Parodontit
En tandläkare undersöker tandköttet på en patient.

Parodontit

Parodontit är en allvarligare sjukdom i tandköttet som ger skador på tändernas fäste. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med parodontit på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Tandea Hjorthagen
Tandläkarundersökning
Östermalm, Stockholm
Tandea Skärholmen
Tandläkarundersökning
Skärholmen, Skärholmen
Tandea Hjorthagen
Tandläkarundersökning
Östermalm, Stockholm
Tandea Hjorthagen
Tandhygienistbehandling
Östermalm, Stockholm
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Behandling av tandlossning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandea Hjorthagen
Tandläkarundersökning
Östermalm, Stockholm

Snabba fakta om Parodontit

Om parodontit
  • Enligt Tandläkartidningen drabbar grav parodontit upp till 15 procent av den vuxna befolkningen i Norden.
  • Forskning visar att det finns ett klart samband mellan rökning och försämrad munhälsa.
Vad är parodontit?

Parodontit är en inflammation i tandens fäste som ofta drabbar hela bettet. Läs mer.

Vad är parodontit?

Parodontit är en sjukdom som innebär att tänderna långsamt lossnar från käken. Sjukdomen drabbar därmed inte bara en enstaka tand utan oftast hela bettet. Parodontit orsakas av bakterier som fäster sig på tänderna och växer på tandytorna, särskilt i områden under tandköttskanten. Om parodontit inte behandlas orsakar sjukdomen tandlossning.

Symtom för parodontit

Parodontit är ofta symtomfri i början. Detta gör att det inte alltid är enkelt att själv upptäcka parodontiten. Men ett tecken på parodontit (tandlossning) kan vara blödande tandkött vid tandborstning. Om sjukdomen är långt framskriden kan den visa sig tydligare. Typiska symtom är då

  • rörliga tänder
  • större mellanrum mellan tänderna
  • illaluktande/dålig andedräkt.

Vad orsakar parodontit?

Parodontit drabbar en stor del av befolkningen, och sjukdomen är en vidareutveckling av tandköttsinflammation, eller gingivit som det heter i tandvårdsvärlden. Parodontit börjar som inflammation som orsakas av bakterier i tandköttsfickorna och på tänderna vid tandköttskanten, som blir värre med tiden. Forskningen visar också att det finns olika riskfaktorer kopplade till parodontit som kan öka risken att utveckla parodontit, till exempel

  • dålig munhygien
  • försvagat immunförsvar
  • rökning
  • arvsanlag och sjukdomar.

Hur ställs diagnosen vid parodontit?

Diagnosen ställs genom undersökning av munhålan. Tandläkaren granskar då djupet på tandköttsfickorna med hjälp av ett särskilt verktyg, och undersöker tandköttets benägenhet för blödning. Man undersöker också om det finns tandsten under tandköttskanten. Om tandläkaren misstänker parodontit så används ofta röntgenundersökning för att påvisa eventuella skador som parodontiten orsakat. Ibland tas även ett bakterieprov från tandköttsfickorna. Detta sker främst vid mycket allvarliga fall av parodontit.

Hur kan man förebygga parodontit?

Det viktigaste du kan göra för att förebygga parodontit är att noggrant borsta tänderna både morgon och kväll. Utöver det bör du också göra rent mellan tänderna varje dag. Det kan effektivt göras med en mellanrumsborste. Tänk på att använda munvatten, som hindrar att det bildas bakteriebeläggningar på tandytorna. För att förebygga parodontit bör du också

  • gå regelbundet på dina tandläkarundersökningar, för att upptäcka sjukdomar som tandlossning i ett tidigt skede.
  • försöka sluta röka, då rökning ökar risken för parodontit markant.

Hur behandlar man parodontit?

Parodontit utvecklas långsamt och om sjukdomen upptäcks i ett tidigt stadium är prognosen ofta god, och du behöver inte förlora tänder. Lätt form av parodontit, eller tandlossning, behandlas genom att tandläkaren eller tandhygienisten avlägsnar bakteriebeläggningar och skrapar rent tandsten från rotytan.

Men i vissa fall krävs specialisttandvård och en mer avancerad behandling. Du kan då bli remitterad till en specialist inom tandlossningssjukdomar (parodontolog). Ibland görs bedömningen att en operation är nödvändig, för att avlägsna bakterier och tandsten i de fördjupade tandköttsfickorna. Vid aggressiv parodontit kan det också bli nödvändigt att ersätta eventuellt förlorade tänderna med antingen tandimplantat eller tandproteser.

Vem kan hjälpa dig med parodontit?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!