Vinterkräksjuka
En man ligger och sover i en säng.

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är en väldigt smittsam magsjuka, och ger bland annat illamående, kräkningar och diarrée.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med vinterkräksjuka på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Vinterkräksjuka

Om vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är magsjuka som lätt smittar. Läs mer.

Om vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är en väldigt smittsam magsjuka, orsakad av ett virus som heter calicivirus. Vinterkräksjuka är vanligast under november till mars, i synnerhet från januari. Du kan inte bota vinterkräksjuka. Det du kan göra är att se till att du får i dig vätska och mat.

Symtom på vinterkräksjuka

De vanligaste symtomen vid vinterkräksjuka är:

  • kräkningar
  • att du mår illa
  • magsmärta
  • diarré
  • feber
  • ont i kroppen.

Hur länge varar vinterkräksjuka?

Vinterkräksjuka varar 1–3 dygn.

När smittar vinterkräksjuka?

Du kan få vinterkräksjuka när som helst på året. Det smittar mest under vintersäsongen, främst under januari till mars, men ökar redan i november.

Du kan bli smittad av vinterkräksjuka genom kontakt med någon som är sjuk i vinterkräksjuka, via mat som hanterats av någon som har vinterkräksjuka eller genom förorenat vatten. Ett vanligt sätt att få vinterkräksjuka är att äta bär eller grönsaker som har sköljts med förorenat vatten. Det kan även smitta genom råa skaldjur, kyckling och kött, av samma anledning. Även fryst mat som inte tillagas och värms ordentligt kan göra dig sjuk om det har calicivirus i sig. Avstå från bufféer för att vara på den säkra sidan. Laga inte mat om du är sjuk och låt inte någon som är vinterkräksjuk laga mat. Vinterkräksjuka kan även smitta genom nysningar, hosta, kläder och andra textilier.

Hur länge smittar vinterkräksjuka?

Inkubationstiden för vinterkräksjuka är 12–48 timmar. Det går alltså väldigt fort att bli smittad. Eftersom du bara har ett kort skydd efter att du varit sjuk är det vanligt att bli sjuk i flera omgångar under kort tid.

Egenvård vid vinterkräksjuka

Kroppen blir frisk från vinterkräksjuka på egen hand. För att hjälpa kroppen under tiden är det bra att vila och dricka mycket, och att tvätta händerna med tvål. Detsamma gäller om ditt barn har vinterkräksjuka. Försök att få i dig eller ditt barn mat. Drick gärna buljong eller ät soppa. Om du kan behålla det du äter kan du även ta mjölksyrabakterier för att stötta kroppen. Får du eller ditt barn inte i er tillräckligt med vätska kan ni behöva vätskeersättning.

Du kan förebygga vinterkräksjuka genom att ha god handhygien och se till att maten du äter är rätt tillagad och inte har utsatts för förorenat vatten. Handsprit biter inte på caliciviruset. Dela inte handduk med någon som är sjuk. Undvik att träffa folk som har symtom på vinterkräksjuka eller annan magsjuka.

Behandling vid vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka läker av sig själv och det finns ingen medicin mot det. Se till att vila och få i dig extra vätska. Vätskeersättning via dropp kan bli aktuellt om du förlorat mycket vätska och inte lyckas behålla det du druckit.

Diagnos vid vinterkräksjuka

Du behöver inte söka vård för att få en diagnos för vinterkräksjuka. Om du inte mår bättre efter några dagar eller har mycket diarré eller kräkningar bör du däremot kontakta vårdcentralen.

Har du eller ditt barn blod i avföringen, i synnerhet i samband med magsmärtor och feber, bör du kontakta akutvården. Likaså om du har spädbarn som kräks eller har svullen mage och dåligt allmäntillstånd. Tänk på att vinterkräksjuka är väldigt smittsamt och att kontakta vården innan du åker dit, så att du inte riskerar att smitta och stänga ner en hel avdelning.

Vem kan hjälpa dig vid vinterkräksjuka?

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!