Koloskopi
En läkare i sjukhuskläder

Koloskopi

Koloskopi är en undersökning av insidan av tjocktarmen som utförs med en mjuk slang som förs in genom ändtarmsöppningen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder koloskopi där det passar dig.

Boka tid för koloskopi

Heden Clinic
Konsultation inför koloskopi
Vasastaden, Göteborg
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför koloskopi
Saltsjö-boo
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför koloskopi
Saltsjö-boo
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför koloskopi
Saltsjö-boo
Heden Clinic
Konsultation inför koloskopi
Vasastaden, Göteborg
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför koloskopi
Saltsjö-boo

Snabba fakta om Koloskopi

Pris

150 till 300 kronor. Privat upp till 15 000 kronor.

Viktiga länkar
Om koloskopi

Koloskopi är en undersökning av tjocktarmen som visar om något är fel, så att rätt behandling kan sättas in om det behövs. Läs mer.

Om koloskopi

Koloskopi är en undersökning av tjocktarmens insida. Den kan göras om du har haft magsmärta eller blod i avföringen, för att se om du har något sår, en inflammation, magsjukdom eller cancer i tjocktarmen. Du får veta resultatet på en gång. Om det tas ett prov från slemhinnan tar det upp till fem veckor innan du får svar.

Hur ont gör koloskopi?

Det är väldigt individuellt hur ont en koloskopiundersökning gör. En koloskopiundersökning kan upplevas som obehaglig. Det kan göra ont precis när instrumentet förs in genom ändtarmsöppningen. Om du har en väldigt slingrig tarm kan du även känna obehag när instrumentet når en kurva i tarmen. Det kan kännas spänt i magen både under undersökningen och upp till en timme eller två efteråt. Det är vanligt att känna sig uppblåst under och efter undersökningen eftersom luft kommer blåsas in i din tarm.

Om ett prov tas från tarmslemhinnan känner du ingenting och det gör inte ont. Du får en salva som bedövar ändtarmsöppningen. Vid behov kan du få smärtstillande innan undersökningen. Det ges via en venkateter i armen och verkar snabbt. Säg till din läkare i förväg om du inte tål bedövningsmedel eller smärtstillande.

Kan man få bli sövd under koloskopi?

Du kan bli sövd under koloskopi men på vissa ställen sker det endast i undantagsfall. Detta eftersom det försvårar undersökningen eftersom du kan behöva lägga dig på rygg eller flytta dig från vänster till höger sida för att det ska bli lättare för koloskopet att komma åt. Fråga vad som gäller på den vårdcentral, mottagning eller sjukhus där du ska undersökas.

Vad är det för skillnad mellan endoskopi och koloskopi?

Endoskopi är ett sorts samlingsnamn för olika titthålsundersökningar som utförs med hjälp av ett endoskop. Det kan göras för att undersöka flera olika delar av kroppen, inte bara tarmen. Man går in med endoskopet via munnen eller ändtarmen. Vid koloskopi förs koloskopet in genom ändtarmen för att undersöka tjocktarmen. Rektoskopi är en undersökning där man tittar 15–25 cm in i ändtarmen. Den undersökningen är inte lika komplex som en koloskopi.

Så går koloskopi till

Metod

När du gör en koloskopiundersökning ligger du på sidan på en brits, vanligtvis på vänster sida. Undersökningen görs genom att en mjuk slang med kamera längst fram förs in i ändtarmsöppningen. Slangen förs sedan vidare in i tjocktarmen. Under undersökningens gång kan både du och läkaren se hur det ser ut på en tv-skärm. Du kan ställa frågor till läkaren under tiden om du vill. Mindre polyper kan tas bort under undersökningen. Själva undersökningen tar vanligtvis 30–60 minuter. Räkna med att du kan behöva vara på mottagningen i upp till två timmar.

Hur förbereder man sig för koloskopi?

För att undersökningen ska gå så bra som möjligt är det viktigt att du följer dessa punkter:

  • Tre dagar upp till en vecka fram till undersökningen måste du undvika fibrer, som grovt bröd och grönsaker. Ät inte grönsaker och frukt med skal eller kärnor i, som till exempel majs eller vindruvor eftersom det kan ligga kvar i magen länge. Ät kost som är snäll mot magen och som går lätt att bryta ner.
  • Om du tar järntabletter behöver du göra ett uppehåll med dem en vecka före undersökningen. Det kan även gälla andra läkemedel. Mottagningen där du kommer att utföra undersökningen kommer att ge dig den information du behöver.
  • Du kommer få ett laxerande medel att ta dagen innan eller samma dag som undersökningen. Det är viktigt att du följer instruktionerna. Det laxerande medlet ger dig diarré. Detta för att tarmen ska vara tom vid undersökningen.

Du kommer få information i god tid innan besöket med en lista över vad du kan äta och vad du behöver undvika dagarna innan koloskopin.

Om du har diabetes och tar insulin, tar blodförtunnande läkemedel eller har problem med hjärtklaffarna bör du meddela mottagningen det. Du kan behöva ändra doseringen på din medicin innan koloskopin.

Efter koloskopi

Du kan få magknip, känna dig uppblåst och fisa ett par timmar efter en koloskopi. Du kan äta som vanligt efter undersökningen. Om du fått lugnande eller smärtstillande medicin under undersökningen kan det vara så att du inte kan köra bil eller göra uppmärksamhetskrävande uppgifter efteråt.

Vad kostar koloskopi?

Priset för koloskopi skiljer sig åt beroende på om du gör det på en vårdcentral eller i privat regi. Har du en remiss kostar det vanligtvis 150 kronor och utan remiss 300 kronor. Gör du det privat kan det kosta uppemot 15 000 kronor.

Fördelar med koloskopi

  • Vid en koloskopi kan sår, inflammationer och tumörer upptäckas.
  • Mindre polyper kan tas bort.
  • Vävnadsprov kan tas. Det gör inte ont.
  • Du kan se samma sak som läkaren ser under undersökningen.
  • Du får veta resultatet direkt (med undantag för om slemhinneprov tas).

Nackdelar med koloskopi

  • Magen kan kännas spänd och det kan kännas obehagligt under undersökningen.
  • Du kan fisa och känna dig uppblåst i upp till två timmar efteråt.
  • Du kan inte köra bil efteråt om du fått smärtstillande eller lugnande under undersökningen.

Vem kan hjälpa dig med koloskopi?

Kan koloskopi utföras av nätläkare?

Eftersom koloskopi är en fysisk undersökning som behöver göras på plats kan den inte utföras av nätläkare. Däremot kan en läkare online remittera dig vidare vid behov.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!