Feber
En person håller en febertermometer i händerna.

Feber

Feber är inte en sjukdom i sig men ett tecken på att något inte är som det ska, och att immunförsvaret har reagerat på det.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med feber på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vad är feber?

Feber är förhöjd kroppstemperatur. Läs mer.

Vad är feber?

Feber är en höjning av kroppstemperaturen som är del av kroppens eget försvar mot virus- och bakterieinfektioner och andra sjukdomstillstånd. När du har feber så är det oftast ett tecken på att ditt immunsystem fungerar som det ska och att det är i färd med att bekämpa det som gjort dig sjuk.

De mest tillförlitliga sätten att mäta feber på är att mäta i örat med en örontermometer eller att ta tempen med en termometer avsedd för ändtarmen.

När har man feber?

Hur får man då feber? Man kan ha feber utan andra symtom men ofta är feber något du får samtidigt med till exempel influensa, en inflammation eller en rejäl förkylning. Du kan också få feber efter en vaccination.

Vid mens och graviditet kan du få förhöjd kroppstemperatur utan att det är ett tecken på sjukdom. Du kan även få förhöjd kroppstemperatur i samband med hårdare träning eller när det är mycket varmt ute.

Vad räknas som feber?

Man skiljer ofta på feber och förhöjd kroppstemperatur. 37,6–37,9 grader räknas som förhöjd kroppstemperatur och feber har du vid en kroppstemperatur på 38 grader eller mer. Allt över 39 grader brukar anses som hög feber. Olika personer kan dock ha olika kroppstemperatur när de inte är sjuka. Vet du att du vanligtvis har en högre eller lägre kroppstemperatur än normalt kan du behöva ta hänsyn till det. Inte minst äldre personer brukar ha en lägre kroppstemperatur och de kan alltså ha feber även innan termometern visar 38 grader.

Hur länge har man feber?

Feber brukar oftast gå över efter ett par dagar, men det beror på hur lång tid det tar innan immunförsvaret har bekämpat orsaken till febern.

Hur hög feber kan man ha?

Allt över 39 graders feber räknas som hög feber. Temperaturer på över 41 grader är ganska ovanligt och på den nivån kan feber vara farligt i sig. De högsta temperaturerna som uppmätts har berott på värmeslag som kan vara ett livshotande tillstånd.

Smittar feber?

Feber smittar inte men tillståndet som orsakat feber kan göra det.

Symtom på feber

Eftersom det är enkelt att kontrollera temperaturen råder det sällan några tvivel om ifall du har feber eller inte. Om du inte har en termometer till hands kan följande symtom indikera feber:

  • hudens känns varmare än vanligt
  • frossa eller rysningar som beror på muskelsammandragningar
  • svettning, inte minst när febern går ner
  • yrsel och svaghetskänsla
  • ögonen är blanka.

Du kan få frossa utan feber på grund av att du fryser. Yrsel, svaghetskänsla och svettningar kan också ha andra förklaringar.

Orsak till feber

Kroppstemperaturen regleras i hypotalamus i hjärnan och högre temperaturer skapar en miljö där virus och bakterier inte trivs. Vid feber ökar också antalet vita blodkroppar vilket effektiviserar kroppens eget försvar. Feber är alltså ofta en respons på att du är eller håller på att bli sjuk.

Egenvård vid feber

Det finns flera saker du kan göra själv när du har feber och upplever obehag eller är orolig för att febern är påfrestande för kroppen.

  • Mät temperaturen så att du har koll på hur hög feber du har.
  • Se till så att du får i dig mycket vätska.
  • Undvik fysisk ansträngning och vila mycket.
  • Reglera temperaturen så att du varken fryser eller är för varm.
  • Använd febernedsättande läkemedel som är receptfritt.

Det finns flera receptfria läkemedel som hjälper mot feber och ofta även mot värk eller inflammation. Fråga gärna på apoteket om du är osäker på vilket du ska välja.

Behandling vid feber

Det faktum att feber är en viktig del av immunförsvaret innebär att man inte ska behandla feber med febernedsättande läkemedel i onödan. Temperaturökningen gör sitt jobb, men du ska också väga det mot hur febern får dig att må. Kan du inte sova på grund av feber kan det gynna immunförsvaret att du sänker temperaturen, först och främst med ett receptfritt läkemedel.

När det gäller feber hos barn ska du inte behandla den om barnet mår bra i övrigt och den inte är väldigt hög. Om du får hög feber när du är gravid under första trimestern bör du ta febernedsättande eftersom fostret kan påverkas av den förhöjda kroppstemperaturen.

När febern är så hög att den kan vara skadlig i sig använder man förutom läkemedel även nedkylning av kroppen. Men vi talar då om ganska extrema fall och det ska göras på sjukhus och inte hemma. Det är inte helt fastlagt hur effektiv den metoden är.

När ska man söka vård för feber?

Efter tre dagars feber bör du ta kontakt med vården om du även mår dåligt på grund av andra symtom. Samma sak gäller om du har feber som kommer och går, om du får feber efter ett kirurgiskt ingrepp eller har över 40 graders feber. Har du feber och upplever stelhet i nacken ska du också söka hjälp direkt. Samma sak gäller om en bebis under sex månader får feber eller om ett barn drabbas av krampanfall i samband med feber.

Diagnos vid feber

För att ta reda på om du har feber kan du använda dig av en termometer som du antingen stoppar i örat, under tungan eller i rumpan. Termometern läser av din kroppstemperatur, och har du över 38 grader i kroppstemperatur klassas det som feber.

Vem kan hjälpa dig vid feber?

Kan feber behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge en remiss eller skriva ut recept på läkemedel och ge dig råd kring vad du böra om du fått feber.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!