Insomni
Kvinna sitter i en säng och lutar sin haka i händerna.

Insomni

Insomni innebär återkommande sömnproblem som håller i sig över en längre tid (mer än en månad). Läs mer om detta i vår guide.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med insomni på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås

Snabba fakta om Insomni

Vad är insomni?

Insomni är en sömnstörning som innebär att du, ofta eller nästan alltid, har svårt att somna. Läs mer.

Vad är insomni?

Insomni betyder samma sak som insomningsproblem. Det innebär att du får för lite sömn på grund av att det är svårt för dig att somna, snarare än för att du vaknar för tidigt eller flera gånger varje natt. Du har svårt att somna även när du är trött och verkligen behöver sova. Man talar ofta om primär respektive sekundär insomni. Primär insomni innebär att det i första hand är insomningsbesvär du lider av och inte att du har svårt att somna på grund av en annan sjukdom, som vid sekundär insomni. Covid-19 är ett exempel på en sjukdom som kan ge insomni.

Insomni kan drabba både barn och vuxna och börjar ofta med situationsbetingade sömnsvårigheter. Alltså sömnproblem i samband med något specifikt, till exempel ljud som andra inte reagerar på eller nervositet. Insomni kan förhöja risken för att du ska drabbas av ohälsa. Om du inte får tillräckligt med vila påverkas kroppen och sinnet på många sätt.

Sömnsvårigheter är något som drabbar nästan alla, från och till. För att få insomni som diagnos ska du ha haft svårt att somna i flera veckor. Detta är något som många svenskar lider av.

Närliggande tillstånd

Sömnparalys är ett tillstånd som kan vara kopplat till insomni. Det innebär att du upplever att du inte kan röra på kroppen i samband med insomning eller uppvaknande. Många upplever det som otäckt. Fatal familjär insomni (FFI) är en mycket sällsynt men dödlig genetisk sjukdom som innebär att den drabbade inte kan sova överhuvudtaget efter det att sjukdomen har brutit ut.

Symtom på insomni

Här är symtom som kan tyda på att du lider av insomni:

  • trött och fungerar sämre än du borde på dagen
  • känner dig sällan riktigt utvilad
  • har problem med att somna minst tre kvällar i veckan i genomsnitt
  • har haft problem med att somna under en längre tid.

Orsak till insomni

Tillståndet kan ha flera olika förklaringar, ofta beror insomni på stress och oro. Personer som är extra känsliga för det är mer benägna att drabbas av insomni. Insomni är ibland ett symtom på ett annat sjukdomstillstånd eller en bieffekt av ett läkemedel. Det finns också en ärftlig faktor med i bilden som innebär att det är troligare att du drabbas om en nära släkting har insomni.

Vad gör man om man misstänker insomni?

Om du sover dåligt så finns det hjälp att få. Det är viktigt att ta sömnproblem på allvar eftersom det kan få långtgående konsekvenser för dig om du inte gör något åt besvären.

Vad kan man göra för att somna?

Vad som hjälper vid insomni kan variera mycket från person till person. Ett tips är att inte äta allt för nära inpå sänggåendet eftersom matsmältning är en process som kan göra det svårare att somna. Nikotin, koffein och alkohol kan också göra så att det blir svårare att sova. Att dämpa belysningen på kvällen, ett par timmar innan du behöver sova, kan också hjälpa. Många får testa sig fram och se vad som hjälper för just dem, när det gäller egenvård vid insomni.

Det finns receptfria läkemedel som kan hjälpa vid milda insomningsbesvär. Hormonet melatonin är ett exempel.

Finns det behandling mot insomni?

Det finns flera olika receptbelagda sömnpiller som kan vara mycket effektiva. Det handlar dock om läkemedel som du inte ska ta mer än i kortare perioder, så det är sällan en permanent lösning på problemet om dina sömnproblem är kroniska. Men det är en lättnad att veta att det finns något som hjälper dig att somna när det är extra viktigt.

Terapiformen KBT hjälper många med insomni. Det är en behandlingsform där man fokuserar på att förändra dina beteenden och tankemönster. Det kan handla om att du inte ska stressa upp dig för att du inte får tillräckligt med sömn, vilket annars kan göra att det blir ännu svårare att somna.

Diagnos vid insomni

Om du ofta har problem med att somna och om du upplever att det påverkar vardagen negativt ska du söka hjälp.

För att kunna ställa diagnosen insomni behöver flera tester genomföras. Det handlar både om att göra en psykiatrisk bedömning och om att du får lämna prover. Du kan komma att få föra sömndagbok så att dina sovvanor kan kartläggas och analyseras. För att du ska kunna få rätt behandling behöver man också göra en uppskattning av hur stora besvär du har.

Vem kan hjälpa dig vid insomni?

Kan insomni behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan bedöma om du lider av normala sömnproblem eller om du bör gå vidare och göra en utredning för insomni. Nätläkare kan också skriva ut recept om du skulle behöva det.

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
17 juli 2023 kl 15:09
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!