på bäckenbottenfunktion och läkning
NHS – Episiotomy and perineal tears — Tecken på infektion efter bristning/klipp och ungefärlig läkningstid för stygn

Att upptäcka förändringar i kroppen kan väcka oro, och tanken på cancer kan kännas skrämmande. Läs mer om cancer här.