Blödning
En hand med ett blödande finger.

Blödning

Att få en blödning behöver inte vara någon fara. En mindre yttre blödning kan du ta hand om själv. Läs mer om blödning här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med blödning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Blödning

Viktiga länkar

Behandling av små sår (1177 Vårdguiden)

Behandling av stora sår (1177 Vårdguiden)

Om blödning

När en blödning uppstår går det hål på blodkärlets vägg och blod kan då komma ut. Det finns två typer av blödningar – yttre och inre blödningar. Läs mer.

Om blödning

En blödning uppstår till följd av att det går hål på blodkärlets vägg, så att blod kan komma ut. Det finns två typer av blödningar – yttre och inre blödningar.

Inre blödningar syns oftast inte utåt och kan därmed vara allvarliga. Exempelvis finns det utrymmen i magen och intill lungorna där vi kan blöda utan att det syns. Det kan i sin tur leda till blodbrist, vilket är livshotande tillstånd. Om du har en blödning i tarmarna så kan de pågå en lång tid innan det märks. En sådan blödning kan göra att du känner dig trött och kraftlös.

Blödningar där blodet sprutar, pulserar eller rinner snabbt beror oftast på en pulsåder eller en artär. Blåmärken är en liten ytlig blödning som oftast läker av sig själv. Blodet går tillbaka till kroppen och märket på huden försvinner.

Symtom på blödning

Om du har en blödning så kan det antingen märkas av direkt, eller så tar det lite längre tid.

En yttre blödning slutar vanligtvis av sig själv. Det kan svida, och du kan känna smärta om blödningen beror på att du har skurit dig eller fått skrubbsår.

En inre blödning ger vanligtvis inga symtom, förutom vid stroke. De små inre blödningarna kan ge huden blåmärken, som kan vara ömma och göra ont att ta på. Om du har små blödningar som pågår under en längre tid kan det orsaka att du förlorar mycket blod, vilket gör att du blir trött och hängig. Exempelvis kan det vara en blödning i mag-tarmkanalen.

Stora inre blödningar kan utmärka sig på olika sätt. Du kan märka av symtom som att du:

  • har lågt blodtryck
  • blir blek och känner dig kallsvettig
  • andas snabbare än vanligt
  • känner dig törstigare än vanligt
  • får högre puls som sedan blir svagare och oregelbunden
  • känner dig orolig och har ångestkänslor
  • känner dig svimfärdig.

När ska jag söka vård för blödning?

Om du har en liten blödning behöver du i regel inte söka vård. Blödningen brukar vanligtvis sluta av sig själv.

Du ska omedelbart ringa 112 om du har en stor blödning som inte slutar, eller om du har något av symtomen för en stor inre blödning.

Behöver du rådgivning så kan du ringa en nätläkare eller 1177 sjukvårdsrådgivning.

Vad beror blödningar på?

Blödningar kan uppstå på grund av många olika anledningar.

Yttre blödningar kan bland annat komma när du har slagit, skurit dig eller varit med i en olycka.

Den vanligaste inre blödningen är när du stöter emot något och det kommer ett blåmärke. Det beror på att det kommit en blödning i kroppens vävnader. Det kan också bli en blödning på kroppen vävnader som du får en ledbandsskada eller en muskelbristning. Även då får du ett blåmärke.

Om du får ett kraftigt slag mot dig kan du få en allvarligare form av inre blödningar. Med tillräckligt kraftiga slag kan stora blodkärl slitas av, och organ som levern eller mjälten kan spricka.

Vissa sjukdomar i blodkärlen kan orsaka att blodkärlen spricker av sig själva. Även om det är mycket ovanligt så kan det bildas en utbuktning på kroppspulsådern i bröstkorgen eller i magen. Du kan också få en stroke om någon av hjärnans pulsådror spricker.

Du kan få inre blödningar av en del sjukdomar inne i organen. Blödningar i magsäcken kan orsakas av magsår. Om du har en inflammatorisk tarmsjukdom som till exempel Crohns sjukdom eller ulcerös kolit så kan dessa orsaka en inre blödning. Även cancer i mag-tarmkanalen eller urinvägarna kan orsaka inre blödningar.

Hur kan jag stoppa en blödning?

Om du har en liten blödning kan du stoppa den genom att trycka en servett, kompress, bomullstuss eller motsvarande på blödningen. Du bör så fort du kan tvätta såret med tvål och vatten. Därefter ska såret lufttorka och sedan kan du lägga på ett rent förband om det skulle behövas.

Om du råkat ut för en stor och kraftig blödning så kan det vara livshotande. Därför är det väldigt viktigt att du försöker stoppa den själv – så fort som möjligt. Detta gäller även om du ringt 112 och de har skickat en ambulans.

Behandling vid blödning

Om blödningen är lindrig så hjälper det att sätta ett bra förband för att undvika att blodet kommer ut och som i sin tur leder till att såret läker.

Är det däremot en större inre blödning så kan du behövas opereras för att få stopp på blödningen.

Undersökning vid blödning

Undersökningarna vid blödning varierar beroende på var blödningen sitter och hur stor den är.

Om du har råkat ut för en stor blödning blir du undersökt av en läkare som undersöker vad blödningen beror på, och hur läkaren kan stoppa blödningen. I vissa fall behöver du opereras för att få stopp på en blödning. Har du förlorat mycket blod så kommer du få lämna blodprov för att se hur blodet som är kvar har påverkats.

Misstänker läkaren att du har en blödning i mag-tarmkanalen så får du lämna ett avföringsprov. Misstänker läkare att blödningen är från urinblåsan och urinvägarna så kan du också få lämna urinprov.

Du kan behöva göra flera undersökningar för att läkaren ska hitta blödningen. Det kan bland annat vara undersökningar när läkaren för in ett instrument med en kamera för att se hur kroppen ser ut från insidan, även kallat endoskopi. Om läkaren misstänker att blödningen finns i urinvägarna kan du också bli undersökt med ultraljud. Datortomografi eller cystoskopi är två andra undersökningsmetoder som kan hjälpa läkaren att hitta blödningen.

Vem kan hjälpa dig vid en blödning?

Kan blödning behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig med rådgivning om du behöver söka dig till fysisk läkare eller inte. De kan också guida dig för att tvätta och lägga om såret.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!