Fluortantens dag närmar sig! 4 anledningar till varför man bör jobba som tandhygienist

Fluortantens dag närmar sig! 4 anledningar till varför man bör jobba som tandhygienist

2022-09-13 | Tandvård

Att man ska undvika sötsaker och använda tandtråd fick vi nog alla höra av den så kallade “flourtanten” när vi gick i grundskolan. Men vad är historian bakom det svenska fenomenet flourtanten, och vilket yrke har en flourtant till vardags? – Det har Vården.se svaret på.

Tandhygienist undersöker patient.

En fluortant är en tandhygienist eller tandsköterska som åker runt bland skolor och genomför fluorsköljning bland skolelever från låg till högstadiet, med syfte att skydda tändernas emalj samt förebygga karies. Fluortanterna håller även föreläsningar om tandvård på skolorna.

Från 1960 fram till 1990-talet var det obligatoriskt för fluortanterna att åka runt bland de svenska skolorna. Men av ekonomiska skäl avtog det på 1990-talet, för att sedan sporadiskt återupptas på 2000-talet.

Hur firas fluortantens dag?

Sedan 2009 så firas “fluortantens dag” den 1 september varje år, och i år infaller dagen på en torsdag. I Stockholm firas fluortantens dag med att fluortanter åker runt till utvalda platser där de informerar om munhälsa och erbjuder fluorprodukter till allmänheten. Vi på Vården.se kommer åka ut till Rinkeby Torg för att dela ut infärgningstabletter och diskutera tandvård, för att öka uppmärksamheten kring munhälsan. 

Vad gör en tandhygienist?

Till skillnad från en tandläkare arbetar en tandhygienist främst förebyggande med munhälsa, genom att utvärdera och ge råd om egenvård. Tandläkaren har mer diagnoser i sin legitimation men precis som tandläkaren är tandhygienister legitimaterade och får diagnostisera karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossningssjukdom), utföra behandlingar, terapiplaneringar samt ge remisser med mera. Läs mer om skillnaden mellan en tandhygienist och en tandläkare här.

Som tandhygienist kan man arbeta både inom offentlig och privat vård, som anställd eller egenföretagare.”. Tandhygienister kan också arbeta med specialisttandvård som till exempel tandreglering, barntandvård eller tandlossning.

4 anledningar till varför man bör jobba som tandhygienist

  1. Ökade löner. Lönerna inom tandhygienistyrket har fortsatt öka de senare åren och ser inte ut att avta.
  1. Möjlighet att hjälpa andra. Det många inte vet är att en god munhygien kan hänga ihop med vår övriga hälsa. Som tandhygienist har du därför möjlighet att hjälpa patienter att identifiera olika problem, och hjälpa till med behandling. Du får också chans att ge råd om hur de kan ta hand om sin munhälsa på lång sikt.
  1. Jobben ökar konstant. Eftersom det är färre som utbildar sig till tandhygienist än vad efterfrågan från tandvården är så är arbetslösheten låg bland nyexaminerade tandhygienister och det råder liten konkurrens om jobben just nu. Prognosen enligt Saco är att det kommer vara fortsatt liten konkurrens även om fem år.
  1. Lägre betygskrav än till tandläkarutbildning. Betygen räcker kanske inte till för att bli tandläkare. Har man inte betygen för att söka till en 5-årig tandläkarutbildning så är det ett perfekt alternativt att söka en tandhygienistutbildning. En tandhygienistutbildning är dessutom “bara” 2-3 år lång, så det passar även bra för den som inte har tålamodet att studera på universitet i 5 år.

Källor: 

Saco

Wikipedia

Folktandvården


Publicerad: 30 augusti 2022 kl 08:58
Uppdaterad: 13 september 2022 kl 08:29

Författare:

Skriv kommentar