Överflödig hud
Närbild på en mage och överflödig hud.

Överflödig hud

Överflödig hud är ett vanligt problem som främst orsakas av åldrande och viktnedgång. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med överflödig hud på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Estetikcentrum, Malmö
Konsultation inför bukplastik
Gamla Staden, Malmö
Estetikcentrum, Malmö
Konsultation inför bukplastik
Gamla Staden, Malmö
Estetikcentrum, Malmö
Konsultation inför bukplastik
Gamla Staden, Malmö
Estetikcentrum, Malmö
Konsultation inför bukplastik
Gamla Staden, Malmö
Estetikcentrum, Malmö
Konsultation inför bukplastik
Gamla Staden, Malmö
Estetikcentrum, Malmö
Konsultation inför bukplastik
Gamla Staden, Malmö

Snabba fakta om Överflödig hud

Om överflödig hud
  • Överflödig hud är lös hud som kan uppstå av olika anledningar, till exempel efter stor viktminskning eller graviditet. 
  • Det finns idag olika metoder för att ta bort överflödig hud. Bukplastik är en kirurgisk metod som kan ta bort överflödig hud på magen.
Om överflödig hud

Överflödig hud är lös hud som kan uppstå efter snabb viktnedgång eller graviditet.

  Läs mer.

Om överflödig hud

Överflödig hud, även känt som överskottshud, är en term som används för att beskriva den extra hud som kan uppstå när en person går ner mycket i vikt. Huden är elastisk och tänjer sig när man ökar i vikt. Huden kan i regel även dra ihop sig och bli mindre. Men vid mycket stor viktnedgång hinner inte alltid kroppen med, vilket kan medföra att det blir ett överskott av hud som ofta hänger som lösa veck på magen, armarna, benen, brösten, rumpan och ryggen. 

Symtom på överflödig hud

Förutom slapp och hängande hud kan följande symtom uppstå vid överflödig hud:

  • irritation och hudproblem
  • klåda
  • värk i ryggen
  • eksem.

Hudöverskottet kan även innebära psykologiska problem, såsom dålig självbild eftersom många upplever hudöverskottet som missprydande. 

Vad beror överflödig hud på?

Överflödig hud uppstår vanligtvis efter snabb viktnedgång – när huden inte hinner anpassa sig till den förändrade kroppskonturen. Förlorad elasticitet i huden och minskad kollagenproduktion är också faktorer som kan spela roll i utvecklandet av denna typ av hudöverskott.

Överflödig hud är också en vanlig följd efter behandling med överviktskirurgi, såsom gastric sleeve och fettsugning. De flesta patienter som genomgått en fetmaoperation utvecklar överskottshud. Den massiva viktminskning som överviktskirurgin medför leder ofta till ett förbättrat hälsotillstånd men kvarlämnar hos många ett stort hudöverskott av överflödig hud. Även graviditet gör att huden töjs och efteråt förlorar huden och musklerna sin elasticitet, vilket kan medföra mycket överflödig hud i nedre delen av buken.

Kan man bli av med överflödig hud på egen hand?

Det finns vissa saker som kan förbättra hudens allmänna hälsa, som att bibehålla en hälsosam livsstil, äta en balanserad kost och dricka mycket vätska samt att undvika rökning och överdriven solning. Att träna regelbundet och bygga muskelmassa kan också bidra till att förbättra kroppskonturen något.

Hur tar man bort överflödig hud?

Överflödig hud kan behandlas med plastikkirurgi, där huden tas bort och konturen på kroppsdelen återställs. Många skönhetskliniker erbjuder sådana behandlingar. Här beskrivs några vanliga metoder för att ta bort överflödig hud. 

  • Bukplastik – är en operation som innebär att man tar bort överskottshud på buken. 
  • Bröstlyft – är ett ingrepp som syftar till att minska bröstens överhäng, och där man tar bort överskottshud för att minska slapphet i brösten.

  • Lårplastik/lårlyft – kombineras oftast med en fettsugning, där man avlägsnar överskottshuden för att ge låren en fastare och smalare form.

  • Armplastik/armlyft –  är en behandling som används för att ta bort lös och slapp hud på överarmarna.

Vem kan hjälpa dig vid överflödig hud?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!