Så skyddar du ditt barn från UV-strålar – 3 saker att tänka på

Så skyddar du ditt barn från UV-strålar – 3 saker att tänka på

2023-06-28 | Allmän hälsa, Nytt på Vården.se

Solbrännan inträffar inte bara på utlandsresan, du kan även bränna dig i Sverige när solen är framme. Bränner du dig ökar risken för bland annat hudcancer och soleksem – detsamma gäller för dina barn. Vården.se rekommenderar därför vad för solskydd ditt barn bör ha!

Barn som leker på en sandstrand

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

Det finns bra saker med att vara ute i solen, till exempel att solljuset ger din kropp D-vitamin samt “sömnhormonet” melatonin – däremot är det aldrig hälsosamt att bränna sig! Se därför till att alltid skydda dig själv och speciellt ditt barn för solens UV-strålar.

Tips på solskydd för dina barn

Här är några tips på vad du som förälder kan göra för att dina barn ska skyddas mot solens UV-strålar.

Det är viktigt att använda olika skyddsåtgärder för barnen som exempelvis:

  1. Kläder.
  2. Solhatt.
  3. Solskyddsmedel med hög skyddsfaktor. 

En UV-dräkt skyddar mot solens skadliga strålar. Köp här för endast 349 kr!

Solkräm bör endast användas som ett komplement till klädseln där det inte täcker huden fullt ut. Det är därför viktigt att undvika att enbart använda solkräm som solskydd. Solkräm som skyddar mot vatten ska väljas, särskilt anpassad för barn och med minst SPF 30 (helst solskyddsfaktor 50).

Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen när man applicerar solkräm för bästa skydd, till exempel bör det stå att solskyddsmedlet bör appliceras generöst och regelbundet samt på all hud som är exponerad för solen, inklusive ansikte, nacke och öron.

Denna solkräm med SPF 50 är extra vattenresistens och är speciellt anpassad för barn. Köp här för endast 149 kr!

Obs, Barn under 1 år bör undvikas att vara i direkt solljus eftersom deras hud är extra känslig och fortfarande håller på att utvecklas. Solkräm ska därmed inte behövas.

Undvik att vara ute i solen mitt på dagen

Det är bra att undvika solen mitt på dagen och att försöka hålla barnen i skuggan så mycket som möjligt. Det är särskilt viktigt för spädbarn vars hud är extra känslig och inte har utvecklat tillräckligt med pigment för att skydda sig mot UV-strålningen.

Barn i alla åldrar bör undvika att vistas i direkt solljus under en längre tid mitt på dagen när solen är som mest intensiv, vilket är mellan 11 och 15 på sommaren. UV-strålningen vid stranden är vanligtvis högre än i stadsmiljöer, så det är extra viktigt att se till att barnen håller sig i skuggan så mycket som möjligt. 

Om det finns planer att spendera mycket tid i vattnet eller på stranden så finns det en risk att solskyddskrämen kommer att nötas bort, och därför är det viktigt att smörja in barnen med hög solskyddsfaktor regelbundet. Att välja lekplatser som ligger i skuggan är också att föredra.

Källor:

stralsakerhetsmyndigheten.se

1177.se


Publicerad: 28 juni 2023 kl 14:41
Uppdaterad: 28 juni 2023 kl 14:41

Författare:

Skriv kommentar