Lindra rethosta med 4 enkla tips!

Lindra rethosta med 4 enkla tips!

2023-09-14 | Allmän hälsa

Hösten är här vilket betyder att förkylningarna smyger sig på. När temperaturerna sjunker snabbt smyger sig oftast rethostan på. Vi har därför listat 4 tips för att lindra och bli av med den retande hostan!

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

Det här är en prisvärd hostsirap för hela familjen som hjälper till att lindra all hosta i samband med förkylning, både torrhosta och slemhosta. Kan användas från 1 års ålder. Köp här för endast 189 kr!

Så vet du om du har rethosta

Det typiska för rethostan är att den har en irriterande och kittlande känsla i halsen som gör att du måste hosta. Att hostan är torr och retar i halsen betyder att du inte har något slem i halsen. Att hosta kan kännas obehagligt och ofta komma smygande i opassande sammanhang som i tunnelbanan, i föreläsningssalen eller under mötet. Men faktum är att genom att hosta rensar du luftrören.

Att hosta till är en reflex för att bli av med skadliga ämnen som man andats in. Eftersom hostan har detta viktiga uppdrag att transportera bort det som irriterar luftrören, är det viktigt att inte försöka dämpa hostan i onödan. Med detta sagt är det alltså bra att inte hålla inne hostan men om du snabbt vill lindra hostan eller förebygga ett ytterligare hostanfall kan dessa tips hjälpa dig. 

Bisolduo Sirap är en produkt mot rethosta och irriterad hals. Sirapen bidrar till att dämpa rethosta och lindrar och skyddar halsen mot ytterligare irritation. Köp här för endast 103 kronor!

4 tips på hur du kan lindra och bli av med rethostan

1. Drick vatten när hostan kommer

När hostanfallet väl kommer kan det vara bra att vara redo med vatten. Att dricka vatten och hålla halsen återfuktad kan nämligen både förebygga och lugna ner hostan innan du får en hostattack. Om du känner att rethostan börjar smyga sig på under till exempel ett viktigt möte på jobbet – se då till att ta några klunkar vatten, gärna så fort det börjar kittla till i halsen. 

2. Hålla huvudet högt när du sover 

Är du en av de som drabbas av hosta under natten, och får svårare att sova? Då kan ett bra tips vara att bulla upp med kuddar under madrassen på sängens huvudända. På så sätt kommer du upp lite högre när du sover, vilket gör att lungorna fungerar bättre- och hostan lindras.

3. Undvik rökiga, dammiga och kalla miljöer

Har du hosta som du inte vet vad den beror på, och har det samtidigt väldigt kyligt, dammigt eller rökigt hemma? Då kan du ha hittat orsaken bakom din hosta. Röd, damm och kyla irriterar nämligen luftvägarna och kan orsaka rethosta. Försök undvika dammiga eller kalla miljöer, eller dra ner/sluta med att röka, och se om hostan kan bli bättre

4. Testa huskurer mot rethosta

 Gamla huskurer och knep kan fungera bra för att lindra hostan. Här kommer några tips på några huskurer du kan testa:

  • Varmt vatten med honung. Det här tipset har nog inte undgått någon, men det kan göra susen för att lindra hostan. 
  • Testa ingefära, salvia och timjan. Dessa ingredienser gör nämligen susen för rethostan. Testa att blanda tillsammans med lite varmt vatten eller ha i soppan eller blanda i en härlig smoothie!
  • Varm choklad. För dem som är lite mera sötsugna fungerar det även mycket bra att dricka varm choklad för att lindra hostan. Detta konstaterar forskare vid London Imperial College. Eftersom kakaons naturliga rikedom av ämnet teobromin har förmågan att lindra rethosta. 

Dessa sugtabletter med körsbärssmak kan ge skydd för mun-svalgslemhinnan vid till exempel överansträngning av rösten, rethosta eller pollenallergi. Från 6 år. Köp här för endast 79 kronor!

Vad gör man om rethostan inte försvinner?

Om tipsen ovan inte fungerar kan du testa att köpa receptfria läkemedel på apoteket som lindrar rethostan. Det finns både sugtabletter och hostmedicin i flytande eller tablettform. Du kan rådfråga apotekspersonal om du känner dig osäker på vad som fungerar bäst just för din rethosta.

Om du har svår rethosta som inte försvinner på egen hand, kan du behöva boka ett läkarbesök på en vårdcentral för att hitta orsaken bakom din hosta, eller få särskilda läkemedel mot rethosta utskrivet. 

Källor:

Doktor24

Mindoktor

Doktor.se 


Publicerad: 13 oktober 2022 kl 15:25
Uppdaterad: 14 september 2023 kl 14:47

Författare:

1 Kommentar

2024-02-10

Agneta skrev:

Har prövat allt. Varje kväll vid sänggående sätter torr/rethostan in.. Fler tips??

svara

Skriv kommentar