Narkolepsi
Person som har somnat på en hög med böcker

Narkolepsi

Narkolepsi är en ovanlig neurologisk sjukdom som påverkar de system som reglerar sömn och vakenhet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med narkolepsi på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Narkolepsi

Om narkolepsi
  • Narkolepsi innebär att du blir mycket trött och riskerar att somna mitt på dagen.
  • Nattsömnen är ofta störd vid narkolepsi.
  • Det finns inget botemedel mot narkolepsi men du kan få läkemedel som hjälper dig att sova normalt.
Vad är narkolepsi?

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som påverkar kroppens system för att reglera hur trött och vaken du känner dig. Läs mer.

Vad är narkolepsi?

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som bland annat kan göra att du blir mycket sömnig på dagarna. Färre än 50 personer av 100 000 drabbas, så det är en ovanlig sjukdom. Omkring 5 000 svenskar lever idag med narkolepsi. Sjukdomen bryter ofta ut i tonåren.

Narkolepsi beror på att du saknar eller inte har tillräckligt av en substans som krävs för att hjärnan ska kunna reglera vakenhet och sömn. Sjukdomen klassas ofta som autoimmun. Det betyder att det är ditt eget immunförsvar som orsakar den.

Olika typer av narkolepsi

Man talar om narkolepsi typ 1 och narkolepsi typ 2. Det är narkolepsi typ 1 som är den autoimmuna sjukdom som angriper celler som producerar sömnreglerande hormon. Narkolepsi typ 2 ger inte lika kraftiga symtom och kan vara svårare att upptäcka. Orsakerna bakom narkolepsi typ 2 är inte lika kartlagda.

Symtom på narkolepsi

Narkolepsi kan ge flera olika symtom. Här är de vanligaste:

  • du blir så sömnig på dagen att det är mycket svårt eller omöjligt att inte somna
  • du kan somna mitt i en aktivitet
  • du drabbas av kataplexi, som är ett tillstånd där vissa muskler plötsligt försvagas
  • stillsamma och repetitiva uppgifter gör dig mer sömnig än när du är fysiskt aktiv
  • på nätterna sover du oroligt och vaknar ofta fler gånger
  • ditt minne och din koncentrationsförmåga har försämrats
  • du har oftare mardrömmar än vad som är normalt
  • du känner dig deprimerad eller nedstämd
  • en mycket kort sömnpaus på dagen kan göra att du känner dig utvilad
  • du har hallucinationer i samband med att du vaknar eller somnar
  • du drabbas av sömnparalys, tillfällig förlamning och oförmåga att prata när du vaknar och somnar
  • du ökar i vikt.

Hur får man narkolepsi?

Bristen på det ämne som hjärnan behöver för att kontrollera sömnen kan uppstå om ditt immunförsvar har förändrats och om det, på grund av det, uppstått en skada på det område i hjärnan som kallas hypothalamus. De flesta som har narkolepsi har vad som benämns som proteiner av HLA-typ i sitt immunsystem.

Narkolepsi räknas inte som en ärftlig sjukdom, även om risken att insjukna är förhöjd om nära släktingar har narkolepsi. Det krävs en utlösande faktor för att du ska få narkolepsi. Andra sjukdomar, som influensa och streptokocker anses kunna leda till narkolepsi.

Hur många fick narkolepsi av vaccin?

En vanlig uppfattning är att många fick narkolepsi på grund av svininfluensa. Det var det vaccin (Pandemix) som många fick mot sjukdomen som orsakade detta. Antalet fall i Sverige ökade i samband med vaccinationerna. Omkring 400–500 personer drabbades av narkolepsi 2009–2010 när 5,3 miljoner svenskar vaccinerades. Risken att drabbas av narkolepsi var alltså 6,6 gånger högre bland vaccinerade.

Kan man ha körkort med narkolepsi?

Om du har diagnosen narkolepsi kan du inte få taxikörkort eller körkort för tung lastbil. Däremot kan du ta ett vanligt körkort. Det är viktigt att man optimerat din medicinering och att du själv gör vad du kan för att minska risken för att du ska falla i sömn under bilkörning.

Egenvård vid narkolepsi

Det kan hjälpa att ha rutiner som gör att du kan sova på samma tid varje dag. Det är också bra att skapa förutsättningar för att du ska kunna ta en eller ett par korta sovstunder på dagen. Det minskar risken för att du ska somna mitt i en aktivitet lika ofta. En sömnpaus på bara 10 minuter kan ofta vara tillräckligt. Att äta bra och se till att få dagsljus samt motion kan också ha en positiv effekt på din sömn. Det är extra viktigt för den som har narkolepsi.

 

Behandling vid narkolepsi

Narkolepsi kan idag inte botas helt och hållet men det finns läkemedel som gör att du sover bättre på nätterna och har ökad grad av vakenhet på dagen. Du kan behöva ta flera olika läkemedel på daglig basis för att få önskad effekt. Det finns flera olika alternativ när det gäller narkolepsimedicin och det handlar om att prova sig fram för att se vad som fungerar för dig.

 

Diagnos vid narkolepsi

Narkolepsi kan påverka vardagen i hög grad och du bör söka vård om du har symtom som kan tyda på att du har sjukdomen. Det kan krävas att man gör en utredning som bygger på bland annat biokemisk diagnostik, din sjukdomshistoria och upplevelse av symtomen för att man ska kunna fastställa att det är narkolepsi du lider av. Utredningen kan påbörjas efter att du pratat om dina problem på vårdcentralen.

Narkolepsi kan förväxlas med andra sömnrelaterade sjukdomar och besvär. Det är ytterligare en anledning att gå till botten med problematiken så att du får en diagnos.

Vem kan hjälpa dig vid narkolepsi?

Kan narkolepsi behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan göra en bedömning av om dina symtom tyder på att du har narkolepsi men kan inte ställa en diagnos.

Publicerad:
29 januari 2023 kl 22:50
Uppdaterad:
31 mars 2023 kl 15:28
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!