Har du frågor kring din sexuella hälsa? Låt en sexolog hjälpa dig

Har du frågor kring din sexuella hälsa? Låt en sexolog hjälpa dig

2024-05-08 | Sexuell hälsa

Upplever du besvär kring din sexuella hälsa? Det är väldigt vanligt och kan drabba vem som helst. Sexuell hälsa är en viktig del av vårt välbefinnande och kan påverka många aspekter av våra liv. Vi vände oss därför till Ninni Stålhammar som är gynekolog och sexolog från CharlieCare, för att diskutera ämnet.

Man och kvinna liggandes i en säng

Vad menas med sexuell hälsa?

Sexuell hälsa handlar om mycket mer än bara frånvaron av sjukdom. Det handlar om att ha ett positivt förhållande till sin intimitet där man upplever glädje och tillfredsställelse när man har sex. Det innebär också att ha tillgång till information, preventivmedel och vård när det behövs. En viktig del av sexuell hälsa är att ha ömsesidigt samtycke i sexuella relationer.

Är vården för sexuell hälsa jämlik?

Tyvärr inte. Tillgången till vård inom sexuell hälsa varierar stort och många gånger kan det vara svårt för patienter att veta var de ska vända sig för att få hjälp. Det finns också en brist på utbildade vårdgivare som är bekväma med att prata om sexfrågor och problem rörande sex.

Vad kan en sexolog hjälpa dig med? 

Det finns en mängd olika sexuella problem som människor kan söka hjälp för. Några vanliga exempel inkluderar minskad sexlust, kommunikationsproblem i relationer, smärta vid samlag, erektionsproblem eller tidig utlösning. Du kan också få hjälp om du upplever negativa känslor kring sex såsom skuld, skam eller prestationsångest.

Varför behövs en aktör som CharlieCare?

CharlieCare vill bekämpa stigmatiseringen kring sexuella problem och nå ut till alla som lider i tystnad. Genom att erbjuda en digital plattform för vård gör de det möjligt för människor att få hjälp var de än befinner sig i landet. Dessutom arbetar de aktivt för att lyfta fram vården kring sexuell hälsa och göra kunskap kring sex mer tillgänglig för alla.

Vad är fördelen med digital vård för sexuell hälsa?

Digital vård erbjuder en rad fördelar för patienterna. Att kunna ta del av vården oavsett var du befinner dig ökar flexibiliteten för dig som patient. Det kan även öppna upp för en tryggare och mer bekväm miljö för att prata om känsliga ämnen som sexuell hälsa. Genom att erbjuda digital vård strävar CharlieCare efter att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för dig som patient att få den hjälp du behöver – på dina villkor.

Vill du höra mer om ämnet? 

Lyssna på Vårddjungelns poddavsnitt med Ninni – Jämlik vård ur sexologens perspektiv


Publicerad: 8 maj 2024 kl 09:55
Uppdaterad: 8 maj 2024 kl 13:20

Författare:

Skriv kommentar