Gilberts syndrom
En läkare med armarna i kors över bröstet.

Gilberts syndrom

Gilberts syndrom är ingen sjukdom, utan ett ärftligt tillstånd då du har något förhöjda bilirubinnivåer i blodet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med gilberts syndrom på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Gilberts syndrom

Om Gilberts syndrom
  • Gilberts syndrom är ett ärftligt, godartat tillstånd som innebär att mängden bilirubin – ett gallfärgämne – i blodet är något högre än normalt.
  • Tillståndet räknas inte som en sjukdom eftersom det sällan ger symtom, och inte heller innebär någon ökad dödlighet eller risk för andra sjukdomar.
  • Hos de flesta med Gilberts syndrom är bilirubinnivån bara något förhöjd och ger inga andra symtom.
Viktiga länkar

Läs mer om gulsot (Vården.se)

Var är Gilberts syndrom?

Gilberts syndrom är ett ofarligt och ärftligt tillstånd som innebär att dina bilirubinnivåer i blodet är högre än normalt. Läs mer.

Var är Gilberts syndrom?

Gilberts syndrom är ett ärftligt tillstånd som innebär att mängden gallfärgämne i blodet – bilirubin – är hög i jämförelse med det normala. Bilirubin finns naturligt i blodet och är en gul substans som bildas vid nedbrytning av gamla, röda blodkroppar. Det är denna substans som ligger bakom tillståndet gulsot, som kan orsakas av allt från levercancer till hepatit och gallsten. Vid Gilberts syndrom löper du alltså större risk att få gulsot eftersom du har mer
bilirubin i blodet än normalt, men gulsot som orsakas av Gilberts syndrom är inte farligt.

Här på Vården.se kan du läsa mer om gulsot.

Hur vanligt är Gilberts syndrom?

Gilberts syndrom förekommer hos ungefär 2–5 % av världens befolkning.

Symtom vid Gilberts syndrom

Oftast är bilirubinnivåerna hos personer med Gilberts syndrom bara lätt förhöjda, och ger ingen synlig gulsot. Det finns dock vissa utlösande faktorer som kan göra att ögonvitorna och huden blir svagt gula:

  • stress
  • menstruation
  • fasta
  • kirurgiska ingrepp
  • kraftig, fysisk aktivitet
  • sömnbesvär
  • infektion med feber.

Vid sådana tillfällen brukar gulsoten gradvis försvinna under några dagar efter att den utlösande orsaken är över.

Orsak till Gilberts syndrom

Gilberts syndrom är ett tillstånd som nedärvs i ett så kallat recessivt mönster. Det betyder att du måste ärva förändringen i arvsmassan – eller mutationen som det också kallas – från båda dina föräldrar. Mutationen innebär att ett särskilt hjälpämne (enzym) för kroppens kemiska processer inte kan arbeta med optimal effektivitet, vilket gör att bilirubinhalten i blodet stiger.

Det bildas nytt bilirubin i kroppen varje dag när kroppen bryter ner gamla, röda blodkroppar. Substansen transporteras då till levern där det med hjälp av enzymet glukuronyltransferas, omvandlas till vattenlöslig form, för att sedan utsöndras i gallan och ta sig vidare ut i tarmen. När enzymet inte kan arbeta med optimal effektivitet går processen långsammare och orsakar ansamling av bilirubin i blodet.

Egenvård vid Gilberts syndrom

Gilberts syndrom är ett livslångt tillstånd, men det utgör inget hot mot hälsan och orsakar varken komplikationer eller risk för andra sjukdomar. Enstaka episoder av gulsot är vanligtvis kortlivade. Du kan inte ändra din kost eller livsstil på något sätt för att bli av med mutationen, men du kan undvika de utlösande faktorerna som kan ge episoder av gulsot – exempelvis stress, dåligt med sömn och infektioner. Försök leva hälsosamt med bra kost och gott om motion, och tvätta händerna regelbundet för att undvika infektioner. För att minska stress kan andningsövningar eller mindfulness hjälpa. Detta kan du läsa mer om i vår guide om mindfulness.

Behandling vid Gilberts syndrom

Gilberts syndrom räknas som en laboratoriemässig avvikelse och inte en sjukdom, och det finns ingen behandling för tillståndet. Det påverkar inte organen i kroppen och är helt ofarligt.

 

Diagnos vid Gilberts syndrom

Om du inte redan har diagnosen Gilberts syndrom och tror att du har gulsot är det viktigt att söka vård och fastställa orsaken till detta. Gulsot kan bero på Gilberts syndrom, men det kan även ligga någon annan sjukdom bakom.

Vem kan hjälpa dig vid Gilberts syndrom?

Kan Gilberts syndrom behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte diagnostisera Gilberts syndrom då det krävs en fysisk undersökning och utredning för att fastställa diagnosen.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!