Vinterkräksjukan 2023 –tips för att förebygga vinterkräksjukan och andra vanliga vintersjukdomar

Vinterkräksjukan 2023 –tips för att förebygga vinterkräksjukan och andra vanliga vintersjukdomar

2023-01-12 | Nytt på Vården.se

Vinterkräksjukan är kanske den sjukdom som vi allra främst förknippar med vintern. Men vilka andra sjukdomar gör sin entré eller blossar upp extra tydligt under vinterhalvåret? Vården.se listar här 4 vanliga vintersjukdomar och vad du kan göra för att förebygga och behandla dessa sjukdomar.

Person som är sjuk

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

När utomhustemperaturen går ner till minusstrecket och du känner att kylan biter en i kinderna vet du att vintern äntligen är här! Det är tiden på året du börjar planera mysiga hemmakvällar med levande ljus, härliga middagar eller kanske långa dagar i pulkabacken. 

Samtidigt som vi ser fram emot allt detta så är vintern även tidpunkten på året då sjukdomarna frodas och sprids i mycket högre takt än resten av året. Exempelvis så beräknas vinterkräksjukan 2023 hålla i sig ända fram till april.

En plötslig temperatursänkning utomhus kan föra med sig hälsoproblem som exempelvis artrit och hjärtsjukdomar, men kan även medföra hudproblem samt ge dig luftvägsinfektioner.

4 vanliga vintersjukdomar

Vinterkräksjuka

Har du fått kräkningar och diarré samt feber och ont i kroppen nu under vinterhalvåret är sannolikheten stor att du drabbats av vinterkräksjukan. Vinterkräksjukan orsakas av ett smittsamt virus och du är vanligtvis sjuk mellan ett till tre dygn.

Smittas du av vinterkräksjukan 2023 räcker det oftast med att vila och dricka ordentligt. Kräks du dock mycket eller har mycket diarré kan det vara bra att dricka vätskeersättning, för att ersätta det vatten och de salter som kroppen har förlorat. 

Köp vätskeersättning här för endast 79 kronor!

Ett bra sätt att undvika vinterkräksjukan är att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Extra viktigt är att göra det efter toalettbesök samt före och efter måltider. Rengör även händerna efter att du har varit i miljöer med mycket folk, såsom på din arbetsplats eller efter att du åkt i kollektivtrafik.  

Försök ha med dig en flaska handsprit eller desinficerande våtservetter i väskan eller fickan. Tänk dock på att de inte ska ersätta tvål och vatten, utan det ska enbart fungera som en extra rengöring.

Köp denna populära och smidiga handdesinfektion här för enbart 65 kr!

Influensa

Influensan är en infektion som du får av ett virus och finns året om men är allra vanligast att få under vinterhalvåret. Av influensa kan du bli sjuk med hög feber, få huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta.

Får du influensan bör du vila då det är viktigt att ge kroppen möjligheten till att återhämta sig. Vid hög feber är det viktigt att dricka mycket vätska, men du kan även ta febernedsättande och smärtstillande läkemedel för att lindra symtomen, samt nässpray och receptfria hostmediciner för att lindra snuvan och hostan.

Denna sugtablett minskar spridning av virus som orsakar förkylning och används vid första symptom på förkylning eller som förebyggande. Köp här för 119 kr!

Förkylningar

När du får en förkylning är det vanligt att du känner dig trött och hängig samt kan bli snuvig, hostig, få ont i halsen och rinnande näsa. En förkylning är en infektion som går över av sig själv men det finns många knep för att lindra symtomen som att exempelvis vila, dricka mycket vatten och att använda nässpray. Om du börjar känna dig febrig kan du använda febernedsättande.

Denna munspray kan reducera risken för att få en förkylning. Vid användning i ett tidigt stadium av förkylningsinfektionen kan den även förkorta sjukdomsperioden. Köp den här för endast 136 kronor.

Halsfluss

Halsfluss är en svår version av halsont, med feber orsakad av en infektion. Vanliga symtom är att du får ont i halsen, feber och svårt att svälja. Infektionen kan gå över av sig själv om du bland annat vilar mycket och dricker varmt vatten, men ibland behövs behandling.

Denna febertermometer kan på ett snabbt sätt visa kroppstemperaturen på barn och vuxna. Förutom att den inkluderar åldersprecision och nattlampa, kan även gravida och ammande använda termometern. Här kan du köpa den för 549 kronor!

Även RS-viruset och Covid-19 är något som i skrivande stund ökar kraftigt i landet.

Källor:

Folkhälsomyndigheten

1177

Doktor24


Publicerad: 12 januari 2023 kl 10:17
Uppdaterad: 12 januari 2023 kl 15:00

Författare:

Skriv kommentar