Ofrivillig ensamhet under julen

Ofrivillig ensamhet under julen

2022-12-19 | Psykisk hälsa

Är julen en tid av ensamhet för dig? Faktum är att många känner sig ensamma under just julen, och det finns många anledningar till det. Vården.se har listat några tips på hur du kan få ensamheten att kännas mindre påtaglig.

I juletid uppstår ofta förväntningar om att vara omgiven av nära och kära, och för de som känner sig ensamma kan känslan bli ännu mer påtaglig under juldagarna. Ensamhet under julen kan bero på flera faktorer. Släkten eller vännerna kanske befinner sig långt borta, vilket gör att det blir svårt att få julfirandet att gå ihop. Man kanske firar julen ensam för att man har tappat kontakten med sina nära och kära under en längre period, eller har en nära anhörig som gått bort. Oavsett anledning så finns det tips för att inte känna sig lika ensam under julen. 

Tips för att bryta ensamheten i jul!

1. Dela med dig av dina känslor 

Det första du kan göra är att berätta för någon hur du känner. Att prata om sina känslor gör att man bättre förstår varför man känner som man gör, och man kan komma till botten med problemet. I det här fallet vad som orsakar ensamheten, och vilken effekt den har på ditt mående. Du kan också tala med en psykolog. Du hittar psykologer nära dig här!

2. Hitta aktiviteter att delta i 

Under jultiderna finns det mängder av aktiviteter att engagera sig i, till exempel i kyrkan eller via kommunen. Det finns massvis med föreningar, körer och aktiviteter att delta i. Gå med i en förening som intresserar dig, eller hitta aktiviteter som ger dig julglädje. Varför inte kolla upp kommunens lokala julfirande? Du kan även arbeta som volontär i kyrkan, och på så sätt träffa nya människor samtidigt som du gör gott för samhället i riktigt sann julanda. Svenska kyrkan: Hitta din församling här!

3. Öva på att ta initiativ

Ensamheten kan i hög grad bero på att man inte tar tillräckligt med initiativ. Istället för att vara den som väntar på en inbjudan, så kan du ta tag i det själv. Hör av dig till människor i din omgivning i god tid. Har du ingen familj eller nära vänner att fira med, så kolla med grannarna eller kollegorna. Se utanför den närmsta släkten när du ska planera din jul – många är öppna för att ta in mer sällskap på julen! Du kan även meddela på sociala medier att du firar ensam och invänta att någon bjuder in dig. Det finns även Facebook grupper att gå med i för att hitta julfiranden. Ett annats sätt är att erbjuda sig att vara tomte till något firande det kommer garanterat bli uppskattat.

4. Skapa dina egna traditioner

Allas jular ser olika ut, så tänk inte att det bara finns ett sätt att fira julen på. Skapa dina egna traditioner med saker du tycker om att göra – det finns inga rätt eller fel när det kommer till hur man väljer att fira! Du kan ställa dig frågan så här “Hur kan jag lägga upp dagen för att må så bra som möjligt?”. Det kan handla om att laga en extra god frukost, gå på en promenad, var med på någon mässa i kyrkan, jul-shoppa, eller ringa släktingar och önska god jul. Eller varför inte passa på att boka en resa utomlands, här kan du använda dig av Facebook för att hitta en resegrupp att ansluta dig till.

Källor

Svenska kyrkan

Doktor24

Frälsningsarmen

Baam


Publicerad: 19 december 2022 kl 13:55
Uppdaterad: 19 december 2022 kl 13:55

Författare:

Skriv kommentar