Upptäck arytmier med långtids-EKG hos Hjärtcentrum!

Upptäck arytmier med långtids-EKG hos Hjärtcentrum!

Innehåll från Hjärtcentrum.
2023-03-27 | Nytt på Vården.se

Är det någon skillnad på ett vanligt vilo-EKG och ett långtids-EKG? Vården.se har tillsammans med Hjärtcentrum sammanställt allt du behöver veta om långtids-EKG och hur det kan användas för att upptäcka arytmier!

Epatch på en man

Hjärtat är förmodligen kroppens viktigaste organ. Vården.se förklarar därför tillsammans med Hjärtcentrum olika EKG-metoder för att mäta hjärtats aktivitet. Hos Hjärtcentrum kan du som är över 16 år boka hjärtutredningar på deras mottagningar i Stockholm samt i Västerås!

Vad är EKG?

EKG är en förkortning för elektrokardiogram och är en undersökningsmetod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet, genom elektroder som fästs på bröstkorgen och som är anslutna till en EKG-apparat. 

EKG-apparaten omvandlar därefter de elektriska signalerna till en graf som syns på en skärm eller pappersutskrift. Hjärtläkaren (även kallad kardiolog) kan sedan tolka grafen och på så sätt diagnosticera olika hjärt- och kärlsjukdomar, som exempelvis arytmi och andra sjukdomar som påverkar hjärtats funktion.

Vad är arytmi?

Arytmier eller hjärtrytmrubbningar är samlingsnamnet på flera olika tillstånd där hjärtats rytm inte fungerar normalt. Rytmrubbningar kan vara alltifrån ofarliga till livshotande symptom på allvarlig hjärtsjukdom.

Några av de vanligare arytmierna är förmaksflimmer, takykardi (pulsen slår för snabbt) och bradykardi (pulsen slår för långsamt). 

Onormala nivåer av elektrolyter (mineraler i kroppen med elektrisk laddning), hormonella rubbningar, sömnapné, stress och underliggande hjärtsjukdom är några av orsakerna till arytmier.

Vad är långtids-EKG och skiljer det sig från ett vanligt vilo-EKG?

Hjärtats aktivitet kan registreras med ett normalt vilo-EKG, men oftast uppträder arytmi sporadiskt och det kan då vara svårt att fånga den på ett vilo-EKG. Långtids-EKG skiljer sig på så vis att man registrerar hjärtats aktivitet under 3-7 dygn istället för någon minut, som man gör med vilo-EKG.

När man gör ett vilo-EKG placeras 10 elektroder på bröstkorgen, vardera handled och vristerna när du ligger ner. Elektroderna (som ser ut som små klisterlappar) fångar upp och registrerar hjärtats elektriska aktivitet.

Elektroderna kopplas sedan till en EKG-apparat och efter ett par minuters lång registrering så sparas och tolkas den av kardiologen. 

Under ett långtids-EKG inleds undersökningen med ett vilo-EKG. Därefter får du en liten dosa kopplad på bröstkorgen som registrerar EKG utan uppehåll under 3-7 dagar i din vanliga miljö – hemma, på arbetet och så vidare. Du får föra dagbok över vad du gör och när du känner dina typiska arytmisymtom. Man använder sedan dessa anteckningar för att värdera och jämföra ett eventuellt samband mellan arytmier och symtom.

Vilo-EKG är den vanligaste EKG-undersökningen men vill man göra ett utförligt EKG-test så är långtids-EKG ett viktigt komplement. På Hjärtcentrum har personal och läkare en lång och bred erfarenhet inom kardiologi och här kan du boka långtids-EKG och andra hjärtundersökningar!

Vilka sjukdomar kan man upptäcka med långtids-EKG?

Oavsett om man gör en EKG undersökning med vilo- eller långtids-EKG kan man upptäcka ett flertal sjukdomar eller tillstånd. Några exempel:

  • Medfödda hjärtfel.
  • Onormalt snabb eller oregelbunden hjärtrytm.
  • Förstadiet till och pågående hjärtinfarkter.
  • Effekter på hjärtat som uppstår på grund av olika hjärt-, lung- eller systemsjukdomar, exempelvis högt blodtryck och emfysem.
  • Förekomsten av onormala halter av blodelektrolyter, till exempel kalium, kalcium, magnesium.
  • Hjärtsäcksinflammation

Mer information om Hjärtcentrum finns här: https://hjartcentrum.nu/
Besök även deras nystarde verksamhet Sömncentrum: https://somncentrum.se/


Publicerad: 21 februari 2023 kl 16:23
Uppdaterad: 27 mars 2023 kl 09:42

Författare:

Skriv kommentar